fbpx

Lizbona: portugalsko mesto, ki kar kipi od življenja in barv

Foto: envato

Portugalsko obmorsko mesto, ki s svojo raznovrstnostjo in barvitostjo privablja turiste z blizu in daleč, sodi med najbolj priljubljene evropske prestolnice. Nahaja se ne nešteto gričih, ki se dvigujejo nad izlivom reke Tajo v Atlantski ocean.

Evropska metropola, ki sodobnost združuje s svojo dolgoletno tradicijo. Mesto, kjer se prepletajo zgodbe o Rimljanih in barbarskih pirati, pa pogumnih vitezih in Mavrih, vse zavite v tančico skrivnosti in skrbno ovite okrog zgodovinskih stavb, ki jih tu ne manjka. Lizbona je že od nekdaj mesto, tesno povezano z morjem, ki je na pot okrog sveta na prehodu v novi vek pospremilo vrsto mornarjev. To je mogoče opaziti tudi med raziskovanjem mesta samega. Predvsem pa se boste v živahni portugalski prestolnici lahko v popolnosti naužili odlične kulinarike in bogate dediščine. Sprehodite se ob rečni promenadi, okusite pastel de nata (pecivo iz jajčne kreme) ali pa obiščite katerega izmed svetovno znanih muzejev. Naj Lizbona začara tudi vas.

Kdaj v Lizbono?

Najboljše obdobje za obisk Lizbone je med marcem ali majem ter med septembrom in oktobrom. V tem času boste deležni prijetno toplega vremena, izognili pa se boste gneči v turistični sezoni.

Foto: Unsplash/Joel Filipe

Kaj naj si ogledam v Lizboni?

Dan lahko začnete z raziskovanjem priljubljene Alfame, z dediščino in zgodovino bogate soseske. Odlikujejo jo ozke tlakovane uličice in ljubke trgovinice, odlične restavracije ter klubi v katerih zadoni Fado. Soseska nudi prekrasne razglede na okolico in ocean, eden lepših se vam odpre z gradu Sao Jorge. Ta sodi med največje lizbonske znamenitosti in se nahaja na samem vrhu hriba, s prekrasnim pogledom na celotno mesto. Grad je zakladnica arheoloških najdb in muzejev, nad videnim pa bodo navdušeni tudi najmlajši. Ena izmed arhitekturnih znamenitosti Lizbone je tudi Mosteiro dos Jerónimos iz 16.stoletja, ki je bil proglašen za Unesco svetovno dediščino.

Nahaja se v priljubljeni soseski Belem, dal pa ga je zgraditi sam kralj Manuel I. v čas slovitemu Vascu da Gami in njegovi poti v Indijo. V Belemu najdete tudi verjetno najbolj prepoznaven lizbonski spomenik, stolp Belem, ki se dviguje nad reko Tajo. Posvečen je portugalskim dosežkom v 16. stoletju, njihovim številnim plovbam in odpravam. Trdnjava, ki je nekdaj stala na sredi reke predstavlja vrhunec manuelinske arhitekture z detajli izklesanimi v kamen.

Foto: Unsplash/Alex Paganelli

Raziskovalcem iz začetka novega veka pa je namenjen tudi Padrão dos Descobrimentos, ki dominira na obali Belema. Velikanski monolit se dviguje nad Tangusom in odseva premec karavele, ki so jo portugalski pomorščaki vodili čez ocean v 15. stoletju. Spomenik je bil postavljen 1960 ob 500 letnici smrti Henrika Pomorščaka. Ne le Belem in Alfama, tudi preostale soseske nudijo kopico aktivnosti za preživljanje časa.

Če potujete z otroki nikakor ne smete zgrešiti lizbonskega Oceanariuma, enega največjih akvarijev na svetu. Njegov arhitekt  je Peter Chermayeff, objekt pa je bil zgrajen za svetovno razstavo Expo 98. V Oceanariumu najdete nešteto vrst rib in morskih bitij, pa tudi nekaj vrst ptic. V sklopu objekta lahko raziskujete različne ekosisteme in njihove prebivalce, od Atlantika, Tihega in Indijskega oceana do Antarktike. Najbolj presunljiv je osrednji akvarij z vsemi mogočimi vrstami rib, mant, pa tudi morskih psov. Oceanarium si je prislužil veliko pohval za svoje ozaveščanje in projekte povezane z opozarjanjem na življenje pod morsko gladino.

Foto: Unsplash/Freguesia de Estrela

V središču starega mestnega jedra najdete vrsto trgovinic in kavarn ter pekarn z okusnimi pekovskimi izdelki. Nad uličicami pa se dviguje nenavadna neogotska skulptura, Santa Justa Lift. Na prvi pogled spominja na pariški Eifflov stolp, kar ni naključje. Železno dvigalo je namreč delo francoskega arhitekta Raoula Mesnierja du Ponsarda, učenca Gustava Eiffla.

Če se naveličate raziskovanja Lizbone se zapeljite nekoliko ven iz mesta, v slovito Sintro. Romantično mestece z nenavadno arhitekturo, katere vrhunec je veličastna barvita palača. Sintra je bila svoj čas poletna rezidenca kraljev in kraljic, danes pa priljubljena turistična točka med popotniki.

Foto: Unsplash/Paulo Evangelista

Kako raziskovati Lizbono?

Če se želite prevažati po mestu in obenem izkusiti pravo dediščino Lizbone, potem vstopite na tramvaj 28E. Ta vas popelje skozi zgodovinske soseske Mouraria, Alfama in Graça ter nudi prekrasne razglede na okolico. Na voljo je vrsta drugih tramvajskih linij, četudi niste ljubitelje le teh, pa se vam splača odpeljati vsaj eno. Za daljše razdalje se priporoča uporaba podzemne železnice s štirimi linijami ali pa uporaba avtobusov, ki so priljubljeni predvsem med domačini. Lizbona je sicer pešcem prijazno mesto, le stari črno-beli tlak se v primeru dežja spremeni v drsečo površino, zaradi česar je potrebna previdnost.

Koliko stane letalska karta za Lizbono?

V Lizbono lahko iz Benetk z letalsko družbo Ryanair poletite že za nekaj deset evrov, najcenejše vozovnice se gibljejo okrog 60 evrov. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/David Marcu

Covid-19 omejitve na Portugalskem

Pred vstopom v državo morate izpolniti Locator Card, s katerim pridobite QR kodo potrebno na letališču. Za vstop je potrebno evropsko digitalno potrdilo, ki potrjuje vašo polno cepljenost, prebolelost ali negativni rezultat PCR oz. HAT testa. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve v Lizboni

Moxy Lisboa Oriente

Minuto stran od znamenitega Ocenariuma najdete hotel Moxy Lisboa Oriente, ki ponuja fitnes, bar, prostor za druženje in zasebno parkirišče. Sobe so klimatizirane in opremljene s televizorji ter zasebnimi kopalnicami. Ob jutrih vas razvajajo s samopostrežnim zajtrkom.

The Editory Riverside Santa Apolónia

Le lučaj stran od gradu Sao Jorge se nahaja hotel The Editory Riverside Santa Apolónia, ki nudi čudovite poglede na reko Tajo, gostom pa uporabo fitnesa in restavracije. Sobe so opremljene s klimatsko napravo, minibarom, televizorjem in pisalnimi mizami. V vsaki najdete tudi aparat za kavo. Ob jutrih vam postrežejo kontinentalni zajtrk.

 

 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!