fbpx

Land Rover Range Rover Sport (2023): športna različica prestižnega terenca

Land Rover Range Rover Sport; Foto: media.landrover.com
Zadnjič posodobljeno: :

Leto 2023 prinaša tretjo generacijo Land Rover Range Rover Sport. Najnovejša generacija prinaša novo zunanjo in notranjo podobo, večino tehnologije pa smo lahko spoznali pri peti generaciji modela Range Rover.

Zunanji dizajn najnovejše generacije Land Rover Range Rover Sport jemlje svoj navdih po prestižnem modelu Range Rover. Skupne so jima kljuke vrat, ki se ʺpogreznejoʺ v vrata in čiste oblikovne linije. Tu pa se podobnost konča, saj ima tretja generacija povsem svoj zadek, na prednjem delu pa zasledimo najtanjše dnevne luči, ki smo jim bili kadarkoli priča na katerem avtomobilu znamke Land Rover.

Range Rover Sport uporablja isto platformo MLA, kot jo ima model Range Rover. To pomeni, da je tudi pri modelu Sport na voljo 7,3-stopinjsko štirikolesno zavijanje in dinamično zračno podvozje, ki je pri modelu Sportu že del osnovne opreme. Range Rover Sport je na voljo z dvema blago-hibridnima 3,0-litrskima bencinskima motorjema, ki imata 264 kW (359 KM, 500 Nm) oziroma 294 kW (400 KM, 550 Nm) moči. Na voljo je tudi priključni hibrid, v kombinaciji s 3,0-litrskim bencinskim motorjem, ki ima 323 kW (439 KM) moči in 839 njutonmetrov navora. S polno baterijo, s kapaciteto 31,8 kWh in elektromotorjem s 105 kW moči, bo mogoče prevoziti do 77 kilometrov dolgo pot, pospeševanje od 0 do 100 km/h pa znaša le 5,5 sekund.

Land Rover Range Rover Sport; Foto: media.landrover.com

Najmočnejšo različico P530 First Edition poganja 4,4-litrski V8 bencinski motor, ki ima 390 kW (530 KM) in 750 njutonmetrov navora. Pri pospeševanju je še hitrejši od priključnega hibrida in potrebuje do 100 km/h le 4,3 sekunde. Vsi motorji so povezani s samodejnim 8-stopenjskim menjalnikom in štirikolesnim pogonom. Popolnoma električna različica modela Sport bo na voljo v letu 2024.

Land Rover Range Rover Sport; Foto: media.landrover.com

Notranjost novega Range Rover Sport se zdi znana, saj je zelo podobna tisti iz modela Range Rover. Najopaznejša razlika je v postavitvi osrednjega 13,1-palčnega visoko resolucijskega zaslona, ki se ponaša z najnovejšo programsko opremo Land Rover Pivi Pro. Voznik ima na voljo 13,7-palčni interaktivni zaslon, za varnejšo vožnjo pa poskrbita brezžična sistema Apple CarPlay in Android Auto, ki sta že del serijske opreme. Na voljo je tudi brezžično polnjenje pametnih naprav, z močjo 15 W. Model Sport lahko preko internetne povezave posodablja svojih 63 električnih modulov, ponaša pa se še z izrednim zvočnim sistemom Meridian Signature Sound, ki ga sestavlja kar 29 zvočnikov.

Land Rover Range Rover Sport; Foto: media.landrover.com

Tako imenovana ʺprva edicijaʺ bo na voljo zgolj v prvem letu proizvodnje in bo vsebovala kopico dodatne opreme, med drugim štirikolesno krmiljenje, napredno vzmetenje in aktivne elektronske diferenciale. Range Rover Sport je že na voljo za naročilo, datum prvih izdaj avtomobilov kupcem pa še ni znan.

Dodatne Informacije

landrover.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!