Lahko ta bizarna pisava resnično izboljša vaš spomin?

Velikokrat se nam zdi, da je stvari lažje pozabiti, kot si jih zapomniti. Ob obilici vsakdanjih obveznosti to niti ni nič nenavadnega. Zaradi tega se še toliko bolj razveselimo pripomočka, ki nam pomaga pri pomnjenju.

Raziskovalci iz Univerze RMIT, ki se nahaja v avstralskem Melbournu, so razvili novo računalniško pisavo “Sans Forgetica”. Ta naj bi pripomogla k boljšemu pomnjenju.

Pisava je edinstvena predvsem zato, ker so nekateri deli njenih črk izrezljani. Ob tem je treba poudariti, da črke stojijo pod kotom 7 stopinj.

Znanstveniki so v okviru svoje raziskave na vzorcu 400 študentov izvedli poseben test, s katerim so preverili zapomnljivost pisav Sans Forgetica in Arial. 57 % testirancev si je uspelo zapomniti besedilo, zapisano v prvi pisavi, medtem ko si jih je le 50 % zapomnilo besedilo v drugi pisavi.

Sans Forgetica.
Sans Forgetica.

Takšno opažanje je mogoče pripisati nenavadni obliki nove pisave. Ljudje si namreč bolj zapomnimo stvari, ki odstopajo od norme. Janneke Blijlevens, sicer strokovnjakinja za marketing, med drugim navaja, da manjše ovire v procesu učenja na naše možgane vplivajo pozitivno.

Med branjem besedila v edinstveni pisavi bomo v mislih neprestano iskali oblike, s katerimi bi zapolnili črke, kar pomeni, da bomo za branje porabili več časa. Sans Forgetica naj bi tako bila še posebno koristna pri učenju tujih jezikov.

Dodatne Informacije

Več informacij:
sansforgetica.rmit

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
“O moj bog”: ločitveni odvetniki razkrijejo 12 najbolj čudnih razlogov, zaradi katerih so se njihove stranke ločile