Zdaj je uradno: petek bi moral biti dela prost dan … pravi Microsoft!

Podjetje Microsoft je v pilotnem projektu ugotovilo, da je 4-dnevni delovni teden bistveno učinkovitejši. To je velik mejnik za vsa podjetja, ki razmišljajo o tem, da bi vpeljala petek kot dela prost dan.

Pri podjetju Microsoft so se z vpeljavo pilotnega programa Work Life Choice Challenge, ki so ga izvajali na Japonskem in s katerim so zaposlenim delovni teden skrajšali za en dan, dokopali do revolucionarne ugotovitve. Delovni teden, ki je trajal od ponedeljka do četrtka, je bil po vseh parametrih učinkovitejši za kar 40 odstotkov.

Za en mesec so zaposlenim ponudili možnost, da ob petkih ostanejo doma. Rezultate so primerjali z istim obdobjem lani, ko so zaposleni delali pet dni na teden, in ugotovili, da so zaposleni dosegali boljše rezultate, če so bili na delovnem mestu le štiri dni na teden.

V raziskavi so ugotovili, da so zaposleni dosegali boljše rezultate, če so bili na delovnem mestu le štiri dni na teden.
V raziskavi so ugotovili, da so zaposleni dosegali boljše rezultate, če so bili na delovnem mestu le štiri dni na teden.

Pričakovano je to velika spodbuda za veliko zagonskih in novonastalih podjetij, ki že uvajajo 4-dnevni delovni teden. Poleg krajšega delovnika pa nova podjetja prakticirajo tudi druge metode, s katerimi želijo ustvariti prijetnejše delovno okolje: brezplačni zdravi prigrizki in kava, ki so zaposlenim na voljo, vedno več pa jih dovoli tudi, da zaposleni s seboj v pisarno pripeljejo svoje hišne ljubljenčke. Gre za pomembno spremembo v načinu razmišljanja: štiri dni zagnanega, trdega in osredotočenega dela (ki velikokrat skupno nanese tudi 40 ur dela) in prost podaljšan konec tedna.

Če od ponedeljka do četrtka opravite vse delo in ste posledično izboljšali marketinške plane, povečali prodajo ali morda zaključili vse odprte postavke v tednu ter ste s tem, kar ste dosegli, popolnoma zadovoljni, je smiselno, da ste zadnji dan v tednu prosti in uživate v podaljšanem koncu tedna. Zaslužili ste si ga.

Če ste trdo delali, si zaslužite podaljšan vikend.
Če ste trdo delali, si zaslužite podaljšan konec tedna.

Do zdaj smo o tovrstnih idejah lahko le brali na različnih blogih in v vizionarskih knjigah, morda je katero podjetje že uvedlo novo načelo 4-dnevnega delovnika, nekatera so morda že celo objavila rezultate eksperimenta. A šele zdaj je velikan Microsoft ponudil realne podatke, s katerimi so podprli to novo idejo o višanju produktivnosti.

V preizkus so vključili kar 2.280 zaposlenih in kar 90 odstotkov jih je poročalo o bistveno višji produktivnosti. Uvedli so tudi novo pravilo glede sestankov: ti naj ne bi trajali več kot 30 minut. To je pomemben ukrep, če želimo zmanjšati čas, ki ga zaposleni preživijo v pisarni. Zaradi tega ukrepa so sestanki postali bistveno bolj učinkoviti.

Vsekakor bo nad idejo 4-dnevnega delovnika večina navdušena. Delodajalci pa se morajo končno osredotočiti na učinkovitost dela, ne pa na ure in dneve, ki jih zaposleni preživijo na delovnem mestu.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Bodite srečni: 15 stvari, ki jih srečni ljudje počnejo drugače