fbpx

NAJBOLJŠI DRONI V 2018

Droni so v zadnjih letih postali velik hit. Kljub temu pa navadi smrtnik še vedno ne ve, kaj upoštevati pri razmisleku o nakupu te naprave. Katere dejavnike moramo proučiti, da bomo našli svoj idealni dron?

Najbolj pomembno je, da se odločimo, za kaj bomo dron uporabljali. Ali smo na tem področju začetniki in želimo kupiti cenovno ugoden model? Ali pa morda nameravamo z novim dronom snemati zavidanja vredne fotografije in videoposnetke, tako z zračne perspektive kot pod gladino vode? Da bo vaš proces nakupnega odločanja kar se da preprost, vam ponujamo izbor najboljših dronov, ki jih lahko kupite v letošnjem letu.

DJI MAVIC PRO


DJI Mavic Pro lahko po uporabi zložimo in pospravimo v torbico. Upravljamo ga s pametnim telefonom ali posebnim upravljalnikom s krmilnima palicama. Navdušuje s kombinacijo, ki zagotavlja natančno sledenje in izogibanje oviram do 30 metrov pred seboj. V načinu Gesture Mode lahko uporabnik dronu kar s kretnjami signalizira, da posname fotografijo. Pri svojem delovanju kombinira podatke navigacijskih sistemov GPS in GLONASS, na triosnem stabilizatorju nameščena kamera pa lahko snema v ločljivosti 4K pri hitrosti 30 sličic na sekundo. Posnetke zajema v ločljivosti 12 MP. Športni način letenja omogoča hitrosti do 65 km/h, baterija pa zdrži 27 minut.
dji.com

DJI MAVIC AIR


Novi DJI-jev dron je od modela Mavic Pro še občutno manjši. Lahko ga zložite na velikost manjše knjige, a to ne vpliva na kakovost kamere, ki jo krasi tehnologija 4K, tipalo 1/2.3” CMOS in 24-milimetrska leča. Mavic Air je opremljen s 3-osnim giroskopskim stabilizacijskim sistemom, ki bo omogočal izjemne videoposnetke, ki jih boste lahko zajemali s hitrostjo 720 sličic na sekundo, in sicer v navpičnem, vodoravnem ter 180-stopinjskem načinu. A to še ni vse. Mavic Airu uspe ‘zlepiti’ skupaj kar 25 sličic v samo 8 sekundah ter tako ustvariti sferični panoramski posnetek 32 MP, ki si ga boste lahko ogledali z očali DJI Goggles. Baterija zadostuje za 21-minutni polet.
dji.com

DJI INSPIRE 2


Je prvi dron, ki ga lahko uporablja celo Hollywood, saj je namenjen profesionalnemu snemanju filmov. Leti lahko s hitrostjo 108 km/h in se vzpenja 9 m/s do višine 5000 metrov ter spušča s 6 m/s. Omogoča 18–25 minut letenja na polnjenje. Uporablja dve kameri FPV (Zenmuse X4S ali X5S) z možnostjo snemanja v ločljivosti 5,2K pri 30 sličicah na sekundo oz. 4K pri 60 sličicah na sekundo v 360-stopinjskem načinu. Kameri je mogoče upravljati ločeno. Navigiramo ga lahko na 3 kilometre daleč. Zaznal bo ovire, ki so od njega oddaljene do 30 metrov. Hitrost letenja drona DJI Inspire 2 dosega 54 km/h. Živo sliko lahko spremljamo v ločljivosti 1080p.
dji.com

FIFISH P3


S podvodnim dronom Fifish P3 se boste lahko potopili do globine neverjetnih 100 metrov, kjer vladata popolna tema in tišina. Dron je opremljen s tremi propelerji, ki dron premikajo s hitrostjo 1,5 metra na sekundo. Z upravljalnikom boste lahko določali 6 različnih smeri in hitrosti. Baterija bo zadoščala za 2 uri podvodnih užitkov. Fifish P3 je opremljen tudi z izjemno videoopremo. Vgrajeno ima kamero 4K s 162-stopinjskim vidnim kotom in 20 megapiksli, ki ji bo do izjemnih posnetkov v temnih kotičkih morja pomagala osvetlitev s 4000 lumni. Kamera je opremljena s Sonyjevim 1-palčnim tipalom, posnetke pa bo zajemala s hitrostjo 30 sličic na sekundo pri kakovosti 1080p.
qysea.com
Cena: 1.625,00 €

PITTA


Dron Pitta, ki ne meri več kot človekova dlan, je modularen dron in kot tak izjemno vsestranski. V premeru meri 170 milimetrov, tehta pa zgolj 200 gramov. Uporabljali ga boste lahko kot akcijsko ali varnostno kamero, ga med snemanjem držali v roki ali pa bo letel nekje nad vašo glavo. Če boste želeli posneti svojo vratolomno vožnjo, ga boste lahko pritrdili tudi na krmilo kolesa. Neprekinjeno bo letel 15 minut, kot akcijska kamera pa bo ‘lovil’ vaše pustolovščine približno 100 minut. In to pri kakovosti 4K, s hitrostjo 30 sličic na sekundo. Posnetke bo Pitta hranila na pomnilniški enoti eMMc.
kickstarter.com
Cena: 235,00 €

