Letošnji prižig prazničnih lučk v Ljubljani (2019) in spremljevalni program

Kdaj se bo zgodil letošnji prižig prazničnih lučk v Ljubljani (2019) in kakšen je spremljevalni program? Prižiganje lučk bo v Ljubljani potekalo 29. novembra 2019 ob 17.15.

Še malo in tukaj bo letošnji prižig prazničnih lučk v Ljubljani (2019). Praznični program se tako v Ljubljani začenja 29. novembra ob 17.15. Na ta dan se bodo prižgale luči praznične osvetlitve, odprli pa se bodo tudi praznični sejmi na Bregu, Prešernovem, Pogačarjevem in Kongresnem trgu ter Cankarjevem, Gallusovem in Petkovškovem nabrežju. Po kratkem kulturnem programu bo sledil nagovor župana, nato pa se bodo hkrati prižgale vse lučke praznične osvetlitve v mestu.

Božične lučke v Ljubljani 2019 bo letos sestavljalo približno 800 likov, ti pa bodo retrospektiva dolgoletnih okrasitev letos preminulega Zmaga Modica. Središče bo seveda Prešernov trg z mogočno galaksijo, od koder se bodo spletle različne zgodbe, npr. zgodba življenja, metafizika, civilizacija, kultura, umetnost … Po Ljubljani bo postavljenih 9 božičnih smrečic, najvišja na Prešernovem trgu.

Lučk pa v teh dneh ne bodo prižgali le v Ljubljani, prižig prazničnih lučk bo istočasno potekal še v Mariboru, v Kopru in na Bledu. Kdaj se bodo prižgale lučke po večjih slovenskih mestih, najdete na tej povezavi!

Prižig letošnjih prazničnih lučk v Ljubljani (2019) je torej dogodek, ki ga nikar ne zamudite. Kaj vse se bo dogajalo v veselem decembru v Ljubljani, pa v nadaljevanju.

Veseli december 2019 v Ljubljani

Praznični sejmi

Praznični sejmi se letos odvijajo na šestih lokacijah, na Bregu, Gallusovem nabrežju, Cankarjevo nabrežje, Kongresnem trgu, Prešernovem trgu in na Petkovškovem nabrežju. Na njih lahko med drugim kupite modne dodatke, izdelke slovenskih oblikovalcev, kape, rokavice, šale, izdelke domače in umetne obrti, slovenske kulinarične izdelke, sladice, med, žganje in praznične spominke. Spremljajo jih gostinske hišice s kuhanim vinom, toplim čajem, likerji ter ponudbo klobas, jedi z žara in druge hrane, ki so razpršene po vsem starem mestnem jedru.
od 29. novembra 2019 do 5. januarja 2020

Praznični sejmi v Ljubljani (Foto: © Dunja Wedam)
Praznični sejmi v Ljubljani (Foto: © Dunja Wedam)

Ledena dežela 2019

Letošnja ledena zgodba temelji na zgodovini Ljubljane. V Ledeni deželi boste našli koliščarje, Rimljane in tudi znamenito Plečnikovo arhitekturo. Pravljičnost novoletnega časa bo dodal ledeni zmaj – tokrat v steampunk izvedbi, usedli se boste lahko tudi v ledeni starinski avto ali pa se slikali na pravi rimski bojni kočiji – iz ledu, seveda. Ledena dežela bo imela tudi pravi ledeni bar, da se boste pogreli ob vroči čokoladi, dišečem kuhanem vinu ali čaju. Za najmlajše in mlade po srcu so poskrbeli za zabavo na najdaljšem, kar 5-metrskim ledenem toboganu!
od 29. novembra 2019 do 6. januarja 2020, med 10:00 in 23:00 / Kongresni trg


Čarobna križevniška ulica

Na eni najlepših ljubljanskih ulic, Križevniški ulici v neposredni bližini prazničnega sejma na Bregu, bo ob koncih tedna do božiča potekal program prireditev za otroke. Vsako soboto in nedeljo v prazničnem času, bodo dopoldne potekale ustvarjalne delavnice za otroke, ob popoldnevih pa bodo na sporedu brezplačne lutkovne predstave v Mini teatru ali izobraževalni dogodki.
od 30. novembra do 22. decembra 2019, med 10:00 in 16:00 / Križevniška ulica

Miklavžev sejem

Tradicija Sv. Miklavža oziroma Nikolaja, ki na večer pred svojim godom 6. decembra prinaša otrokom darove, je priljubljen del slovenskega ljudskega izročila in je bila v pisnih virih prvič omenjena leta 1839. Na praznično okrašenih stojnicah bodo na prodaj različna darila, primerna za tradicionalno obdarovanje ob Miklavžu.
od 3. do 6. decembra 2019, med 10:00 in 20:00 / Prešernov trg

Miklavžev sejem v Ljubljani (Foto: Visit Ljubljana)
Miklavžev sejem v Ljubljani (Foto: Visit Ljubljana)

Čarobni gozd

Ustvarjalne delavnice za otroke Pionirskega doma, Čarobni gozd, bodo v decembru razveseljevale tiste najmlajše, kot tudi starejše. V čarobnem vzdušju pod zvezdnatim nebom boste lahko vsak dan ustvarjali izdelke, ki bodo polepšali praznične dni. Ob petkih, sobotah in nedeljah pa se bodo poleg delavnic zvrstile tudi pravljične gledališke predstave.
od 3. do 22. decembra 2019, med 16:30 in 19:00 / Kongresni trg, Zvezda Park Paviljon

