Najboljša pustovanja, karnevali in pustne prireditve po Sloveniji 2020: kam za pusta hrusta letos?

Kje bodo najboljša pustovanja, karnevali in pustne prireditve po Sloveniji 2020? Za vas imamo nekaj predlogov, kam letos za pusta hrusta!

Vas zanima, kje bodo najboljša pustovanja, karnevali in pustne prireditve po Sloveniji 2020? Potem morate preveriti naš seznam, kjer smo izbrali najboljša pustovanja 2020.

Pust 2020 bo sicer v torek, 25. februarja, največ dogajanja pa bo na pustno soboto in nedeljo. Takrat se bodo v tradicionalnih pustnih povorkah sprehodile najlepše in najzanimivejše pustne maske, potekala pa bodo tudi druga pustovanja, karnevali in pustne prireditve po Sloveniji 2020.

Najboljša pustovanja, karnevali in pustne prireditve po Sloveniji 2020

Pustovanje v Cerknici 2020

Pustovanje v Cerknici (Foto: pust.si)
Pustovanje v Cerknici (Foto: pust.si)

Pustovanje v Cerknici, ki letos nosi naslov Hojladrija, ribičija, se začne 20. februarja 2020 z žaganjem babe. Na pustni petek bo od 21.00 pustna zabava z glasbenimi gosti (Pop Design, Nočna pravila, Pivo in čevapi), seveda pa bo zabavno tudi v soboto, ko bodo na večerni zabavi nastopili Mambo Kings in Ansambel Stil. Veliki pustni karneval s priljubljenimi liki, figurami in gostujočimi maskami bo na pustno nedeljo, točno ob 12.32. Pusta bodo v Cerknici pokopali na pepelnično sredo.

KDAJ: od 20. do 26. februarja 2020 / Cerknica

Cirkuško pustovanje v Športnem društvu Tabor 2020

Cirkuško pustovanje v Športnem društvu Tabor
Cirkuško pustovanje v Športnem društvu Tabor

Pustovanje bodo začeli s cirkuško parado in krajšo cirkuško predstavo. V nadaljevanju bodo postavili več cirkuških postaj, kjer se boste lahko naučili žongliranja z žogicami in čarobnimi rutkami, vrtenja diabola in pojev, sukanja kitajskega krožnika, lovljenja ravnotežja na namišljeni vrvi, klovnovskih iger in še kakšnih skritih cirkuških trikov. Pustovanje bodo zaključili v skupnem krogu, v katerem bodo združili vse maske. Vstopnina je 3 evre, vsi otroci pa prejmejo brezplačen krof.

KDAJ: 22. februarja 2020 ob 15.00 / Velika dvorana Športnega društva Tabor, Ljubljana

Kurentovanje na Ptuju 2020

Kurentovanje na Ptuju (Foto: kurentovanje.net)
Kurentovanje na Ptuju (Foto: kurentovanje.net)

60. mednarodni pustni festival bo letos potekal med 15. in 25. februarjem. 10-dnevno dogajanje obsega cel spekter družabnih, zabavnih, turističnih, kulturnih in etnografskih prireditev: ob osrednji povorki tudi največje karnevalsko srečanje otrok v tem delu Evrope, mestni pustni korzo v znamenju rimskih korenin, veliki pustni bal, etno povorko, Kurentov skok, likovni Ex-Tempore, Ptuj postane največji pustni muzej na prostem …

KDAJ: od 15. do 25. februarja / Ptuj

Študentsko pustovanje v Rožni dolini 2020

Študentsko pustovanje v Rožni dolini (Foto: Pino Gasperšič / instagram.com/pinogaspersic)
Študentsko pustovanje v Rožni dolini (Foto: Pino Gasperšič / instagram.com/pinogaspersic)

Čeprav se zima še niti ni začela, so študentje že pripravljeni, da jo odženejo … pa tudi vse izpitne skrbi. Zato so se tudi letos s koledarjem “dogovorili”, da bo pust po izpitnem obdobju! Hitro zberite prijatelje, izberite najboljši kostum in se pridružite na že tradicionalnem študentskem pustovanju v Rožni dolini. Za glasbo bosta skrbeli skupni Calypso in TS Melos.

