fbpx

Mongolska govedina, ki zasenči celo wok mojstre: Recept, ki osvoji brbončice

Foto: envato

Če imate radi jedi, ki združujejo sočno meso, bogato omako in pravo eksplozijo okusov, morate poskusiti tole - mongolska govedina. Hitro pripravljena jed z značilno sladko-slanim okusom je odlična izbira za vsak dan, ko si želite nekaj posebnega brez zapletenega kuhanja.

Mongolska govedina, sočna govedina, mehko pražena z aromatično omako iz ostrigine in hoisin omake, dopolnjena z nežno hrustljavo papriko in čebulo, ustvarja popolno harmonijo sladkosti, slanosti in rahle pikantnosti.

Čeprav je ime “mongolska”, jed v resnici izvira iz kitajsko-ameriške kuhinje in je postala priljubljena zaradi svoje hitrosti priprave in bogatega okusa. Ta različica recepta, ki vključuje mariniranje mesa za dodatno mehkobo, vam zagotavlja resnično sočno in polno jed.

Mongolska govedina

  • Obroki: 4-6
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

    Za govedino:
  • 750 g bočnega kosa govedine (flank steak), očiščenega
  • 2 žlici koruznega škroba
  • 2 čajni žlički sode bikarbone
  • 1 čajna žlička soli
  • 2 žlici vode
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • Za omako:
  • 3 žlice ostrigine omake
  • 3 žlice hoisin omake
  • 2 žlici sojine omake
  • ½ žlice koruznega škroba
  • ½ čajne žličke belega kisa
  • 1 čajna žlička mletega česna
  • 1 kos svežega ingverja (približno 2,5 cm), olupljen in tanko narezan
  • Za praženje:
  • 3 žlice rastlinskega olja
  • 4 stroki česna, drobno sesekljani
  • ½ rdeče paprike, narezane na večje kocke
  • ½ zelene paprike, narezane na večje kocke
  • ½ srednje čebule, narezane na večje kocke
  • 3 spomladanske čebule: bele dele narežite diagonalno na 2,5 cm dolge kose, zelene dele na tanke diagonalne rezine (ločeno)
  • 4 do 6 suhih čilijev

Navodila

    Mariniranje govedine:
  1. Bočni kos govedine narežite prečno na vlakna na tanke ploskve (približno 2 cm debeline), nato jih razrežite na kocke.
  2. V majhni posodi zmešajte koruzni škrob, sodo bikarbono, sol in vodo.
  3. Govedino položite v plitvo posodo, prelijte z mešanico vode, olja in škroba ter vse skupaj nežno vmasirajte v meso.
  4. Pokrijte posodo in pustite meso marinirati v hladilniku vsaj 2 uri (lahko tudi do 12 ur).
  5. Priprava omake:
  6. V majhni skledi zmešajte ostrigino omako, hoisin omako, sojino omako, koruzni škrob, beli kis, mleto česno in polovico pripravljenega ingverja.
  7. Omako odstavite na stran do uporabe.
  8. Praženje:
  9. V voku ali večji ponvi segrejte rastlinsko olje na srednje visoko temperaturo.
  10. Dodajte marinirano govedino in pražite približno 3 minute, med stalnim mešanjem, dokler ni meso srednje pečeno. Odcedite odvečno olje iz ponve.
  11. Dodajte sesekljan česen in preostali ingver ter pražite 20–30 sekund, da se sprostijo arome.
  12. Primešajte narezano rdečo in zeleno papriko ter čebulo. Pražite še približno 2 minuti, da se robovi zelenjave rahlo obarvajo.
  13. Dodajte bele dele spomladanske čebule, suhe čilije in pripravljeno omako.
  14. Neprestano mešajte in kuhajte približno 2 minuti, dokler se omaka ne zgosti in enakomerno obda vse sestavine.

Jed preložite na servirni krožnik in jo potresite z narezanimi zelenimi deli spomladanske čebule. Postrezite vroče, po želji s kuhanim rižem ali riževimi rezanci.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.