Ko to ni več to: 3 iskreni razlogi, zakaj se zakon po dolgem razmerju lahko hitro konča

Ko to ni več to: 3 resnice, zakaj se zakon po dolgem razmerju lahko hitro konča

Ko smo v dolgotrajnem razmerju, se imamo radi in je vse čudovito, se zdi, da je povsem logično, da razmišljamo o poroki. To sta naredila tudi priljubljen hollywoodski par Miley Cyrus in Liam Hemsworth, a sta presenečenje mnogih ločila. Njun primer nas je pripeljal da razmišljanja, zakaj se zakon po dolgotrajni vezi lahko tako hitro konča. Morda poznate odgovor?

V Hollywoodu se te dni govori le še o Miley Cyrus in Liamu Hemsworthu, ki sta se po enem letu zakona razšla – par je hodil desetletje, a naposled sta ugotovila, da je bolje, če se njune poti ločijo. Pevka in igralka je svojim oboževalcem novico sporočila kar prek družbenega omrežja Twitter, kjer je na dolgo in široko pojasnjevala, da nikoli ni bila nezvesta svojemu možu. Med drugim je zapisala, da ima rada bivšega zakonca in ga bo večno imela rada.

Zakaj se zakon po dolgem razmerju ponavadi hitro konča?
Zakaj se zakon po dolgem razmerju ponavadi hitro konča?

Njuna situacija nas je pripeljala do razmišljanja, zakaj se zakon po dolgem razmerju ponavadi hitro konča (ne mislimo na nezvestobo, nasilje ali pomanjkanje čustev) – so zato kriva napačna pričakovanja, ki smo jih dobili iz ljubezenskih filmov in knjig?

3 iskreni razlogi, zakaj se zakon po dolgem razmerju ponavadi hitro konča:

Manjko predanosti

Ko smo sveže zaljubljeni, iščemo nove načine, kako navdušiti boljšo polovico, a ko mehurček, imenovan medeni tedni, mine, naše navdušenje ponavadi začne pojenjati. Še zmeraj imamo radi partnerja, vendar ga začnemo dojemati kot samoumevnega – kot nekoga, ki je del nas in nas pozna do potankosti, zaradi česar mislimo, da se nam ni treba več truditi.

Kaj narediti?
Vsakič ko imate priložnost, povejte partnerju, da ga imate radi, da vam veliko pomeni in ste hvaležni, ker ga imate v svojem življenju.

Povejte partnerju, da ga imate radi,
Povejte partnerju, da ga imate radi,

Spremenjeni cilji in potrebe

Ljudje odraščamo in se soočamo z različnimi življenjskimi situacijami, zato ni nenavadno, da bomo spremenili tudi svoje cilje. Težava nastane, ko dve osebi, ki bi morali gledati v isto smer, gledata povsem drugam.

Kaj narediti?
Poskušajte razumeti, zakaj partner ima določene cilje, ki so drugačni od vaših (in obratno). Če se ne bosta soočila z dejstvi, se bodo stvari le poslabšale, kar je popoln recept za katastrofo.

Če se ne bosta soočila z dejstvi, se bodo stvari le poslabšale.
Če se ne bosta soočila z dejstvi, se bodo stvari le poslabšale.

Nekompatibilnost

Večina ljudi ima nestvarna pričakovanja glede razmerja. Slika popolnega para je prepogosto povsem drugačna od resničnega življenja. Ne bo vsak dan čaroben in včasih boste potrebovali svoj prostor, kar dokazuje, da se od ljubezni ne da živeti, temveč od vzajemnega razumevanja. Komaj v zakonu bosta zares spoznala, ali se ujemata.

Kaj narediti?
Če niste poročeni, ne hitite s poroko, temveč spoznajte sebe in partnerja, sicer se sprijaznite z dejstvom, da boste kdaj morali tudi potrpeti, se brzdati in imeti razumevanje (in obratno).

Kaj pa spolnost?

Neujemanje, manjko predanosti in spremenjeni cilji so lahko temeljni razlogi, zakaj ljudje prekinejo dolgoletno razmerje (kasneje zakon), a pomembno vlogo ima tudi spolnost. V raziskavi spletne strani superdrug, v kateri je sodelovalo 1500 Američanov in Evropejcev, so ugotavljali, zakaj ženske in moški zaključijo dolgoletno razmerje.

Glavni razlog, zakaj ženske zaključijo zvezo, je povezan z romantičnimi izhodi – 16 % jih namreč meni, da jih partnerji ne peljejo na zmenke. Moškim so veliko pomembnejše pohvale, saj 15 % teh pravi, da so zaključili razmerje zaradi tega, ker nikoli ne prejemajo komplimentov s strani svojih partnerk.

So komplimenti in zmenki res pomembni?
So komplimenti in zmenki res pomembni?

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
“Sovražim te” ali “Ista si, kot tvoja mama”: stavki, ki jih partnerji nikoli ne bi smeli izreči med prepirom