fbpx

Najboljši odstranjevalec plesni: tako se boste znebili plesni v vašem domu na naraven način

Najboljši odstranjevalec plesni

plesen
Foto: envato elements

Plesen v domu predstavlja ne le estetski problem, ampak lahko vpliva tudi na zdravje. Z nekaj preprostimi koraki in gospodinjskimi čistili pa se lahko plesni učinkovito znebite. V nadaljevanju preberite, kako. Predstvaljamo vam najboljši odstranjevalec plesni.

Plesen je pogosta težava v vlažnih prostorih in lahko raste na skoraj vseh površinah. Obstajajo različne vrste plesni, kot so Cladosporium, Aspergillus in Stachybotrys, ki so znane po svojih potencialnih zdravstvenih tveganjih. Preprečevanje plesni je ključno in vključuje ukrepe, kot so nadzor nad vlago v domu, uporaba izpušnih ventilatorjev, preverjanje izolacije in redno čiščenje. V nadaljevanju predstavljamo – najboljši odstranjevalec plesni.

Da bi preprečili razvoj plesni, je pomembno vzdrževati relativno vlažnost doma pod 60%, idealno med 30% in 50%. Pri čiščenju se osredotočite na mokre prostore, kot so kopalnice in kuhinje, in uporabite pripomočke, kot so strgala za tuširanje, da zmanjšate količino vode.

@holistiq

What do you use to kill mold in your house? #moldtoxicity #barbaraoneill #naturalhealth

♬ الصوت الأصلي – THE_MILLIONAIRE_SUCCESSFUL


Za odstranjevanje plesni z notranjih površin lahko uporabite raztopino bele kisa in vode, za tkanine pa kombinacijo kisa, naravnega detergenta in hladne vode. Pri delu z plesnijo je pomembno, da uporabite ustrezno zaščitno opremo, kot so maske N-95, rokavice in zaščitna očala, da se izognete stiku s plesnijo in njenimi sporami.

@elnazhamai

Natural Mold Cleaner Recipe! #moldremoval #showermold #cleaninghacks #cleaningtips #moldandmildew #natrualcleaning #cleaningbathroom #showerdeepclean

♬ original sound – Elnaz Hamai


Za odstranjevanje plesni z zunanjih površin, kot so lesene terase in betonske površine, uporabite raztopino bele kisa in vode ter čistilno krtačo z dolgim ročajem ali visokotlačni čistilec. Za dodatno preprečevanje plesni lahko uporabite tudi pasto iz sode bikarbone.

V primeru obsežnejše težave s plesnijo je priporočljivo, da se obrnete na strokovnjake za odstranjevanje plesni, še posebej, če je prizadeto območje večje od 0,9 kvadratnega metra.

Najboljši domači pripravek za boj proti plesn – najboljši odstranjevalec plesni

Plesen ni le neprijetna na pogled, ampak lahko negativno vpliva tudi na kakovost zraka v vašem domu. Čeprav je na trgu na voljo veliko komercialnih čistil, lahko z enostavnimi sestavinami iz vaše kuhinje pripravite naravni in učinkoviti pripravek proti plesni. Tukaj je enostaven recept:

Sestavine: domači pripravek za boj proti plesni:

 • 1 del belega kisa
 • 1 del vode
 • 1 žlica sode bikarbone
 • Opcijsko: nekaj kapljic eteričnega olja čajevca ali evkaliptusa za dodatno antibakterijsko delovanje in prijeten vonj

Navodila za pripravo in uporabo – najboljši odstranjevalec plesni:

 1. V pršilki zmešajte enak delež belega kisa in vode. Kombinacija kisa in vode bo delovala kot osnova vašega čistila.
 2. Dodajte žlico sode bikarbone in dobro pretresite. Soda bikarbona bo pripomogla k mehanskemu odstranjevanju plesni in nevtralizaciji neprijetnih vonjav.
 3. Če želite, lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja, ki bo pripravku dodalo prijeten vonj ter povečalo njegovo protimikrobno učinkovitost.
 4. Pripravek razpršite neposredno na prizadeta območja in pustite delovati nekaj minut.
 5. Počakajte, da pripravek deluje nekaj minut, nato pa območje zdrgnite s krtačo ali gobico.
 6. Na koncu območje obrišite z vlažno krpo, da odstranite ostanke pripravka in plesni.
 7. Opomba: Pred uporabo pripravka na vidnih ali občutljivih površinah ga preizkusite na manj opaznem mestu, da se prepričate, da ne povzroča poškodb ali madežev.

Zaključek

Z uporabo domačega pripravka proti plesni ne boste le učinkovito odstranili plesen, ampak boste tudi prispevali k bolj zdravemu bivalnemu okolju brez škodljivih kemikalij. Ta naravna rešitev je enostavna za pripravo in uporabo, poleg tega pa je prijazna tako do vašega doma kot okolja.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.