fbpx

Life on Mars: slikovita pohodniška pot, ki vodi do najlepših hrvaških plaž

Foto: pag.si
Zadnjič posodobljeno: :

Nekateri so s počitnicami že zaključili, drugi pa si jih radi privoščijo tudi v jesenskih mesecih- takrat je namreč gneča manjša, njihova izkušnja pa kljub nekoliko nižjim temperaturam ni nič manj čudovita. Če ste med njimi, vam predlagamo, da se odpravite na sosednjo Hrvaško in preizkusite Življenje na Marsu: pot na otoku Pag, ki vas bo vodila do kar štirih pravljičnih plaž.

Life on Mars oz. Življenje na Marsu je pohodniška pot, ki je za obiskovalce odprta od leta 2019 in velja za eno najlepših poti, ki jih lahko najdete na Hrvaškem. Nahaja se na priljubljenem otoku Pag, obsega pa 4 steze, katerih skupna dolžina je 16 km. Njena začetna točka leži v mestecu Metajna, vodi pa do štirih plaž, ki veljajo za najbolj pravljične in čudovite.

Življenje na Marsu je svoje ime dobilo po površini otoka Pag, ki velja za pravo posebnost. Zaradi velike količine neviht in razburkanih morskih valov je le-ta na vzhodni strani otoka skoraj popolnoma kamnita, kar mnoge obiskovalce spominja na druge planete, predvsem Mars. Unikaten kontrast belega kamna in modrih odtenkov neba in morja navdušuje vse, ki si želijo na lasten oči videti nenavadne naravne lepote.
Pot boste pričeli v mestecu Metajna, kjer lahko najdete Ručico: plažo, ki velja za eno najlepših na Hrvaškem. Korak vas bo nato vodil mimo treh otoških atrakcij: pravljičnih plaž Beritnica, Slana in Selina. Med njimi za najlepšo in najbolj posebno velja Beritnica oz. Puščavska kamnita plaža, ki jo poleg poti lahko dosežete tudi s kajakom. Tega lahko najamete na plaži Ručica.
Pot je krožna, kar pomeni, da boste po dnevu pohodništva nazaj v Metajni, njene lepote pa dokazuje tudi priznanje za najboljšo turistično infrastrukturo na prostem, ki ga je atrakciji leta 2020 podelila hrvaška Treking liga.

Na poti lahko na svoj račun pridejo tudi ljubitelji plezanja: nad Beritnico se namreč dviga spektakularna plezalna površina Stogaj. Tam se lahko lotite plezalne poti (pomorska Via Ferrata), dolge približno 100 metrov. Le-ta je primerna predvsem za aktivne športnike, ki so se v plezanju že preizkusili, za podvig pa boste potrebovali plezalno opremo (rokavice, plezalni pas, čelado in varovalne pripomočke).
Vsekakor se Pag in Življenje na Marsu splača obiskati: ne le, da boste tako pridobili unikatno izkušnjo, ampak tudi kopico spektakularnih fotografij.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!