KDAJ: 25. februarja 2020 ob 17.00 / Rožna dolina, Ljubljana

Drežniški pust 2020

Drežniški pust
Drežniški pust

Pust z dolgoletno zgodovino slovi po arhaičnih lesenih maskah in značilnih likih, ki se razdelijo na “ta lepe” (z lepimi pokrivali in papirnatimi trakovi ) in “ta grde” (kožuhi, kravji zvonci). Tem se pridružijo še tretji liki, ki skrbijo za uganjanje norčij.

KDAJ: 22. februarja ob 7.30 / Drežnica, Kobarid

Pustovanje v Medvodah za vso družino 2020

Pustovanje v Medvodah za vso družino 2020
Pustovanje v Medvodah za vso družino 2020

Pridružite se pustovanju v Športni dvorani Medvode, kjer vas bodo zabavali simpatična Nika Zorjan, živahni Čuki in nepozaben otroški Živ žav s Plesnim mestom. Poskrbljeno bo tudi za zabavne aktivnosti, ki bodo navdušile vse generacije – podarili bodo nagrade za najboljše pustne maske, noro se boste zabavali v otroškem kotičku in še in še! Vstop je brezplačen.

KDAJ: 23. februarja ob 14.00 / Športna dvorana Medvode

Pustolandija 2020, otroški pustni festival

Na Gospodarsko razstavišče prihaja Pustolandija 2020.
Na Gospodarsko razstavišče prihaja Pustolandija 2020.

Vabljeni na veliki družinski pustni festival! Pustolandija bo na 2.000 kvadratnih metrih ponujala edinstveno in nepozabno pustno doživetje: velika pustna povorka, maskirnica, otroške delavnice, Pustkov svet igrač, lutkovne predstave, stojnice, razstave, norčavi akrobati in pravi pustni ples … Na prizorišču bosta na voljo tudi izposoja pustnih kostumov vseh vrst in ličenje v Pustkovi maskirnici.

KDAJ: od 21. do 25. februarja / Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

Študentsko pustovanje 2020 | ŠTUK

Študentsko pustovanje 2020 | ŠTUK (Foto: Vid Jerčič / Dostop.si)
Študentsko pustovanje 2020 | ŠTUK (Foto: Vid Jerčič / Dostop.si)

25. februar je prvi torek v novem semestru, in ker je takrat ravno pustni torek, se ne bi spodobilo, da tega študentje ne bi ustrezno izkoristili. Začeli bodo že takoj, ko vzide sonce, ko bodo pred ŠTUK-om delili slastne krofe popolnoma brezplačno. Ob 21.00 pa bo v kampusu Gosposvetska potekala velika povorka z lepimi nagradami za najboljše maske. To pa seveda še ni konec. Pustno rajanje bodo nadaljevali v dvorani ŠTUK z odličnim glasbenim programom. Odlični Dejan Vunjak & Brendijeve barabe, za popestritev pa so tu še gostje presenečenja. Za maske je vstop brezplačen, za druge je 5 evrov.

KDAJ: 25. februarja ob 21.00 / ŠTUK, Maribor

Zmajev karneval 2020

Zmajeva karneval v Ljubljani (Foto: Visit Ljubljana / Miha Fras)
Zmajev karneval v Ljubljani (Foto: Visit Ljubljana / Miha Fras)

Ljubljanski karneval obsega veliko pustno povorko po mestnih ulicah in zabavni program na Kongresnem trgu. V povorki med drugim nastopajo značilne maske iz poganskega ljudskega izročila: kurenti, laufarji, morostarji in druge.

KDAJ: 22. februarja ob 11.00 / staro mestno jedro, Ljubljana

Vseštudentsko pustovanje 2020

Vseštudentsko pustovanje 2020 (Foto: Urh Hrovat / Študentske zabave Ljubljana)
Vseštudentsko pustovanje 2020 (Foto: Urh Hrovat / Študentske zabave Ljubljana)

Moči bodo na zadnji študentski Cvetličarni v tem študijskem letu pregovorno združile najbolj žurerske fakultete v Ljubljani! To bo tudi priložnost za vas, da se za en dan prelevite v nekaj odbitega in ekscentričnega. Tam bo nešteto mask, 100 kg konfetov in glavna nagrada za najbolj odbito masko, ki je letalska vozovnica + vstopnica na naslednjo tekmo DONČIČ vs. DRAGIČ. Cena vstopnic v predprodaji je 5 evrov, na dan dogodka pa 7.

