fbpx

Najboljši narodni parki v Evropi – med njimi je tudi Triglavski narodni park

Najboljši narodni parki v Evropi ponujajo izjemne pokrajine in izkušnjo divjine. Na žalost te lepe pokrajine še zmeraj pozna premalo turistov. Pa vi, ste že obiskali kakšen narodni park v Evropi? Skoraj prepričani smo, da ste vsaj enega – Triglavski narodni park, ki ga je The Guardian uvrstil med deset najlepših in najboljših narodnih parkov v Evropi.

Grand Paradiso, Italija

To je eno izmed najstarejših zavarovanih območij v Alpah, a divja jezera in gore narodnega parka Grand Paradiso na žalost s strani turistov velikokrat ostanejo spregledana. V poletnih mesecih se lahko obiskovalci odpravijo v gore, pozimi pa se lahko odpravijo na turno smučanje. Doline Orco, Soana in Cogne so s svojimi tradicionalnimi kamnitimi hišami vredne raziskovanja. Obstaja širok izbor namestitve, od kampiranja do prenočišč, park pa ponuja tudi vodene oglede.
W: www.pngp.it

Grand Paradiso, Italija
Grand Paradiso, Italija

Triglavski narodni park, Slovenija

Edini slovenski narodni park, Triglavski narodni park, je čudovita alpska pokrajina. Kljub temu, da jo je iz Bleda, mesteca ob jezeru, dokaj enostavno raziskovati, bomo dobili boljši občutek za njeno spokojnost, če v njej ostanemo. Bohinjsko jezero sicer nima cerkvice na otočku, a je tišji in enostavneje je najti prenočišče v eni od tipičnih lesenih hiš v vasi ob jezeru. Od tam se lahko odpravimo na pohode, kolesarjenje, izlete s kanujem ter veslanje po čisti vodi, ki odseva vrhove, ki jo obdajajo.
W: www.tnp.si

Triglavski narodni park
Triglavski narodni park

Oulanka, Finska

Na Laponskem, v bližini rusko-finske meje, se nahaja Oulanka, finski narodni park, ki s svojo lepoto navdušuje skozi celo leto. Pot Karhunkierros, ki teče skozi park in je med drugim najbolj priljubljena pohodniška pot na Finskem, lahko s svojimi osemdesetimi kilometri traja tudi do sedem dni. Brezplačno lahko prenočimo v pastirskih kočah, ki se nizajo vzdolž poti. Lahko se odločimo tudi za kanu na brzicah reke Oulankajoki, ali pa bolj enostavne in družinam prijazne aktivnosti ter poti. Park Oulanka je bil ustanovljen leta 1956, znan je po severnih jelenih, raznoliki mešanici naravnih lepot ter redkih rastlin. Roza-bela Calypso orhideja, emblem parka, ki jo redko najdemo druge, je precej pogosta v Oulanki.
W: www.outdoors.fi/oulankanp

Narodni park Oulanka na Finskem
Narodni park Oulanka na Finskem

Peneda-Gerês, Portugalska

Divji poniji Garrano se prosto sprehajajo po narodnem parku Peneda-Gerês na severu Portugalske – udomačenega ponija pa lahko brez skrb zajahamo tudi mi ter se z njim odpravimo na ogled hribovitega in s hrasti posejanega narodnega parka. Ne samo, da je park poln naravnih lepot, za seboj ima tudi bogato zgodovino: skozi park se vije rimska cesta, označena s mejniki starimi več kot dva tisoč let. Serra do Gerês je najbolj priljubljeno naselje v parku, kjer najdemo tudi bazene. Vsak petek trinajstega vas Montalegre, na vzhodni meji s parkom, priredi ulično zabavo Noite Bruxas, kjer se pije Queimada – lokalni liker z medom.
W: www.icnf.pt

