fbpx

Mumbaj: barvito mesto, ki se zapiše v popotnikovo dušo

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Ob prvem stiku Indijo bodisi zasovražite, ali pa jo vzljubite bolj kot karkoli. Temu lahko le prikimam, Indija se popotnikom enostavno zapiše v dušo.

Mumbaj je v številnih pogledih najboljše indijsko mesto, vsaj kar se pogojev za življenje tiče. Je prava mešanica svetovljanstva, zato se tudi mestni kaos zdi kakor uglašena simfonija barv, vonjav in okusov. Očarljivo indijsko mesto na JZ države je kakor čebelji panj, v katerem živahno dogajanje nikdar ne pojenja, v njem pa prav vsak popotnik najde nekaj zase. Od zgodovinskih stavb, do osupljive kulture in najbolj okusne kulinarike, kar so jo kadarkoli izkusile vaše brbončice. Verjemite, obstaja dober razlog, zakaj se je Mumbaja oprijel naziv »Maximum city«.

Kdaj v Mumbaj?

Najboljše obdobje za obisk Mumbaja je med oktobrom in februarjem, v času tamkajšnje zime. Temperature so dokaj zmerne, pa tudi turističnim gručam se na ta način izognete.

Foto: Unsplash/Atharva Tulsi

Kaj naj si ogledam v Mumbaju?

Ena beseda – Bollywood. To ni le industrija, temveč del vsakdanjika Indijcev. Mumbaja. Ena glavnih znamenitosti mesta je prav filmski studio ali bolje rečeno filmsko mesto v Goregaonu, kjer letno posnamejo več kot 100 filmov. Tu lahko okusite največjo filmsko industrijo na svetu, obiščete postprodukcijske sete med nastajanjem nove uspešnice ali zaplešete skupaj z igralci pred kamerami.

Ko se uspete ločiti od filmskega blišča, pa naj vas pot zanese še v drugo smer. Tole je morda najbolj nenavadna znamenitost Mumbaja – Mahalaxmi Dhobi Ghat. O čem je govora? O kupih umazanega in čistega perila, ki ga pridni pralci vsakodnevno perejo v tukajšnjih pralnicah. In zakaj je tako posebno? Že sam pogled na ljudi, ki prezračujejo kupe perila in sarije živahnih barv ter jih obešajo na vrvi, ki se nato nastavljajo soncu, deluje meditativno. Tukajšnje pralnice so bile ustanovljene 1890 in držijo svetovni rekord za največje število ljudi, ki hkrati ročno pere oblačila na istem kraju.

Foto: Unsplash/Prado

Pravi čar mesta pa odkrijete, če na gladino Arabskega morja skočite tudi sami. Od tod se razgleda prekrasen pogled na Vrata Indije, mojstrovino južnega Mumbaja, zgrajeno v čast kralja Jurija V. in kraljice Marije. Ta indo-saracenski spomenik je nekaj, kar vam bo v spominu ostalo za vse življenje. A omenjena Vrata so za domačine precej več kot le spomenik.

So zbirališče za druženje, plesni oder in prizorišče uličnih predstav. In ko ste že v čolnu, odplujte še do otoka Elephanta, kjer se nahajajo starodavne hindujske in budistične jame pod Unescovo zaščito. Otok Elephanta z zapletenimi, v skalo vklesanimi jamskimi rezbarijami, iz drugega stoletja slavi božanstvo Šivo. Najbolj osupljiva rezbarija prikazuje Sadashvo (tri obraze Šive) in je visoka več kot sedem metrov.

Foto: Unsplash/Aditya Rathod

Nekaj posebnega je tudi luksuzni Hotel Taj Palace, ki je v vsej svoji zgodovini gostil vrsto kronanih glav in znanih osebnosti. Hotel, ki je zmes grške, rimske, islamske in gotske arhitekture (ja, prav ste slišali!), se splača ogledati že zaradi najrazličnejših arhitekturnih slogov. Od tod se razteza prekrasen pogled na Arabsko morje, prav tako pa hotel slovi po izjemni kulinariki, ki vključuje vse – od japonske do okusov Bližnjega vzhoda.

In če se že gibljete v teh krogih, ne pozabite obiskati umetniškega predela Kala Ghoda, barvitega okrožja z najboljšimi mumbajskimi muzeji in galerijami, ki se razteza od Regal Circle do zgodovinske univerze Mumbai. Tu so Narodna galerija moderne umetnosti Mumbai, umetniška galerija Jehangir in Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalya (nekdanji Muzej princa Walesa), ki hranijo nekatere najbolj cenjene sodobne in tradicionalne umetnosti ter obrti v Indiji.

Foto: Unsplash/Meric Dagli

Kako raziskovati Mumbaj?

Kljub temu, da je Mumbaj finančna prestolnica države, javni prevoz tukaj zaostaja za drugimi večjimi indijskimi mesti. Podzemna železnica je omejena le na strogi center mesta, lokalni vlaki in avtobusi po drugi strani pa so pogosto natrpani ter neudobni.

Koliko stane letalska karta za Mumbaj?

Iz Ljubljane lahko v Mumbaj poletite že za 486 evrov. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Ajeet Mestry

Covid-19 omejitve v Indiji

S koncem decembra so indijske oblasti oznanile, da bodo toplotno skenirale popotnike na letališčih in tudi testirale naključno izbrane posameznike. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve v Mumbaju

Hotel Le Sutra

Le Sutra je umetniški hotel, ki se nahaja v živahnem Mumbaju, 40 minut vožnje od mednarodnega letališča Chatrapati Sivaji. Eleganten hotel z indijskimi umetninami ponuja spa, brezplačno parkiranje in brezplačen brezžični internet. Teme sob so navdihnjene z indijsko mitologijo, sobe pa so opremljene s televizijo in mini barom.

Bloom Boutique – Bandra

Trizvezdični hotel Bloom Boutique – Bandra se nahaja 1,9 km od plaže Juhu in gostom nudi teraso in klimatizirane sobe z lastno kopalnico. Sobe v hotelu so opremljene s pisalno mizo. Vsako jutro sta v nastanitvi na voljo samopostrežni zajtrk in a la carte zajtrk. V restavraciji Bloom Boutique – Bandra strežejo indijske jedi.

Iščete poceni lete?

V uredništvu priporočamo cheaptickets.com! Z obsežno mrežo letalskih prevoznikov in potovalnih partnerjev boste našli neprekosljive cene za lete za vse destinacije. Načrtujte svojo naslednjo avanturo danes s cheaptickets.com.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.