fbpx

Najboljši evropski festivali elektronske glasbe, ki jih moramo obiskati v letu 2015 #techno

Leto 2015 je leto techno festivalov in mi smo izbrali najboljše evropske festivale elektronske glasbe, ki jih moramo obiskati. Ne pozabimo – glasba je ključ do dobrega zdravja in če nam je všeč, da smo obkroženi z ljudmi, potem so ti evropski festivali elektronske glasbe več kot odlična stvar za nas.

1. Sónar, Barcelona, Španija

Naša pot se začenja v Barceloni, na enem izmed najboljših tehno festivalov na svetu. Na festivalu Sónar se bo med 18. in 20. junijem zvrstilo več kot 130 nastopov. Medtem, ko še čakamo na celoten lineup so Laurent Garnier, Autechre, Siriusmodeselektor, Dubfire: live Hybrid, Daniel Avery, Roman Flugel, Vessel, Lee Gamble, Randomer in Powell svoj nastop že potrdili. A žuranje se tu še ne konča – ob 20-letnici založbe Mego bodo nastopili še Voices From The Lake, Russell Haswell, TL, the Asturians LCC in Klara Lewis. Za več tehna pa Sónar vključuje še Sónar+D, kjer lahko obiščemo delavnice, predavanja, predstave in razstave inovativnih tehnoloških projektov.
Kdaj? Od 18. do 20. junija 2015

2. Dimensions, Hrvaška

Naslednji festival, ki ga moramo letos obiskati, poteka na Hrvaškem, natančneje na polotoku Fort Punta Christo. Četrto leto bo hrvaški festival Dimensions v starodavnem amfiteatru, imenovanem Arena, gostil Four Tet, Little Dragon, Moodymann, Ben Klock, Anthony Parasole, Surgeon, DJ Deep, Daniel Avery, Lee Gamble, Mount Kimbie, John Talabot in Osunlade. To je le nekaj imen, na celotni lineup bo treba pa še počakati.
Kdaj? Od 26. do 30. avgusta 2015

3. Weather Festival, Francija

V treh letih, odkar je francoska prestolnica gostila Weather Festival, je njegova priljubljenost sunkovito narasla. Kar ga naredi edinstvenega so njegova nepričakovana B2B – “back to back” sodelovanja svetovno priznanih DJ-jev. Letos lahko v živo pričakujemo dvojice Adventice’s DJ Deep & Roman Poncet, Vatican Shadow B2B Ron Morelli in Low Jack ter dvojico Henrik Schwarz & Ame’s Frank Wiedemann, Abdulla Rashim & Antigone, Motor City Drum Ensemble & Marcellus Pittman, Jeremy Underground, Peter Van Hoesen in Xosar. To leto pa bi naj festival potekal na največjem odprtem prostoru, ki je na voljo, torej v celoti v naravi. Ples, dokler ne vzide sonce.
Kdaj? Od 4. do 7. junija 2015

4. Awakenings, Nizozemska

V Spaarnwoude Houtra se pripravljajo na 15. edicijo elektronskega festivala Awakenings. Festival se ponaša z več kot sto nastopi na osmih odrih, vključno z dvema glavnima odroma na prostem in posebnim odrom ob 15. letnici festivala Awakenings. Na glavnih odrih bodo med drugim nastopili Richie Hawtin, Loco Dice, Joris Voorn, Luciano in Sven Väth, poseben zaključni set pa bo pripravil Sam Paganini iz Drumcode. Za celoten lineup seznam, kliknite tukaj.
Kdaj? 27. in 28. junij 2015

PREBERITE ŠE: V Ljubljano poleti na Flow festival prihajajo Pet Shop Boys, Róisín Murphy in Caribou

5. Dekmantel, Nizozemska

Drugi festival na Nizozemskem bo potekal v bolj intimnem ozračju. Njihova filozofija ni namreč pritegniti čim večje množice, temveč pritegniti čimboljše glasbenike. V letošnjem letu lahko na elektronskem festivalu Dekmantel “By Day” pričakujemo umetnike, kot so Ricardo Villalobos, Ben Klock, Jeff Mills, Serge, Rrose, Silent Servant, Legowelt, Recondite, DVS1, Marcel Dettmann, Objekt ter mnoge druge. Za del festivala “By Night” lineup še ni znan.
Kdaj? Od 30. julija do 2. avgusta 2015

6. Berlin Atonal, Nemčija

Festival Berlin Atonal je leta 1982 “pognal” Dimitri Hegemann. Festival zvočne in vizualne umetnosti je bil skozi osemdeseta v ospredju progresivnih, eksperimentalnih ter umetniških scen v Berlinu. V letu 2013 se je preselil na novo lokacijo, in sicer zapuščeno elektrarno v Berlin-Mitte. Letošnji lineup še ni znan.
Kdaj? Od 19. do 23. avgusta 2015

7. UNSOUND Festival, Poljska

V Krakovu na Poljskem vse od leta 2003 poteka festival UNSOUND, ki je svojo mrežo razširil še v London, New York, Minsk ter Adelaide. Pripravili so več projektov, vključno z Warhol Series, kjer je elektronska in eksperimentalna glasba soundtrack klasičnih nemih filmov Andyja Warhola. UNSOUND Festival je znan po svojih “Bass Mutations” nočeh, so del festivala v Krakovu in New Yorku. Lineup še ni znan.
Kdaj? Od 11. do 18. oktobra 2015

8. Time Warp, Nemčija

Eden najbolj ikoničnih festivalov elektronske glasbe je gotovo nemški Time Warp. Poteka v Mannheimu v Nemčiji, kjer so Time Warp prvič izvedli leta 1994. Za zabavo, ki traja kar 19 ur in se zvrsti po večih plesiščih bodo letos poskrbeli Alle Farben, Carl Cox, Dixon, Ilario Alicante, Jamie Jones, Laurent Garnier, Loco Dice, Luciano, Magda, Marco Carola, Ricardo Villalobos, Richie Hawtin, Sven Väth, Tale Of Us, Timo Maas ter mnogi drugi.
Kdaj? 5. april 2015 ob 20. uri

9. Tomorrowland, Belgija

Tomorrowland je največji letni festival elektronske glasbe na svetu, odvija pa se v Belgiji v mestu Boom. Letos bodo na njem nastopili Avicii, Carl Cox, David Guetta, Dubfire, Armin van Buuren, Martin Garrix, Sven Väth, Robin Schulz, Tiësto ter drugi. Od 1. do 3. maja 2015 se bo festival Tomorrowland odvijal tudi v São Paulo v Braziliji, od 25. do 27. septembra pa v Atlanti, ZDA.
Kdaj? Od 24. do 26. julij 2015

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.