Klevevž: skriti mali slovenski biser, kamniti bazen s termalno vodo

Slovenija skriva neštete naravne zaklade in Klevevž je nedvomno med njimi. Zeleni turistični biser Dolenjske je poznan po termalni vodi v kamnitem bazenu, ki tako poleti kot pozimi greje s svojimi 21 do 25 stopinjami Celzija. Ah, še ena sanjska destinacija naše prelepe državice.

Klevevž se nahaja blizu kraja Šmarješke Toplice, prebojno sotesko z manjšimi slapiči pa tukaj ustvarja potok Radulja. Ta čudovit kotiček, ki ga domačini imenujejo kar Klevevška toplica, je pravzaprav kamniti bazen s hipotermalnim izvirom čiste vode, kjer je voda tudi pozimi segreta vsaj na 21 stopinj Celzija. To pomeni, da se lahko v njem namakamo tudi pozimi!

Obisk Klevevža je  idealna ideja za enodnevni izlet. V bližini so še grajski park z mlinom, drugi termalni izviri in kraške jame, ki se nahajajo pod nekdanjim gradom Klevevž, od katerega je danes ohranjenega le še nekaj grajskega zidu. Jami, Zgornja in Spodnja Klevevško jama, v katerih so bile med drugim odkrite endemične podzemske živali in prazgodovinska keramika, za turistične oglede žal še nista urejeni. Je pa Spodnja Klevevška jama poleg izjemnega živalskega sveta in najdbin zanimiva predvsem zato, ker je doslej edina znana topliška jama pri nas. In če ste že ravno v okoli, lahko seveda skočite še v Šmarješke toplice, kjer bo namakanje najbrž nekoliko udobnejše.

Dodatne Informacije

Naslovna fotografija:
IG katjakramljak
IG jurij_pelc

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Glamping Posestvo Lovšin: čaroben glamping ob Kolpi, kjer bosta ponovno našla romantiko