fbpx

Lahkonočnice: nova mobilna aplikacija za pravljice

Foto: envato

Več kot 150 skrbno pripravljenih pravljic Lahkonočnic, ki jih A1 Slovenija že sedmo leto ustvarja s pomočjo strokovnjakov, znanih pisateljev, ilustratorjev in pripovedovalcev, je zaživelo v obliki mobilne aplikacije za pravljice. Staršem, ki priljubljene zvočne pravljice priporočajo za uspavanje, zabavo in vzgojo, aplikacija omogoča izbor najljubših vsebin, ustvarjanje seznamov, sledenje priljubljenim avtorjem in druge priročne funkcionalnosti. Ustvarjalci medtem že pripravljajo novo serijo poučnih pravljic, ki izide jeseni.

Zakaj mobilna aplikacija za pravljice? Pravljice so za otroke nepogrešljiv način spoznavanja sveta, imajo pomembno vlogo pri učenju in so pogosto pobuda za pogovor z vrstniki, starši, vzgojitelji in drugimi odraslimi. A1 Slovenija z Lahkonočnicami že sedmo leto bogati običajno rutino pripovedovanja pravljic z uporabnimi znanji in veščinami. Zvočne pravljice so skozi leta prirasle k srcu slovenskim družinam, ki so si jih do danes predvajali že več kot 2,5 milijonkrat. Poleg uporabnikov je projekt navdušil tudi številne strokovne žirije in prejel preko 70 domačih in mednarodnih nagrad.

Foto: envato

Mobilna aplikacija za pravljice

Starši, vzgojitelji in ostali uporabniki lahko do Lahkonočnic sedaj dostopajo hitro in enostavno, s pomočjo pregledne mobilne aplikacije. Nova aplikacija uporabnikom omogoča izbor najljubših pravljic, sledenje priljubljenim avtorjem ali pripovedovalcem in ustvarjanje seznamov pravljic za različne priložnosti in vsakega otroka posebej. Dodana vrednost aplikacije je nabor kakovostnih brezplačnih vsebin, kot na primer logopedske vaje za težje izgovorljive glasove in slovar osnovnih fraz v tujih jezikih, s katerimi se otroci srečujejo v vrtcih in šolah. Vsaka pravljica je poleg zvočne na voljo tudi v tekstovni obliki, tako da jo lahko otroku še vedno preberete sami.

Foto: envato

Velike teme, prirejene za mala ušesa

Skozi leta so zvočne pravljice od širše naravnanih družbenih tem, kot so spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja in vključevanja starostnikov iz domov za starejše občane kot pripovedovalcev pravljic ter izpostavljanja pomena domačih pisateljev in ilustratorjev, prerasle v razvojno usmerjene in didaktične serije pravljic o aktualnih temah, s katerimi se pri odraščanju srečujejo otroci, staršem in vzgojiteljem pa nudijo izhodišče za pogovor z njimi. Serije poučnih pravljic o medvrstniškem nasilju, otroških strahovih, odnosih, čustvih in druge nastajajo v sodelovanju z različnimi strokovnjaki: psihologinjo mag. Matejo Štirn, logopedinjo Moniko Rataj, prof. defektologije, surdopedagoginja-logopedinja, izr. prof. dr. Barbaro Baloh s Pedagoške fakultete Univerze na primorskem ter strokovnjaki za učenje jezikov v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih.

Lahkonočnice na mobilni aplikaciji

Devet serij pravljic, napisanih posebej za Lahkonočnice, so delo številnih znanih domačih pisateljev, kot so Žiga X Gombač, Boštjan Gorenc – Pižama, Nina Mav Hrovat, Tomo Kočar in drugi, otrokom pa jih pripovedujejo žametni glasovi legendarnih dramskih igralcev, kot so Milena Zupančič, Jurij Souček, Boris Cavazza, Janez Hočevar in drugi. Skupaj Lahkonočnice ustvarja 17 pisateljic in pisateljev, 16 ilustratork in ilustratorjev, 42 pripovedovalcev starejše generacije in številni drugi sodelavci.

Aplikacija je na voljo v trgovinah App Store, Google Play in App Gallery.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.