fbpx

Matera (Italija): čudovito italijansko mesto zgrajeno v pečinah

Matera Italija
Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

Italija je ena izmed držav, ki s svojo lepoto, naravo, gastronomijo in zgodovino privablja turiste z vsega sveta. Zato, če iščete zanimiv izlet, ni boljše možnosti kot Italija in za njen obisk smo izbrali mesto Matera.

Matera (Italija) je dragulj Italije. Čeprav so mesta, kot so Benetke, Verona in Rim, najpogostejša izbira turistov, smo tokrat izpostavili eno mestece, ki s svojo zgodovino in videzom privablja ne le turiste, ampak tudi filmske režiserje. Gre za mestece Matera, ki je res pravi biser, ko gre za potovanja. Nahaja se v regiji Basilicata in je popolna kombinacija slikovite pokrajine, arhitekture in zgodovine.

Matera je dragulj Italije

Foto: envato

Matera, zgrajena na skalah, je nekoč predstavljala “sramoto” Italije. Tu so namreč ljudje živeli v jamah vse do 50. let 20. stoletja. In poleg bivališč so tu tudi cerkvice na skalah, zato je to mesto pravi primer prilagajanja življenja razmeram in pokrajini. Prav zato je bila leta 1993 uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine.

Vendar so se morali prebivalci zaradi nečloveških razmer, revščine in bolezni sčasoma izseliti iz starega jedra. Vendar pa so v 80-ih letih center začeli obnavljati in ga počasi prilagajati turistom. Jame so spremenili v luksuzne hotele in restavracije. In dejstvo, da je bila Matera leta 2019 evropska prestolnica kulture, potrjuje, da se je mesto skozi čas resnično razvijala.

Foto: envato

Če se boste odločili obiskati to mesto, se boste počutili kot v filmu. Če le lahko, bivajte v centru v enem od hotelov, ki so bili zgrajeni v nekdanjih jamah. Priporočamo L’Hotel v Pietri ali pa SextantioGrotte Della Civita, ki poleg sob za prenočevanje vključuje tudi skupni prostor – staro cerkev.

L’Hotel In Pietra ponuja edinstvene sobe v predelu Matera Sassi, ki je pod Unescovo zaščito. Hotel In Pietra se nahaja v predelanem samostanu iz 13. stoletja. Danes ponuja veliko dvorano, čitalnico in vinsko klet.

Sextantio Le Grotte Della Civita

Nastanitev Sextantio Le Grotte Della Civita se nahaja na območju Matera Sassi, ki je pod Unescovo zaščito, in ponuja sobe in apartmaje v velikih jamah s kamnitimi tlemi in starinskim pohištvom ter panoramsko teraso s pogledom na narodni park Murgia.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.