Kultni poletni filmi za tople, dolge in romantične poletne večere

To poletje te čaka pravi filmski maraton. Zagrni zavese in si privošči te kultne poletne filmske klasike!

Pred vami je nekaj odličnih poletnih filmov, pravzaprav filmskih klasih, ki vam bodo kraljšali dolge in tople poletne večere! Ne pozabite na koktajl!

Nadarjeni gospod Ripley (The Talented Mr. Ripley, 1999)

V tej filmski adaptaciji kriminalnega romana Patricie Highsmith spremljamo ubobožanega Newyorčana (Matt Damon), ki ga ladjedelski mogotec najame, da prepriča nejgovega neresenega sina (Jude Law), da zapusti Italijo in se vrne v ZDA.

Thelma in Louise (Thelma & Louise, 1991)


Susan Sarandon, Geena Davis, pištola in avto so osnovne sestavine klasike. Film pripoveduje zgodbo o dveh ženskah, ki želita pobegniti iz patriarhalne monotonije. Skozi solze in smeh tlakujeta pot za enega najboljših končnih prizorov v ameriški kinematografiji.

Rimske počitnice (Roman Holiday, 1954)


Ann (Audrey Hepburn) je uporniška princesa, naveličana omejitev kraljevskega življenja. Med kraljevim obiskom v Rimu nekega dne pobegne in sreča newyorškega novinarja Joa Bradleyja (Gregory Peck), ki ji ponudi streho nad glavo. Zlaže se mu, da je študentka, a novinar kmalu spregleda njeno laž in se tako začne zavedati potenciala za dobro zgodbo. A ne zaveda se, da se bo kaj kmalu v princeso tudi zaljubil …

Peklenski val (Point Break, 1991)

Na platnu sta v filmu, polnem adrenalina, moči združila Keanu Reeves in Patrick Swayze. Johnny Utah (Keanu Reeves) je FBI agent, ki se infiltrira v skupino surferjev, ki jih sumijo ropa bank v maskah predsednikov ZDA. Vodja surferjev je Bodhi (Patrick Swayze). Agent se kmalu zaljubi v valove in tako skoraj ogrozi svojo nalogo.

In bog je ustvaril žensko (And God Created Woman, 1956)


Film je Brigitte Bardot pri 18 letih izstrelil med mednarodne zvezde. Njen lik, Juliete Hardy, je sirota, ki v spolnosti ne pozna omejitev in tako pritegne pozornost treh snubcev.

Swimming Pool (2003)

Angleška pisateljica (Charlotte Rampling), ki je izgubila svboj navdih, nekaj tednov preživi v vili v Luberonu, kjer išče material za svojo naslednjo kriminalko. Tam spozna Julie (Ludivine Sagnier), hčerko lastnika vile, njena svobodna spolnost pa jo fascinira in šokira obenem.

Ujeti tatu (To Catch a Thief, 1955)


Film Alfreda Hitchcocka iz leta 1955, za katerega je bilo znano, da je Azurna obala njegova šibka točka, je bil v večini posnet v legendarnem hotelu Carlton v Cannesu. V filmu spremljamo Frances Stevens (Grace Kelly), ki pade na šarm zloglasnega tatu nakita, Johna Robieja (Cary Grant). Soba 623 v Carltonu danes nosi ime po slavnem britanskem režiserju.

Nemirna obala (A Bigger Splash, 2015)

V erotičnem psihološkem trilerju spremljamo rokersko zvezdo Marianne Lane (Tilda Swinton), ki se z mladim ljubimcem Paulom (Matthias Schoenaerts) odpravi na počitek na otok Pantelleria. Kmalu ju preseneti prihod njenega nekdanjega partnerja Harryja (Ralph Fiennes), ki za nameček s seboj pripelje še izzivalno hčerko Penelope (Dakota Johnson).

Umor v bazenu (La Piscine, 1969)


Poleti leta 1968 sta moči na filmskih platnih ponovno združila bivša ljubimca, takrat eden najbolj iskanih igralecev, Alain Delon, in Avstrijka Romy Schneider. Igralca sta imela tokrat na platnu neverjetno kemijo, bolj naravno kot kdajkoli prej. Skupaj z Jane Brikin in Mauriceom Ronetom sta vdihnila življenje v igro, ki meša strast, posesivnost in ljubosumje, in vse to ob modrem ikoničnem bazenu.

Morilsko poletje (L’été meurtrier, 1983)


Piše se leto 1970 na jugu Francije in Eliane Wieck (Isabelle Adjani) začne z ljubezensko afero z brezupno zaljubljenim Fiorimontom Montecciarijem (Alain Souchon). Film portretira tragične posledice uničujoče strasti.

Obala (The Beach, 2000)

Mladi Američan Richard (Leonardo DiCaprio) ljubi avanture. Ko poti prekriža s francoskim parom, Françoise (Virginie Ledoyen) in Étiennom (Guillaume Canet), se skupaj odpravijo poiskati skrito plažo na Tajskem, kjer naj bi bilo naseljeno svobodno ljudstvo.

Ljubezen v Barceloni (Vicky Cristina Barcelona, 2008)

V čutnem filmu spremljamo Cristino (Scarlett Johansson) in Vicky (Rebecca Hall), ki se odpravita na dopust v Barcelono. Tam spoznata karizmatične umetnika Juana Antonia (Javier Bardem), ki zapelje obe punci, in njegovo skoraj bivšo ženo Mario Eleno (Penélope Cruz).

Pokliči me po svojem imenu (Call Me By Your Name, 2017)

Film je poletna romanca med spolno zmedenim 17-letnim Eliom Perlmanu (Timothée Chamalet) in Oliverjem (Armie Hammer), doktorskim študentom iz Amerike.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!