Mladost, norost: 10+ stvari, ki bi si jih vsi ŽELELI VEDETI kot najstniki

Vsi smo bili nekoč tam – v strašljivih, a pogosto vznemirljivih najstniških letih – mozolji, prva ljubezen, eksperimentiranje s pivom in vinom, prepiri s starši in manjkanje pri pouku. To so verjetno najpogostejši odgovori na vprašanje, kakšno je najstniško življenje. Takrat te marsikdaj lovi občutek, da te nihče na niti malo ne razume. A TO NIKAKOR NI RES!

10+ stvari, ki si jih želel vedeti kot najstnik:

Neuspehi so nujni in zelo poučni.

Neuspehi in napake so tista orodja, ki nam pomagajo pri tem, da izboljšamo svoje delo in sami sebe. Sami do sebe imamo v najstniških letih še posebno visoka pričakovanja, in ko nam kaj ne uspe, to težko prenašamo.

Treba je znati poskrbeti zase.

Vsak se mora naučiti poskrbeti zase, prepoznati svoje potrebe ter jih zadovoljiti. Tu ne gre za vprašanje egocentrizma in sebičnosti, temveč za samosočutje in empatičen odnos do samega sebe.

Kul vrstniki niso tako zelo kul.

Popularna dekleta in fantje so bili v naših najstniških očeh nedosegljiv ideal, po katerem smo lahko le hrepeneli. Vendar pa popularnost še ne pomeni sreče ter ne zagotavlja uspeha pozneje v življenju.

Priljubljenost še ne zagotavlja srečne prihodnosti.
Priljubljenost še ne zagotavlja srečne prihodnosti.

Uspehi v šoli ne odločajo o poznejši karieri.

Izobrazba vsekakor je pomembna. In izkoriščanje lastnih potencialov prav tako. Vendar pa blesteče ocene še zdaleč niso edina stvar, ki nas definira, perfekcionizem pa povzroča veliko stresa in nepotrebnih občutkov anksioznosti.

V morju je še veliko drugih rib.

Prebolel/-a jo/ga boš. Čeprav se v najstniških letih sliši to bolj neverjetno kot najbolj izmišljen in utopičen roman, se izkaže za popolno resnico. Najstniške zaljubljenosti so intenzivne in zavrnitve so redkokdaj še tako boleče, vendar se srca kljub temu zacelijo.

Ko boš odrastel, ne boš imel odgovorov na vsa vprašanja.

V mladih letih se marsikomu zdi, da nam bo starost prinesla odgovore na vsa vprašanja. Vendar temu na žalost ni tako. Več kot vemo, bolj se nam odpira obzorje in bolj nam je jasno, kako malo pravzaprav razumemo svet.

Tvoj odnos se bo spremenil.

Tvoje vrline, odnos do drugih in prioritete se bodo v življenju velikokrat spremenili. Kot najstniki smo prepričani, da bomo za vedno oboževali rock glasbo ali pa se nikoli ne bomo z nikomur strinjali bolj kot z najljubšim youtuberjem. Ko odrastemo, pa nam na pot pridejo druge stvari in naš odnos se spreminja.

Izkoristi priložnosti.

V najstniških letih se zdi, da bomo večno mladi. Pred nami so dolga leta mladosti in novih doživetij, zato ni nič hudega, če kakšen dan presedimo za računalnikom in igramo online igrice. Vendar pa se ti dnevi hitro sprevržejo v tedne in ti v mesece, priložnosti pa bežijo mimo nas.

Zaljubljenost še ne pomeni ljubezni.
Zaljubljenost še ne pomeni ljubezni.

Privošči si sladico.

Marsikateri najstnik, še posebej dekleta, so v teh letih zelo stroga do svoje prehrane. Vendar pa je »popolna postava« mit, ki ga lahko dosežejo le redki. Kos torte te takrat veliko bolj osreči, kot ti naredi škode.

Metuljčki v trebuhu niso nujno znak resnične ljubezni.

Vzhičenost, zagledanost in dobri stari metuljčki v trebuhu niso znak usodne ljubezni. Prava ljubezen je mirna, globoka in nežna.

Tudi tvoji straši so bili nekoč najstniki.

V mladosti so starši marsikdaj bili naši najhujši sovražniki. Preprečijo nam ponočevanje, nas silijo v učenje ter pametujejo, pametujejo in pametujejo. Vendar pa bi jih lahko večkrat uporabili tudi kot oporo in zaveznike – čeprav se sliši zelo smešno, so bili tudi oni nekoč najstniki.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Nikoli ne govorite slabo o drugih ljudeh: 20 indijanskih pravil za življenje