Peneda-Gerês, Portugalska
Peneda-Gerês, Portugalska

Sächsische Schweiz, Nemčija

Dramatična ter nenavadna pokrajina v vzhodni Nemčiji ima več kot sedemsto vrhov za plezalce in več sto kilometrov za pohodnike. Glavna atrakcija parka je Bastei, skalnata tvorba, ki se dviga 194 metro visoko nad reko Elbo in je povezana z mostom iz peščenjaka, ki reže naravnost skozi Bastei. Pot Malerweg, dolga kar 112 kilometrov, naj bi navdihnila slikarje in umetnike. Park se razteza tudi na Češko. Böhmische Schweiz pa ima svojo geografsko čudo v obliki Pravčická brána, največjega naravnega loka iz peščenjaka v Evropi.
W: www.saechsische-schweiz.de

Sächsische Schweiz, Nemčija
Sächsische Schweiz, Nemčija

PREBERITE ŠE: 10 najlepših narodnih parkov Afrike

Sarek, Švedska

V narodnem parku Sarek najdemo okoli sto ledenikov, šest najvišjih vrhov na Švedskem ter brzice bele vode. Turistom se svetuje znanje branja zemljevidov ter dobro poznavanje terena oziroma podobnih terenov, ki ga želijo obiskati. Dva tisoč kvadratnih kilometrov neokrnjenega naravnega habitat je naravno igrišče za izkušene pustolovce. Z izkušenim vodnikom se lahko odpravimo na potovanje po eni izmed zadnjih evropskih divjin.
W: www.swedishlapland.com

Sarek, Švedska
Sarek, Švedska

Kalkalpen, Avstrija

Štiri petine narodnega parka Kalkalpen pokriva gozd ter tvori največje gozdno območje v osrednji Evropi. Skozi gosto drevje se vijejo reke, kanjoni in soteske, priljubljeni pri plezalcih, kot tudi kolesarjih, pohodnikih in smučarjih. Kljub svoji osupljivi naravni lepoti, ki jo lahko absorbiramo v vsem njenem sijaju na razglednem stolpu Wurbauerkogel v bližini mesta Windischgarsten, je park relativno neznan. Ponujajo vodene ture z gozdnimi čuvaji, ki nas popeljejo v osrčje gozda in nam pomagajo prepoznati nekatere divje živali.
W: www.kalkalpen.at

Narodni park Kalkalpen, Avstrija
Narodni park Kalkalpen, Avstrija

Rago, Norveška

Gotovo veste, da je Norveška polna naravnih lepot, a narodni park Rago je lepota zase: krepke skalne formacije, strme gore, ki kar štrlijo iz pokrajine ter slap Litlverivassforsen, ki se izliva ob robu jezera Litlverivatnet. Obstajajo poti, kot tudi prenočišča, v bližina pa sta tudi narodna parka Sjunkhatten in Junkerdal, ki jih lahko še dodatno raziščemo.
W: www.visitnorway.com

Narodni park Rago na Norveškem
Narodni park Rago na Norveškem

Port-Cros, Francija

Port-Cros je najmanjši od treh otokov Iles d’Or ob Azurni obali. Le en kilometer širok in tri kilometer dolg divji teren hribovitega otoka prečkajo poti, njegovi grebeni pa zagotavljajo čudovit razgled na peneče se morje. Čista voda z bogatim in zaščitenim morskim življenjem omogoča, da “snorklamo” in tako sledimo podvodni poti. Otok brez koles in avtomobilov Port-Cros je dostopen s trajektom iz polotoka Giens, od tam pa lahko dostopamo tudi do otokov Porquerolles in Levant, ki bi naj bi rojstni kraj evropskega nudizma.
W: www.portcrosparcnational.fr

Port-Cros, Francija
Port-Cros, Francija

Ordesa, Španija

Najstarejši narodni park v Španiji ponuja nekaj najboljših pohodniških poti v Pirenejih. Slovi po svoji tri kilometre dolgih ledeniških dolinah, ki se srečajo v 3355 metrov visoki gori Monte Perdido, na katero se lahko podamo po večih poteh za vse zahtevnosti – vključno po naravnih policah iz apnenca. Večina poti se začne v Praderi, kjer je informacijska točka in parkirišče. Najboljši meseci za ogled bogate flore parka so konec junija in začetek julija.
W: www.spain.info

Ordesa, Španija
Ordesa, Španija

Dodatne Informacije

Povzeto in prirejeno po:
www.theguardian.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.