fbpx

Zakaj je igra ROBLOX – najbolj nevarna igra za otroke!

Foto: Envato Elements

Ima vaš otrok naloženo igro Roblox? Potem morate uporabo te igre preprečiti. Otroku krade čas in ne razvija nikakršnih novih vrlin in sposobnosti.

Večino sodobnih aplikacij meri svojo uspešnost s časom, ki ga uporabniki preživijo na sami aplikaciji. Več časa zapravijo, več je vredna sama aplikacija. In ob prodaji tovrstne aplikacije investotorjem ali v samem borznem poslovanju se v letnih poročilih znajdeta dva ključna podatka. Število uporabnikov in čas. Ti dve komponenti pa enostavno povedano pomenita denar in vrednost same aplikacije.

Roblox ( / ˈ r oʊ b l ɒ k s / ) je platforma za spletne igre in sistem za ustvarjanje iger, ki ga je razvilo podjetje Roblox Corporation in uporabnikom omogoča programiranje iger in igranje iger, ki so jih ustvarili drugi uporabniki.

Od avgusta 2020 je imel Roblox več kot 164 milijonov aktivnih uporabnikov mesečno, vključno z več kot polovico vseh ameriških otrok, mlajših od 16 let. Igra ali pa vsaj pozna ga tudi večina slovenskih otrok.

ROBLOX je ena najbolj polularnih aplikacij, ki ponuja ekosistem različnih iger, različnih ustvarjalcev, v katere vstopajo “igralci”. Najbolj popularne so kakopak tiste igre, ki jih igra največ igralcev in hkrati igre, ki zahtevajo veliko časa za napredovanje. Torej posvečenega časa igralca samemu igralnemu scenariju. Pri tem pa je zanimivo, da so uspešne tiste igre, ki ne gradijo neke “spretnosti”, temveč temeljijo izključno na vztrajnem zapravljanju časa. Igralec pa je nagrajen z vložkom posvečenega časa.

Z razliko do večine drugih običajnih iger, kjer mora igralec napredovati v svoji sposobnosti opravljanja določenih nalog. Je ROBLOX baziran okoli “vztrajnosti”, oziroma posvečenega časa v kateri igralec nima možnosti za napredovanje v kolikor v sami igri ne vztraja določen čas. Pri tem pa ne osvaja neke nove “vrline”, sposobnosti, refleksov ali kreativnega razmišljanja. Sam ekosistem iger pa uporabnikom večinoma predlaga tiste igre, ki igralce zadržujejo kar se da veliko časa na sami igralni platformi.

Seveda to ne velja za vse igre v okviru ekosistema ROBLOX, a gre za vzorec, ki je skupen večini uspešnih iger.

Za napredovanje v igri ni pomemba nova vrlina ali spretnost. Temveč posevečen čas, oziorma večja količina časa. ROBLOX tako ne razivja novih sposobnosti, temveč vašemu otroku krade čas!

Tudi zato strokovnjaki poudarjajo, da je nenadzirana uporaba igralne platforme ROBLOX za otroke škodljiva. In hkrati staršem predlagajo, da preverijo katere igre igrajo otroci na platformi ROBLOX ter se jim pridružijo pri igranju.

Dodatne Informacije

roblox.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!