WORKHORSE SUREFLY


Workhorse SureFly je dvosedežni dron, ki ga boste lahko upravljali samo z eno roko. Plovilo je manjše od malo večjega SUV-ja, ogrodje pa sestavljajo karbonska vlakna. Vse štiri ročice in električni propelerji se lahko zložijo, tako da plovilo zavzame kar se da malo prostora. SureFly upravljate z navigacijsko ročko, ki je nameščena med obema sedežema. SureFly leti s pomočjo 8 električnih propelerjev, poganja ga bencinski motor (za vsak primer ima tudi baterijo), za dodatno varnost pa skrbi balistično padalo. Popeljal vas bo lahko na 60-minutno popotovanje pri največji hitrosti 112 km/h. Najvišja razgledna točka iz SureFlyja bo pri 1200 metrih.
workhorse.com
Cena: 162.630,00 €

AEVENA AIRE


Aevena Aire bi naj postal prvi leteči domači asistent, ki ga boste upravljali s pametnim telefonom. Dronu so vgradili mikrofon in zvočnik ter seveda tudi kamero z ločljivostjo 4K in tehnologijo 3D. Amazon Alexa vam bo omogočila z glasovnim ukazom dronu naročiti, naj posname vašo fotografijo izpod stropa dnevne sobe. Leti s hitrostjo od 1 do 2 metra na sekundo. Opremljen je s senzorji, ki mu pomagajo pri izogibanju predmetom v stanovanju, in kamero na spodnji strani za lažje pozicioniranje. Poganja ga čip Nvidia TX1. Aire bo pristajal na svoji postaji, na kateri bo v manj kot 30 minutah napolnil baterijo. Spoprijateljil se bo tako z iOS-om kot z Androidom, povezava pa bo možna prek Wi-Fi-ja ali Bluetootha.
aevena.com
Cena: 650,00 €

YUNEEC BREEZE


Breeze je leteča kamera, ki je kompaktna in preprosta za uporabo, ob tem pa še cenovno ugodna. Upravljali jo boste z vašo napravo s sistemom iOS ali Android prek aplikacije Breeze Cam. Dron sicer tehta le 450 gramov. Omogoča vam, da posnamete fotografije iz zračne perspektive pri najvišji možni kakovosti 4K. Video v živo boste lahko prikazovali v ločljivosti HD 720p. Pri uporabi drona Yuneec Breeze boste lahko izbirali med petimi načini letenja. Fotografije boste ustvarili preprosto – s klikom na gumb. Senzorji, ki jih vsebuje, Breezeu omogočajo, da se pri letenju izogiba oviram. Ko bomo želeli, da naprava preneha z obratovanjem, jo bomo preprosto poklicali “nazaj domov”.
us.yuneec.com

PARROT BEBOP DRONE 2


Parrot Bepop Drone 2 je dovolj majhen, da ga boste lahko spravili v vaš nahrbtnik. Tehta le 500 gramov. Pri njegovi izdelavi so zavoljo večje vzdržljivosti uporabili celo steklena vlakna. Upravljali ga bomo prek aplikacije na našem pametnem telefonu ali tablice z zaslonom na dotik. To bo mogoče na razdalji do 300 metrov. Ima 8 GB notranjega prostora za shranjevanje fotografij in videoposnetkov. Kamera ima senzor z ločljivostjo 14 MP, pokriva pa 180 stopinj vidnega polja. H kakovostnim posnetkom prispeva 3-osni stabilizitor slike. Čeprav s tem dronom ne bomo mogli posneti fotografij v ločljivosti 4K, temveč v Full HD, ga lahko ovrednotimo kot dobro izbiro za povprečnega uporabnika.
parrot.com

SYMA X5C EXPLORERS


Dron podjetja Syma pozornost vzbudi predvsem s svojo nizko ceno. Glede na to, kaj ponuja, se njegov nakup prav gotovo splača. Fotografije in videe posname s svojo 720p HD kamero, shranjuje pa jih na micro SD-kartico, na kateri so 4 GB prostora. Dodatno lahko kupimo posodobljeno kamero, s katero se lahko prek Wi-Fi-ja povežemo na naš pametni telefon. Dron je trpežen, če se kateri od njegovih delov pokvari, ga lahko preprosto zamenjamo. Namenjen je letenju zunaj in notri. Njegova baterija se bo napolnila v 90 minutah, kar bo zadostovalo za let, dolg med 7 in 10 minutami.
amazon.de

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!