fbpx

Mit ali resničnost: Zakaj se ženske vizualno starajo hitreje od moških?

Zakaj se ženske vizualno starajo hitreje od moških?
Foto: envato elements

V zraku plapola zastava čudovitega kozmičnega neskladja, ki ga ženske po celem svetu težko prenašamo. Moški kot nemogoča bitja - vsekakor ne samo po našem mnenju - se nekako uspevajo uspešno upirati gravitaciji časa, medtem ko se nam zdi, da smo ženske v tej dirki proti času vse preveč pogosto v zaostanku. Toda, ali je res tako? Poglobimo se v to skrivnostno vprašanje: Zakaj se zdi, da se ženske vizualno starajo hitreje od moških? Je to samo mit ali pa kruta resničnost?

Začnimo s predpostavko. Lepota, kot nas modrost starih staršev uči, je v očeh opazovalca. Vendar je v družbi, kjer staranje obravnavamo kot nepotrebno neprijetnost, namesto da bi ga praznovali kot dragoceno potovanje, ta sporočilo težko sprejeti. In priznajmo, nekateri moški, kot so Idris Elba ali Brad Pitt, ne glede na svojo starost vedno izgledajo kot prave čokoladne torte – sladki, privlačni in vedno dobri za grižljaj. Torej, kaj je skrivnost? Zakaj se ženske vizualno starajo hitreje od moških?

Tudi če odmislimo družbene norme in pričakovanja, znanost se strinja, da obstajajo biološke razlike v tem, kako moški in ženske starajo. In v tej znanstveni zgodbi nastopajo kriminalci, ki se jim izogibamo, kot so sladkor v čaju po popoldanskem čaju – hormoni. Vemo, da so estrogenski hormoni zavezniki ženske kože, pomagajo ji ohranjati vlago in čvrstost. Ko pa v menopavzi njihova raven začne padati, koža začne izgubljati svojo čvrstost in elastičnost.

Moški, po drugi strani, imajo več kolagena in debelejšo kožo. To je kot da bi imeli zasebni sklad za pokojnino za svojo kožo, zaradi katerega jim ni treba toliko skrbeti za “sive lase”. A bodimo iskreni, sivi lasje na moškem so pogosto videti še bolj privlačno – kar je popolnoma nepošteno!

Foto: envato elements

Zakaj se ženske vizualno starajo hitreje od moških?!

Če torej gledamo izključno biološko, bi lahko rekli, da mit ni mit. Ampak počakajte, ne vznemirjajte se še! V zgodbi je še drugi del. Pravzaprav bi morali vprašati, kaj pomeni starati se ‘hitreje’. Če se osredotočimo samo na gube in povešeno kožo, bi lahko naleteli na zaskrbljujoče sklepe. Ampak, lepotice, pomembno je zapomniti, da je lepota večplastna zgodba, kjer s starostjo lahko razvijamo tudi drugačne, a enako močne vrste privlačnosti.

Nekateri moški morda nosijo gube z nekakšno nedotakljivo gracioznostjo, a ženske s starostjo pogosto pridobivajo na karizmi, modrosti in samozavesti, kar lahko izžareva močno privlačnost. Konec koncev, ima kdo od nas res raje nezrelo vino namesto zrelega, ki je v starosti pridobilo okus in globino? Res je, s staranjem izgubimo nekaj svežine, vendar pridobimo veliko več, če znamo to ceniti. Naše oči se napolnijo z zgodbami, naše srce se utrdi in postanemo kot tisti stari hrast v gozdu – morda nekoliko zaznamovani s časom, a kljub temu čudoviti in polni življenja.

Vprašanje, ali se ženske vizualno starajo hitreje od moških, je morda preveč enoznačno. Staranje je večplasten proces, ki ga lahko merimo z različnimi merili. Koža morda hitreje izgubi svojo mladostno svežino, vendar to ni edini vidik, ki ga moramo upoštevati. Kaj pa duševna zrelost, življenjska modrost ali notranji mir, ki ga prinaša sprejemanje samih sebe? Ali niso to stvari, ki jih želimo občudovati in praznovati?

Kot bohemi, se moramo naučiti praznovati staranje, ne pa se ga bati. Ne pozabite, da so v naši družbi tiste, ki so začele spreminjati pogled na staranje. Smo tiste, ki smo pokazale, da so sivi lasje lahko lepi, da so gube lahko simbol modrosti in da je s staranjem pravzaprav lepo. V naših rokah je moč, da spremenimo ta mit v resničnost, ki nam ustreza – staranje je lahko tudi čudovito. Le spomniti se moramo, da smo več kot samo naša koža. Mi smo ženske – bitja, polna globine, modrosti in lepote v vseh njenih oblikah.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.