Miklavžev sprevod

Miklavž se bo s vzpenjačo spustil na Krekov trg, kjer ga bo pričakalo spremstvo. V skladu s tradicijo bodo angelčki obdarovali pridne otroke, parklji in vragi pa strašili poredne. Skupaj se bodo odpravili do Prešernovega trga, kjer bo Miklavž nagovoril obiskovalce, nato pa se s spremstvom odpravil v notranjost Frančiškanske cerkve.
5. decembra 2019 med 17:00 in 18:30 / od Krekovega do Prešernovega trga

Lajnarji

Lajnarji v tradicionalnih meščanskih nošah bodo na ljubljanskih ulicah pričarali vzdušje preteklih časov. Lajna je veliko bolj zanimiv instrument kot se zdi na prvi pogled. Čeprav je najbolj znana po tem, da so jo v 19. stoletju najpogosteje uporabljali berači, ki so potovali od vasi do vasi, igranje nanjo ni tako samodejno kot se zdi.
od 7. do 22. decembra 2019 med 16:00 in 19:00 / mestno središče

Ledena kraljica

Ledeni artisti bodo navdušili z žonglerskimi, čarovniškimi in akrobatskimi točkami, ki bodo prepričale še najbolj zahtevne gledalce.
8., 15., in 22. decembra 2019 med 17:00 in 18:30 / Mestni trg, Prešernov trg / Petkovškovo nabrežje, Park zvezda, Novi trg, Gallusovo nabrežje

Ledena kraljica (Foto: Visit Ljubljana)
Ledena kraljica (Foto: Visit Ljubljana)

Glasbeni program na novem trgu

Po opravljenih nakupih na prazničnem sejmu si boste lahko privoščili srečanje s prijatelji in znanci ter uživanje ob zabavnem glasbenem programu na odru na Novem trgu.
od 14. do 23. decembra 2019, med 18:00 in 21:00 / Novi trg

Pevski zborčki

Praznično vzdušje v starem delu mesta, pred Mestno hišo, popestrijo tudi otroci iz ljubljanskih osnovnih šol. Prisrčnih nastopov otroških pevskih zborčkov ne smete zamuditi.
od 16. do 18. decembra 2019, med 17.00 in 19.00 / Mestna hiša (Magistrat, Rotovž)

Božični koncert pred magistratom

Tradicionalni božični koncert, ki ga ne smete zamuditi, bo posebno doživetje v srcu praznično okrašene Ljubljane. Program bo objavljen v kratkem.
24. decembra 2019, med 17:00 in 18:00 / Mestna hiša (Magistrat, Rotovž)

Božični koncert pred Magistratom (Foto: © Dunja Wedam)
Božični koncert pred Magistratom (Foto: © Dunja Wedam)

Ana Mraz

Špica bo prizorišče živahnih in pisanih nastopov uličnega gledališča. Občudovali boste lahko nastope klovnov, žonglerjev, artistov in cirkusantov, ki so zanimivi tako odraslim kot otrokom.
26. decembra 2019, med 17:00 in 19:30 / Park Špica

Sprevodi dedka Mraza

V zadnjih dneh letošnjega leta se bo izpod Triglava v svoji kočiji z vpreženimi lipicanci v Ljubljano pripeljal Dedek Mraz. Prišel bo v spremstvu snežakov, medvedov, zajcev ter drugih bitij iz ljudskih pripovedk in pravljic. Otroke bo pozdravil na svoji tradicionalni poti s postanki pred Mestno hišo ter na Prešernovem in Kongresnem trgu.
od 26. do 30. decembra ob 17.00 / Staro mestno jedro

Glasbeni program na Kongresnem trgu

Praznični spored na velikem odru na Kongresnem trgu bodo zaznamovali nastopi pevcev in skupin popularne glasbe. Koncerti so dobra priložnost za srečanje s prijatelji in znanci ter uživanje ob zabavnem programu skupin popularne glasbe. Podroben program bo objavljen kmalu.
od 26. decembra 2019 do 1. januarja 2020, med 19.00 in 23.00 / Kongresni trg

Glasbeni program na Trgu francoske revolucije

Oder na Trgu francoske revolucije gosti izvajalce rock glasbe. Program bo objavljen naknadno.
30. decembra 2019, med 19:00 in 23:00 / Trg francoske revolucije

Silvestrovanje za otroke 2019/2020

Na Kongresnem trgu bodo otroci in njihovi starši lahko praznovali prihod novega leta s pravljičnimi junaki, si ogledali glasbene nastope otrok ter se razveselilli prihoda Dedka Mraza.
31. decembra 2019 ob 16:00 / Kongresni trg

Silvestrovanje za otroke (Foto: Visit Ljubljana)
Silvestrovanje za otroke (Foto: Visit Ljubljana)

Silvestrovanje na prostem 2019/2020

Spored silvestrovanj v središču Ljubljane bo dovolj raznovrsten, da bo primeren za ljudi vseh okusov in starosti. Ob polnoči bo ognjemet z Ljubljanskega gradu osvetlil nebo nad Ljubljano in oznanil pričetek novega leta. Program silvestrovanja bo objavljen naknadno.
od 31. decembra 2019 do 1. januarja 2020, med 21:00 in 03:00 / Kongresni trg, Trg francoske revolucije, Mestni trg, Pogačarjev trg

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!