ek bistro petkovškovo nabrežje
Utrip mesta · kulinarika · Utrip mesta · lokali

Stran od največjega ljubljanskega vrveža in s pogledom na Ljubljanico, na vogalu Petkovškovega nabrežja in Usnjarske ulice, se nahaja Ek bistro. Novi lokal ob Žitnem mostu se osredotoča na ponudbo jedi za zajtrk in ”brunch”, ki pa so primerne tudi za kosilo.

Ek Bistro
Petkovškovo nabrežje 65
Ljubljana
Vsak dan od 7.00 do 18.00

”Želeli smo ustvariti prostor, kjer se bodo družili prijatelji in dobri okusi. Prostor, kjer bodo obiskovalci ob jedeh podoživljali obstoječe spomine in ustvarjali prijetne nove. Naši osnovni vodili sta slastnost in gostoljubje: verjamemo namreč v kuharijo s čustvi, ki po naše gradijo dober okus,” pravi vodja bistroja Sašo Kralj.

Na jedilniku med drugim najdemo ”French melt”, sendvič s čebulo, pečenimi šampinjoni in sirom grojer, ter smuti iz borovnic z misom. Za pripravo jajčnih jedi, kot so Eggs Benedict, Eggs Florentine in Eggs Royale, uporabljajo ekološka jajca, vsako jutro pripravijo in spečejo cimetove kruhke in brioše, ki jih postrežejo z domačo marmelado.

PREBERITE ŠE: Ayatana – kulinarični studio v Lescah

Koncept ponudbe je bil tudi izhodišče za arhitekturno zasnovo bistroja, ki je delo ljubljanskega studia Dekleva Gregorič arhitekti. Ta je sledil načelu ‘raje razkriti kot prikriti’, torej čim manj posegati v obstoječi značaj prostora in tako ohraniti njegovo prvinskost. Takšno vodilo se kaže v uporabljenih materialih – železu, cortenu, lesu, marmorju, granitu in bakru. Posebnost zasnove je razstavna stena s črnimi nosilci in skledami, ki podpirajo bistvo kuhinje Eka: izbrane sestavine in jedi ter izdelke za domov.

Za celostno grafično podobo gre zahvala londonskemu grafičnemu studiu Here pod vodstvom glavnega oblikovalca Andrewa Giddingsa in kreativne direktorice Caz Hildebrand, ki med drugim sodeluje z znamkami, kot so Adidas, Fortnum & Mason, Bacardí, Hendrick’s Gin, Thames & Hudson, in kuharico Nigello Lawson.

Pa dober Ek!

Galerija – Ek Bistro na Petkovškovem nabrežju

Ek Bistro na Petkovškovem nabrežjuOdpri galerijo
Tokyo Saryo Tokyo Saryo – skrajno minimalističen lokal, ki prvi na svetu streže ”drip” čaj Ana Roš Ana Roš je uradno najboljša kuharska mojstrica na svetu 2017 Krompir Katere hrane ne smemo pogrevati v mikrovalovni pečici? park_wine_stars_2016-17 Park Wine Stars: festival za ljubitelje primorskih vrhunskih vin, kulinarike in zabave · · · · ·