fbpx

Konstantno kritiziranje: zakaj lahko uniči še tako trdno zvezo?

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Marsikdo se lahko strinja, da je komunikacija temelj trdne in zdrave zveze in da je na njej treba vsakodnevno delati. Pa vendar so prav na nezdrav način izraženi nesporazumi in besede, ki partnerja prizadenejo razlog, ki spodkoplje marsikatero zvezo. In stvar, kar lahko vodi do prehitrega zaključka razmerja, je gotovo konstantno kritiziranje. Zakaj pa je kritika tako škodljiva in kako dati partnerju na zdrav in spoštljiv način vedeti, da nas njegovo vedenje moti?

Konstantno kritiziranje, še posebej če je izraženo na žaljiv in nespoštljiv način, v zdravi zvezi ne sme nastopati. To ne pomeni, da svojega mnenja ne smete izraziti in spregovoriti, če vas partnerjeva dejanja motijo, pa vendar morate biti pazljivi, kako to sporočilo predate.
Ljudje smo namreč različni in nekaj, kar se vas ne bi niti dotaknilo, lahko vašega partnerja zelo prizadene. Kako pa prepoznati razliko med konstruktivnim mnenjem in strupeno kritiko?

Besede, ki vas sploh ne dotaknejo, lahko nekoga drugega zelo prizadenejo Foto: Rodnae Productions / Pexels

Razlika med konstruktivnim izražanjem mnenja in bolečo kritiko

Načini komunikaciranja, na katere smo navajeni, so različni, odvisni pa so od okolja, iz katerega izhajamo, naše kulture, načina vzgoje in tudi prejšnjih razmerij. Zaradi tega se lahko zgodi, da nekoga s svojimi besedami prizadenemo, brez da bi to želeli ali sploh opazili.

Zato je zelo pomembno, da s partnerjem dobro poznata drug drugega- le tako bosta namreč vedela, kaj je tisto, čemur se morate pri izražanju svojega mnenja izogibati. Če so vas partnerjeve besede prizadele, mu to zato jasno povejte. Vsekakor pa morate boditi pozorni, da tudi, ko vas prevzemajo frustracije, ne postanete nespoštljivi in žaljivi. Če se vam zdi, da boste izrekli nekaj, kar bi lahko kasneje obžalovali, je najbolje, da se za nekaj časa odmaknete in pomirite.
Smernica, ki vam lahko pomaga, je tudi, da se med izražanjem mnenja osredotočite na partnerjevo vedenje in ne njega samega. To pomeni, da ga ne označite za lenuha, ampak mu poveste, da ste, ko se vrnete iz službe utrujeni in da bi vam veliko pomenilo, če bi tudi on opravil svoj del gospodinjskih opravil.

Pomembno je tudi, da mu date vedeti, kako se počutite vi. Namesto, da ga obtožite, da mu je za vas vseeno, recite, da se ne počutite prijetno, če ne odgovori na vaša sporočila.

Pomembno je, da se s partnerjem dobro poznata in vesta, kaj drugega prizadene Foto: Carly Rae Hobbins

Kako kritika vpliva na posameznika?

Najboljši način, kako se v trenutkih frustracije zadržati je, da pomislimo, kakšen vpliv ima kritiziranje lahko na osebo, ki nam pomeni največ. Besede lahko namreč škodujejo bolj kot karkoli drugega in če konstantno poslušamo, da je z nami nekaj narobe, bomo to prej kot slej začeli verjeti. Dom mora biti prostor spodbude in ljubezni ter nekaj, kar ohranja našo samozavest visoko. Prav tako marsikdo, tudi če tega ne pokaže, najbolj ceni prav mnenje svojega partnerja, občutek, da zanj nismo dovolj dobri, pa je eden najbolj bolečih.

Še enkrat: to ne pomeni, da svojega mnenja ne smete izraziti. Če vas partnerjevo obnašanje moti ali celo boli, boste s tišino in pasivnim sprejemanjem prizadeli samo sebe. Zato mu svoje nestrinjanje definitivno sporočite, pazite le, da boste to storili na spoštljiv in prijazen način.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!