fbpx

Bodite pozorni na te znake, ki vas opozarjajo, da nenamerno uničujete svoja stopala

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Niste prepričani, če je že čas, da zamenjate obutev? Obstaja nekaj jasnih znakov, ki vas opozarjajo na neprimerno obutev in posledično poškodbo stopala. Prepričajte se!

Ste vedeli, da bi morali obutev menjati vsake pol leta, ali vsaj na leto dni? Številni ortopedi so prepričani, da se ljudje predolgo časa oklepamo starih čevljev, ki lahko na dolgi rok nezdravo vplivajo naša stopala in povečajo možnost za poškodbe.

Toda kako veste, kdaj je čas, da zamenjate stari par čevljev? Medtem ko je bolečina v nogah jasen znak, da potrebujete nove, pa obstaja še vrsta drugih signalov, ki na prvi pogled niso tako očitni.

Vaši čevlji razpadajo

»Če opazite, da se vaši čevlji neenakomerno obrabljajo ali če se vam zdi, da razpadajo hitreje kot običajno, je to dober znak, da niso kakovostno narejeni in vam povzročajo škodo,« meni ameriški ortoped Daniel Pledger. Če je čevelj izdelan iz poceni materialov, podpora stopalu ni zadostna. Čevelj se tako ob pogosti nošnji hitreje obrabi in razpade.

Foto: Unsplash/Apostolos Vamvouras

Čutite bolečine v stopalih, kolenih in spodnjem delu hrbta

Vaši čevlji igrajo pomembno vlogo, ne le pri zdravju vaših stopal, ampak tudi pri drži in mobilnosti.V kolikor torej občutite bolečine v stopalih, kolenih ali spodnjem delu hrbta, je to morda znak, da vam čevlji ne nudijo potrebne podpore. Študija objavljena v Journal of Food and Ankle Research, je pokazala, da so lahko bolečine v stopalih in težave s stopali posledica nepravilne velikosti čevljev.  Skoraj dve tretjini udeležencev sta nosili čevlje, ki niso ustrezali niti širini niti dolžini njihovih stopal, kar je povzročalo bolečine in motnje, kot so manjša deformacija prstov, kurja očesa in otiščanci.

Žulji

Žulji so lahko opozorilni signal, da vam določen par čevljev ne služi najbolje. Žulji nastanejo, ko se koža stopala drgne ob čevelj, kar povzroči, da se kožne celice ločijo, na njihovem mestu pa se zaradi stalnega trenja nabere tekočina.

Rdečica v stopalih

Če doživljate rdečico na prstih ali občutite draženje v sprednjem delu stopala pod prsti, je morda pravi čas, da zamenjate obutev. Kurja očesa so prav tako eden izmed signalov. Rdečina stopal je lahko znak številnih zdravstvenih težav, kot so okužbe in vnetja, lahko pa je tudi opozorilni signal, da bo potrebno zamenjati obutev. Pretesni čevlji lahko povzročijo atletsko stopalo, glivično okužbo, ki se lahko pojavi, če so prepotena stopala omejena na tesen par.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!