fbpx

Mesta Srbije – štirje biseri za nepozabna doživetja

Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac

Srbija je država kontrastov, ki svojim obiskovalcem ponuja številne zanimivosti, med drugim bogato kulturno in naravno dediščino, prireditve, zabavo, gastronomijo in kakovostno nakupovanje. Pričevanja različnih kultur skozi stoletja spominjajo na bogato kulturno dediščino Srbije in poudarjajo njen položaj med Vzhodom in Zahodom kot most, ki povezuje različne civilizacije. Zaradi takšnih kontrastov je Srbija še posebej privlačna destinacija. Številni kulturni spomeniki in naravna območja Srbije so del Unescove dediščine.

Srce in duša Srbije so njena mesta. So odlično izhodišče za oglede po preostalih delih države, ali pa uživate v odkrivanju njihovih skrivnosti. Vsako srbsko mesto ima svoje lepote in posebnosti, mi pa vam predstavljamo najboljše od najboljših. Mogoče boste tu našli navdih za naslednji oddih!

Beograd – eno največjih metropol na Donavi

Srbska metropola se nahaja ob sotočju Save in Donave. Reki v veliki meri narekujeta ritem mesta – od Ade Ciganlije, ki služi kot prostor za počitek in kopanje, preko Savamale (nekdanje industrijske četrti, ki je postala središče urbane kulture) in priljubljenih splavov do Beton Hale, kjer se nahajajo nekatere najboljše mestne restavracije. Sava je za Beograd to, kar je Temza za London ali Tiber za Rim. Njene obale lahko obiščete peš, s kolesom ali z ladnjico. Ne glede na to, katero prevozno sredstvo izberete, boste imeli nepozabno doživetje. Če ste prvič v Beogradu, se sprehodite po Knez Mihailovi ulici, kjer so številne restavracije, kavarne, knjigarne, umetniške galerije in trgovine za odlične nakupe, na koncu ulice pa je še ena beograjska lokacija, ki je ne smete spregledati – park Kalemegdan. Tam boste našli impozantno Beograjsko trdnjavo z najlepšim razgledom na mesto (zlasti sotočje Save v Donavo in Novi Beograd), v parku pa muzeje, živalski vrt … Videli boste enega najlepših srbskih spomenikov – Zmagovalec – delo znanega kiparja Ivana Meštrovića.

Beograd z začetka 20. stoletja je ostal skoraj nedotaknjen na Skadarliji, ulici, ki po svojih boemskih in umetniških značilnostih spominja na pariški Montmartre in v kateri se nahajajo številne restavracije z avtohtonimi srbskimi jedmi. Ta kraj je kot nalašč, da se za nekaj časa preselite iz sodobne metropole v preteklost in uživate v preteklosti.

Če iščete prijeten sprehod in opazovanje nekaterih najbolj znanih mestnih znamenitosti, je Kosančićev Venac pravi kraj za vas. Ta prijeten, tih in edinstven del mesta vsebuje številne znamenitosti in ustanove, kot je katedrala sv. Nadangela Mihaela, rezidenca princese Ljubice in Muzej umetnosti.

Ljudje uživajo v sprehodih, restavracijah, barih in pogledu na reko in Novi Beograd. Danes je Beograd moderna prestolnica, ki ponosno ohranja svojo bogato zgodovinsko dediščino. Morda je ravno to razlog, da je odprt za obiskovalce in priljubljen za vse, ki iščejo popolno izkušnjo potovanja.

Novi Sad – svetovni glasbeni festival Exit v Evropski prestolnici kulture

Drugo največje srbsko mesto je priljubljena destinacija mladih popotnikov, zlasti tistih, ki si želijo dobre zabave z najbolj znanimi imeni svetovne glasbene scene. Seveda gre za EXIT, enega najbolj znanih svetovnih festivalov. Če ste v mestu med EXIT-om, boste veliko časa preživeli v Petrovaradinski trdnjavi. A tudi če mesto obiščete izven obdobja festivala, je nikakor ne smete izpustiti. Trdnjava ima Gornji in Spodnji grad (Podgrađe). V Gornjem gradu dominira stolp z uro. Ena najbolj impresivnih stavb so Leopoldova vrata z baročno fasado in visečim mostom. Podzemne vojaške galerije so komunikacijski in obrambni sistem v štirih nadstropjih, dolgih 16 km, in so edinstvena atrakcija Petrovaradinske trdnjave.

