Znamka Cupra se predstavi: z dvema konceptoma in močnim Leonom

Cupra Ateca

V januarju so pri Seatu objavili novico, da je po novem Cupra samostojna znamka pod njihovim okriljem. Cupra je tako postala samostojna športna znamka za športne avtomobilske navdušence, ki se bo skoncentrirala na športne različice obstoječih Seatovih avtomobilov. Na posebnem dogodku v Barceloni so predstavili nove modele pod oznako Cupra.

Predstavitev se je dotaknila močnega SUV-ja Seat Atece, konceptne Cupra Ibize, ki se bo zoperstavila Volkswagnu Polo GTI, športnega Leona R ST in povsem tekmovalno Cupro TCR.

Cupra Ateca

Pri Cupri pravijo, da je Cupra Ateca edinstven in tako športen SUV v segmentu in je z vsemi predelavami in dodelavami že zelo blizu vrhunskemu razredu. Najmočnejši križanec v zgodovini znamke Seat ima 2-litrski motor s 300 konjskimi močmi in je povezan z na novo razvitim 7-stopenjskim DSG samodejnim menjalnikom. Prenos je speljan na vsa štiri kolesa, kjer je uporabljen sistem, ki se prilagaja površini in voznim razmeram. Sistem spremlja hitrost avtomobila, hitrost posameznega kolesa, položaj volana in vozni slog, nato pa glede na te podatke sistem samodejno dodeli moč tistemu kolesu, ki jo potrebuje. Na ta način pride do maksimalnega izkoristka navora in se optimizira oprijem s cestiščem. Cupra Ateca potrebuje od 0 do 100 km/h 5,4 sekunde in doseže maksimalno hitrost 245 km/h. Na voljo bo izbira voznih profilov, med katerimi seveda ne bo šlo brez gumba za tako imenovani Cupra način vožnje. Ta poskrbi za hitrejšo reakcijo motorja, izboljša zvok motorja in utrdi vzmetenje.

Cupra TCR

Cupra TCR je prvi Cuprin dirkalni avtomobil, ki so ga kadarkoli naredili. Gre pravzaprav za tekmovalnega Seat Leona, ki so mu spremenili znamko in bo tekmoval v TCR-tekmovanjih v sezoni 2018.

Cupra Ibiza Concept

O konceptni Cupra Ibiza ni točnih podatkov, a lahko sklepamo, da jo bo poganjal isti motor, kot poganja Volkswagna Polo GTI. Po vsej verjetnosti bo to 2-litrski TSI-motor z 200 konjskimi močmi in 320 Nm navora. Pogon bo imela na prednji kolesni par, prek 6-stopenjskega samodejnega menjalnika z dvojno sklopko. Glede na to, da bo VW Polo GTI dobil še ročni 6-stopenjski menjalnik, lahko kaj takega pričakujemo tudi pri Cuprini Ibizi. S strani dizajna ima koncept bolj agresiven športni videz. Na zadku ima opazen spojler in dvojne zaključke izpušnih cevi. Po avtomobilu je veliko bronaste barve, ki poudari nove logotipe in barvno shemo znamke Cupra. Notranjost je prenesena s standardne Ibize s to razliko, da imamo v športni Cupri posnetek karbonskih vlaken, na volanu in sedežih pa alcantaro.

Seat Leon Cupra R ST

Medtem ko sta Ibiza in Arona v izvedbi Cupra še koncepta in bo treba na njiju še malo počakati, se bo v Ženevi predstavil najmočnejši med Seatovimi karavani Leon Cupra R ST. Tokrat še pod znamko Seat, v prihodnje pa po vsej verjetnosti že pod oznako Cupra. Karavanski Leon Cupra R bo imel 300 konjskih moči, štirikolesni pogon in velik prtljažni prostor za vse, kar potrebuje vaša športno naravnana družina. Kot vse Cupre bo imel tudi Leon bronaste dodatke zunaj in znotraj avtomobila, aerodinamične dodatke iz karbonskih vlaken, športne zavore in zapeljiv zvok iz izpušne cevi. Govori se tudi o Cupri s 335 konjskimi močmi, a so vse to za zdaj žal res samo govorice.

Dodatne Informacije

Več informacij:
seat.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!