fbpx

Kaj v resnici pomeni pihanje svečk na rojstnodnevni torti

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Ste se kdaj vprašali, kakšna je simbolika pihanja svečk na rojstnodnevni torti? Kako je nastala ta navada in kaj simbolizira?

Gre za več stoletij star običaj, simbolika vas bo presenetila! Od kod natanko ta tradicija izvira, ni znano, zato obstaja več teorij.

Znano je, da je to izročilo obstajalo v določeni obliki v času stare Grčije in da ima svoje korenine v mitologiji. Menijo, da so ljudje vsak mesec slavili boginjo Arethemido in v njeno čast v tempelj prinesli nekaj podobnega okrogli torti, okrašeni s prižganimi svečami.

Prižgane sveče so se simbolično svetile kot Luna, kar povezano z boginjo Artemido. Okrogla oblika torte pa je simbolizirala Luno.

Po drugi teoriji pa naj bi dim imel magično moč. Dim od sveče naj bi nosil naše molitve v nebesa, kar bi lahko bila na neki način osnova tradicije pihanja sveč, kot jih poznamo danes.

Otroci vedno uživajo ob pihanju, in seveda tudi odrasli. Foto: Ivan Samkov / Pexels

Rojstnodnevne torte so uporabljali tudi stari Rimljani. Prvo zabeleženo rojstnodnevno praznovanje po današnjem vzoru pa je bilo v Nemčiji v 18. stoletju.

Grof Ludwig von Zinzindorf je svoj rojstni dan praznoval z ekstravagantnim festivalom, z ogromno torto, v katero je bila za vsako leto njegovega življenja zapičena svečka ter ena v sredini. Verjeli so, da je svečka na torti simbol luči življenja.

Tradicija pihanja svečk na torti se je ohranila vse do danes. Ne glede na to, ali verjamete v to simboliko ali ne, je pihanje svečk nekaj, česar se otroci veselijo in v tem iskreno uživajo.

Svečke na torti imajo poseben pomen za razvoj otroka, za razvoj domišljije.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.