Če želite začutiti, kako diha sodoben Novi Sad, se morate sprehoditi do Dunavske ulice, ki povezuje breg Donave in Zmaj Jovino ulico. Začne se z najstarejšo hišo v mestu – “Hiško pri belem levu” – in Mestno knjižnico. Veliko število prehodov skriva trgovine, prodajalne spominkov, slaščičarne in restavracije. Najbolj znane mestne znamenitosti so večinoma verske zgradbe – Rimokatoliška cerkev imena Marijinega, Vladičanski dvor Eparhije bačke srbske pravoslavne cerkve, srbska pravoslavna cerkev sv. Jurija in sinagoga. Novi Sad je bil leta 2022 razglašen za evropsko prestolnico kulture, zato je morda pravi čas za obisk. A tudi letos vas bodo sprejeli odprtih rok!

Niš – mesto z bogato zgodovino in središče južne Srbije

Mesto Niš je neizogibna destinacija za vse ljubitelje kulturnega turizma, saj sledi zgodovine najdemo povsod – v rimskih ostankih, v Trdnjavi, v skrivnostnem stolpu Ćele kuli in v koncentracijskem taborišču pri Rdečem križu. Niš je neuradna meja med Vzhodom in Zahodom že iz časa Rimskega cesarstva. Veliki rimski cesar Konstantin se je rodil v starodavnem Naissusu. Niš, potopljen v stoletja zgodovine, je edinstveno mesto z vplivi iz preteklosti, ki jih lahko čutimo v sedanjosti.

Toda eden glavnih razlogov za obisk mesta je bogata gastronomija. Priljubljeni burek je sestavni del tradicionalnega niškega zajtrka, vsako kosilo pa se bo začelo z mezo, ki je sestavljena iz sukana pita, solata urnebes, paprika v kisli smetani, belmuž ali pihtije in nekaj kozarčkev domačega žganja. Ko govorimo o Nišu, je nemogoče, da ne omenimo žara. V mestu se veščina priprave dobrega žara neguje in prenaša iz roda v rod.

Kragujevac – ritem hedonizma v osrčju Srbije

Po cenah in kakovosti gastronomske ponudbe je Srbija ena najboljših evropskih destinacij. To boste občutili na vsakem koraku v vsakem srbskem mestu, tudi v Kragujevcu, ki leži južno od Beograda. Podobno kot Niš tudi Kragujevac svojim obiskovalcem ponuja odlično kombinacijo kulture in gastronomije. kragujevac ponuja znamenitosti za različne okuse in interese – od tradicionalnih, kulturnih in verskih znamenitosti do edinstvenih parkov, umetniških galerij in muzejev. Morda vam bo všeč zaradi bogate kulture, a vas bo zagotovo očaral s svojim hedonističnim ritmom, gastronomijo in nočnim življenjem (ki bo zaživelo ob umiku pandemije).

Med najpomembnejšimi mestnimi znamenitostmi je treba omeniti Milošev venac, kulturno-zgodovinski kompleks, ki se razteza od levega in desnega brega reke Lepenice, spominski park Kragujevački oktober, ki se nahaja le dva kilometra od središča mesta, Muzej Stara livnica sledi zgodovini kragujevaške vojaške tovarne od njene ustanovitve leta 1853 do 1973, medtem ko je hiša Đure Jakšića posvečena spominu na enega najpomembnejših slikarjev in pesnikov srbske romantike. Za najmlajše in ljubitelje zabave na prostem je na voljo Pustolovski park ob jezeru, na obali katerega so številni športni in rekreacijski objekti – namizni tenis, odbojka na mivki, kolesarske in pohodniške poti, ribiški ponton in izletniški turizem.

Ta mesta so le del bogastva sodobne Srbije, ki rada pokaže svojo tradicijo. Uporabite jih za uživanje, hkrati pa tudi kot izhodišče za raziskovanje drugih srbskih vasi in čudovite narave.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!