fbpx

Najbolj nenavadni božični običaji po svetu

Od Miklavževega grozljivega pomagača do razpadajoče božične večerje.

Karakas
Karakas

V Karakasu je običaj, da se med prazniki v cerkev prikotalka na jutranje bogoslužje. Zai čim večjo varnost vernikov  ceste zaprejo za  promet.

Krampus
Krampus

V Avstriji Miklavža spremlja resnično grozljiva satanska prikazen imenovana Krampus, ki blodi po ulicah in kaznuje poredne otročičke.

Met čevlja na Češkem
Met čevlja na Češkem

Na Češkem se ženske postavijo s hrbtom proti vratom in vržejo čevelj čez ramo; če čevelj pristane z konico proti vratom, potem jih v prihajajočem letu čaka poroka.

Zlobni božič
Zlobni božič

Na Norveškem verjamejo, da ob božiču prispejo tudi zlobni duhovi in čarovnice, zato je potrebno skriti metle.

Božični žužek
Božični žužek

V Ukrajini je navada na božično drevesce obesiti okrasek v obliki pajkove mreže, tradicija, ki izvira iz pripovedke o ženski, ki je bila tako revna, da si  ni mogla privoščiti okraskov za jelko, na božično jutro pa je bilo drevo okrašeno z lesketajočo pajkovo mrežo.

Božični skok v vodo
Božični skok v vodo

V Britaniji, na Irskem ter v Franciji se mnogi pogumneži tradicionalno božično “namočijo” v morju.

Božično poleno
Božično poleno

Katalonsko božično poleno ali caga tió (kakajoče poleno) je poleno z narisanim obrazom in čepico, ki ga posadijo na mizo ter vsak dan hranijo s sadjem in slaščicami. Na božični večer ga vsa družina naklesti s palico ob prepevanju božičnih pesmi ter tako prisilii, da izloči darila. Če ostanemo pri Kataloncih in njihovi naklonjenosti do izločanja, potem moramo omeniti tudi človeške figurice imenovane caganeros, ki so ravno pri opravljanju potrebe ter jih radi umestijo med jaslice.

Duh pri večerji
Duh pri večerji

Na Portugalskem boste pri božični večerji lahko opazili tudi pogrinjke za umrle sorodnike; duh pri večerji naj bi prinašal srečo v hišo.

Božična savna
Božična savna

V Estoniji gredo družine za božič v savno.

Razpadajoča večerja
Razpadajoča večerja

V Grenlandiji se za božič uživata matak-surova kitova koža z malo masti ter kiviak- vrsta arktičnega ptiča zavitega v kitovo kožo in zakopanega v zemlji več mesecev.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.