To so najboljše igre za otroke doma v času samoizolacije in karantene

Zadnjič posodobljeno: :

Katere so najboljše igre za otroke doma v času samoizolacije in karantene? Ena izmed številnih groženj, ki jih predstavlja novi koronavirus COVID-19, je namreč dolgotrajna izolacija. Zlasti težko bo izolacijo preživeti z majhnimi otroki. Ko delavni starši postanejo starši, ki delajo od doma, in ko se šole zaprejo, se starši sprašujemo, kako bo videti življenje v karanteni. Kako naj zamotimo svoje otroke?

Bi radi malo utrudili svoje otroke in si zagotovili malo časa za svoje delovne obveznosti? Da vam bo lažje, je tukaj nekaj nasvetov, kako vsaj za kratek čas zamotiti vaše malčke.

Najboljše igre za otroke doma v času samoizolacije in karantene

Ponavljanka sestavljanka

S to igro boste otroku pomagali razvijati motorične spretnosti in ga dodobra utrudili.

Ponavljanka sestavljanka
Ponavljanka sestavljanka

Čas priprave: 5 minut
Za koliko časa se bo otrok zamotil: od 15 do 20 minut

Priprava

Pospravite del sobe, da se lahko po njej vsi prosto gibljejo, približno en kvadratni meter. Priporočljivo je, da je na tleh preproga, saj se boste tako bolj sproščeno in varno igrali in se valjali po tleh. Najprijetnejše so preproge ali travnate površine, še posebno če nameravate zmešati in delati gibe, ki zahtevajo kotaljenje po tleh. Če uporabljate predmete, kot so stoli, svojega postavite neposredno nasproti otrokovega, vmes pa naj bo vsaj meter razdalje.

Potek igre

Kot pove ime, gre za igro ponavljanja gibov. Odrasli torej naredite neki gib ali serijo gibov, malčki pa naj te gibe ponovijo. Da jih boste lažje motivirali, jih spodbudite s besedami:“Prepričan sem, da ne moreš narediti tega, kar lahko naredim jaz.” Začnite s preprostimi gibi (npr. dotaknite se prstov na nogah …), potem pa nadaljujte z vedno bolj zapletenimi (vse do poskokov, sklec …). Da bo igra zanimivejša, lahko z malčkom zamenjata vlogi. Naj naslednjič on vodi igro, vi pa bodite tisti, ki ponavlja.

Met klobuka na noge stola

Met klobuka na noge stola
Met klobuka na noge stola

Čas priprave: 1 minuta
Za koliko časa se bo otrok zamotil: od 10 do 15 minut

Priprava

Kuhinjski stol obrnite na glavo, z nogami navzgor. Poiščite pokrivalo; kapa s šiltom je najboljša, a dober bo tudi kakšen zimski ali kavbojski klobuk.

Potek igre

Stol obrnite na glavo in z določene razdalje poskusite na nogo stola vreči klobuk. Da bo igra malce zahtevnejša, lahko vsaki od teh nog določite, koliko točk je vredna. Tako se bodo otroci učili tudi štetja. Če bo igra otrokom zelo všeč, naj sami izdelajo obroče za metanje (npr. iz vrvi ali kartona).

Tenis z baloni

Kot pove ime: tenis z baloni. In z loparčki za lovljenje muh.

Tenis z baloni
Tenis z baloni

Čas priprave: 5 minut
Za koliko časa se bo otrok zamotil: od 30 do 60 minut

Priprava

Vzemite dva stola in ju postavite približno 3 metre narazen. Mednju napnite vrv. Vsak igralec naj vzame en loparček za lovljenje muh, in seveda, napihnite balon.

Potek igre

To je tenis. Postaviti morate le jasna pravila, kolikokrat lahko igralci udarijo po balonu, ko je ta na njegovi strani igrišča. Če imajo otroci koordinacijo že malce bolje razvito, sta dva udarca dovolj, sicer pa se dogovorite za tri udarce. Igrate lahko tudi v dvojicah.

Igra pajka

To je igra, kjer boste otroke lovili in preganjali, ne da bi dejansko vstali. Je variacija klasične igre “mačka in miš”, le da je tokrat mačka zelo utrujena in se ji ne da vstati. Otroci se bodo utrudili, vi pa se ne boste niti premaknili.

Igra pajka
Igra pajka

Čas priprave: nič
Za koliko časa se bo otrok zamotil: 20 minut

Priprava

Potrebovali boste odejo, kuhinjske prtičke ali kuhinjsko krpo.

Potek igre

Igralec, ki je pajek (torej odrasli), naj drži odejo, kot da je bikoborec. Drugi igralec (torej otrok) naj teče po začrtani poti okrog pajka, ki ga poskuša ujeti tako, da nanj vrže odejo oziroma pajkovo mrežo. Če se mreža otroka dotakne, je ujet.

Blazina

Odlična igra za trenutke po večernem kopanju. Predvsem za tiste otroke, ki ne marajo brisanja.

Blazina
Blazina

Čas priprave: nič
Za koliko časa se bo otrok zamotil: 3 minute (če boste res dobri, še kakšno minuto dlje)

Priprava

Otroka zavijte v brisačo. Naj se uleže na trebuh, vi pa svojo glavo nežno položite na njihov hrbet.

Potek igre

Otrok je torej vaša blazina. Seveda se bo po nekaj trenutkih začel premikati. Takrat se na glas vprašajte, zakaj se blazina premika in kaj bi to lahko bilo, če ni blazina. Od tega trenutka naprej mora otrok oponašati neko žival, zavito v brisačo, vi pa morate glede na otip ugotoviti, katera žival bi to lahko bila (pazite na male rokice, če ne, jih lahko dobite po nosu).

Kamuflaža/skrivalnice

Ta igra je primerna za družine z več otroki, ki ne živijo v zelo majhnem stanovanju.

Kamuflaža / skrivalnice
Kamuflaža/skrivalnice

Čas priprave: nič
Za koliko časa se bo otrok zamotil: za vedno, kar je po svoje tudi prekletstvo

Priprava

Določite “cono za štetje” in se postavite vanjo.

Potek igre

Začnite odštevati od 20 navzdol. Medtem naj igralci bežijo stran od vas v svoja skrivališča. Ko pridete do številke nič, odprite oči in začnite iskati skrite igralce, ne da bi se premaknili iz “cone za štetje”. Če ne najdete vseh, zakričite “15!” in iztegnite roke. Skriti igralci morajo priteči do vas in vam dati petko, nato pa spet steči v svoja skrivališča. To ponovite tako, da štejete do 10 in nato do 5, dokler ne najdete vseh. Pa ne igrajte se v bližini ostrih robov.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Wellness Slovenija: to so najboljši wellnessi v Sloveniji!