KDAJ: 25. februarja ob 22.00 / Cvetličarna, Ljubljana

Otroško pustovanje s Čuki v Europarku 2020

Otroško pustovanje s Čuki v Europarku 2020
Otroško pustovanje s Čuki v Europarku 2020

Pokukajte v svet domišljije in se zabavajte na najbolj razigranem pustnem plesišču v Europarku. S skupino Čuki boste zganjali pustne norčije in rajali do onemoglosti ob največjih uspešnicah. Ko bo zmanjkalo energije, pa se boste lahko posladkali s pustnimi krofi.

KDAJ: 25. februarja ob 17.00 / Europark, Maribor

Gromko pustovanje 2020

Gromko Pustovanje 2020
Gromko pustovanje 2020

Na pustno soboto vas dolgčasa odreši djane Captain Marvel. S svojimi supermočmi bo iz zvočnikov iztisnila disko zvoke zlate in srebrne ere, vas varovala pred napadom zlobnih sil in poskrbela, da boste plesali vso noč!

KDAJ: 22. februarja ob 22.00 / Gromka, AKC Metelkova, Ljubljana

Orto pustovanje 2020

Orto Pustovanje 2020
Orto pustovanje 2020

Vabljeni na Orto pustovanje, kjer se bodo vrteli plesni, disko, pop, rock’n’roll hiti do jutranjih ur. Ne pozabite na plesne čevlje! Vstopnina je 3 evre do polnoči, pozneje 5.

KDAJ: 22. februarja ob 21.00 / Orto bar, Ljubljana

Vseštudentsko pustovanje v Cirkusu 2020

Vseštudentsko pustovanje v Cirkusu 2020 (Foto: foto: Marko Delbello Ocepek / instagram.com/delbello69)
Vseštudentsko pustovanje v Cirkusu 2020 (Foto: foto: Marko Delbello Ocepek / instagram.com/delbello69)

Pust je tradicionalno praznik, s katerim preganjamo zimo, med študenti pa naj bo to praznik, s katerim bomo pregnali stres in študijske skrbi. Klovni so že pasé, seksi čarovnice tudi … le katere maske bodo tokrat zavzele Cirkus in pritegnile največ pozornosti? Kateri zamaskirani glasbeni izvajalec pa bi pritegnil vašo pozornost? Pridružite se, dress code je “be mysterious” (bodi skrivnosten) #IceCold. V preprodaji so vstopnice 5 evrov, navadna vstopnica je 7 evrov, VIP pa 17 evrov.

KDAJ: 25. februarja ob 23.00 / Cirkus, Ljubljana

Pustovanje Dutovlje 2020

Pustovanje Dutovlje 2020
Pustovanje Dutovlje 2020

Pustovanje se tudi letos vrača v Dutovlje! Na pustno soboto vas vabijo vse kraške (in bolj oddaljene) “šjme”, da pod velikim šotorom na igrišču vzamejo pravico v svoje roke. Tudi letos bo potekal izbor najizvirnejših posameznih in skupinskih mask z bogatimi nagradami, za zabavo pa bodo dodatno poskrbeli Rock Partyzani in Duo Limit! Pustni bus bo tudi letos vozil na relacijah Sežana-Dutovlje in Komen-Dutovlje. Razpored bo objavljen nekaj dni pred pustovanjem.

KDAJ: 22. februarja ob 21.00 / Šotor na igrišču v Dutovljah

Pust Vetrinjski!: (Fl)etno družinsko pustovanje 2020

Pust Vetrinjski!: (Fl)etno družinsko pustovanje 2020 (Foto: Domen Rupnik)
Pust Vetrinjski!: (Fl)etno družinsko pustovanje 2020 (Foto: Domen Rupnik)

Na pustno soboto širokih ust in odprtih rok vabijo na tradicionalni PUST VETRINJSKI! Radoživi, hajd! na pustni pohod, izpred Hiše Stare trte zvit po ulicah Maribora vse do dvorišča Vetrinjskega dvora. Pust Vetrinjski je spoznavanje dediščine od blizu. Zgodba o Kurentu, ples kurentov, štajerski pustni plesi, pohod ljudskih pustnih likov skozi mesto, razstava Ljudske pustne maske slovenskih pokrajin, etnološki filmi, delavnice, pustne dobrote in rajanje ob ljudski in avtorski glasbi zasedbe duo Bakalina v živo. Živo! Spet bodo izbirali najboljšo doma narejeno šemo in jo simbolično nagradili.

KDAJ: 22. februarja ob 10.00 / Hiša Stare trte, Maribor

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Noben me ne razume: dogodek za mlade, ki vrtijo svet