Pred vami so najboljši recepti s šparglji za 7 okusnih špargljevih jedi! Brbončice, pripravite se!
V nadaljevanju vas čakajo najboljši recepti s šparglji, in sicer boste z njimi pripravili kar 7 slastnih špargljevnih jedi, te pa so primerne tako za začetnike, kot tudi za prave kuharske mojstre! Pa dober tek vam želimo!
Najboljši recepti s šparglji: 7 okusnih špargljevih jedi
Šparglji zaviti v pršut
Sestavine
- mehkejši sir po vaši izbiri
- 40 špargljev
- 20 rezin pršuta po vaši izbiri
- poper
Priprava
Vsakemu šparglju odrežite olesenele dele. Postavite jih v vrelo vodo za dve minuti in jih neto odcedite ter splaknite s hladno vodo. Dobro jih posušite s papirnato brisačko. Na vsako rezino pršuta dodajte tanko plast sira in sestavini popoprajte. Ena rezina naj bi zadostovala za dva šparglja, zato razrežite pršut na pol in ovijte vsako steblo šparglja.
Sirova pita s šparglji
Sestavine
- 250 g odmrznjenega listnatega testa
- 1 jajce
- 2 žlici olivnega olja
- 100 g rikote
- 100 g kisle smetane
- žlica nasekljanega peteršilja
- žlica nasekljanega drobnjaka
- skodelica naribanega parmezana
- sol
- poper
- 400 g špargljev
Priprava
Pečico predhodno segrejte na 190 stopinj. Listnato testo razvaljate na pomokanem pultu in oblikujete pravokotnik. Robove testa zavihate navznoter, da dobite rob. Testo položite na namaščen pekač in ga na več mestih prebodete z vilicami. V skledi razžvrkljate jajce in z njim premažete testo. Pladenj položite v pečico in počakate, da se testo zlato rumeno zapeče. Med pečenjem pripravitenadev. Šparglje očistite, odstranite olesenele dele in narežete na rezine. V skledi zmešate rikoto, kislo smetano, peteršilj, drobnjak, parmezan, sol in poper. Pečeno testo vzamete iz pečice in ga premažete z nadevom. Po nadevu enakomerno razporedite šparglje in jih premažete z oljem, ki ga lahko zmešate z nekaj vode. Pekač položite nazaj v pečico in pečete še približno 10 minut.
Kremna juha iz špargljev
Sestavine
- 400 g belih špargljev
- 20 g masla
- 1 čebula
- 50 ml belega vina
- 800 ml zelenjavne juhe
- 100 ml sladke smetane
- 50 ml mleka
- sol
- poper
- muškatni orešek
- pest svežega drobnjaka
Priprava
Očiščenim špargljem odstranite olesenele dele in jih narežite na kolobarčke. Čebulo olupite in jo na drobno sesekljajte. V ponvi raztopite maslo in na njem prepražite čebulo, kolobarčke in špargljeve glave in jih zalijte z belim vinom in jušno osnovo. Sestavine kuhajte približno deset minut (nekaj špargljevih glav dajte na stran), nato dodajte še sladko smetano in mleko. Kuhajte še deset minut. Juho odstranite s kuhalne plošče, začinite jo s poprom, soljo in muškatnim oreškom ter s pomočjo paličnega mešalnika ustvarite gladko kremasto teksturo. Postrezite jo s popečenimi špargljevimi glavami in nasekljanim svežim drobnjakom.
Recept za rahlo omleto s šparglji
Sestavine
- 6 jajc
- 400 g svežih špargljev
- maslo
- sol
- poper
- peteršilj ali drobnjak
Priprava
Šparglje narežete na manjše kolobarje. V ponvi stopite nekaj masla in nato vanjo stresete šparglje. Te posolite, premešatein dušite, dokler se malenkost ne zmehčajo. Medtem v posodi razžvrkljate jajca, sol, poper in peteršilj oziroma drobnjak. Mešanico prilijete k špargljem, pokrijete s pokrovko in pečete, dokler jajca ne zakrknejo v omleto. Zapečeno omleto s šparglji posujete s svežimi zelišči, prepognete in postrežete.
Losos s šparglji in pečenim krompirčkom
Sestavine (za 4 osebe)
- 1 kg mladega krompirja
- 5 žlic olivnega olja
- 15 svežih špargljev
- 4 lososovi fileji
- 1 žlička soli
- ½ žličke sveže mletega popra
- 3 žlice limoninega soka
Priprava
Mlad krompir operite in razrežete na debelejše kolobarje. Stresite ga v posodo za peko, začinite s soljo in prelijte z dvema žlicama olivnega olja. Sestavine med seboj dobro premešajte in jih pecite v ogreti pečici 20 minut. Medtem ko se krompir peče, pripravite šparglje in lososove fileje. Špargljem odrežite olesenele dele, ribje fileje operite in temeljito osušite s papirnatimi brisačami. Po 20 minutah peke pekač s krompirjem vzemite iz pečice in mu dodajte šparglje. Pekač še za 15 minut potisnite v ogreto pečico. Lososove fileje začinite s poprom in soljo. Pekač ponovno vzemite iz pečice in zelenjavo s pomočjo lopatke nežno premešajte. V pekač zložite tudi lososove fileje, ki jih nato začinite malo limoninega soka. Sestavine v pekaču prelijte s preostalim olivnim oljem. Pekač še za 10 minut potisnite v ogreto pečico, da se lososovi fileji lepo spečejo.
Špargljev stir fry z govedino
Sestavine
- ¼ skodelice jušne osnove
- 1 ½ žličke ostrigine omake
- 1 ½ žličke sojine omake
- 2 žlički nastrganega svežega ingverja
- 2 žlički strtega česna
- 4 žličke olivnega olja
- 350 g govejega mesa
- 350 g svežih špargljev, narezanih na tri dele
- 1 srednje velika rdeča paprika, narezana na majhne trakove
- ½ žličke paprike
- 1 čebula, narezana na trakove
Priprava
Prvih pet sestavin date v skledo in dobro premešate. V veliki ponvi segrejete dve žlički olja, dodate goveje meso in pečete približno 2 minuti. Zrezek nato odstranite iz ponve. Iz ponve odstranite tudi vso odvečno tekočino in ponev ponovno postavite na ogenj. Dodate še dve žlički olja in nanj stresete šparglje in rdečo papriko. Pečete približno 2 minuti, nato dodate čebulo in papriko v prahu. Zmanjšate ogenj in v ponev prilijete zmes z jušno osnovo. Kuhate 3 minute, nato v ponev vrnete goveje meso (po želji narezano na koščke) in kuhate še približno eno minuto.
Solata s feta sirom in šparglji
Sestavine
- 900 g špargljev (oprani, oleseneli deli odstranjeni)
- 150 g nasekljane čebule
- sok ½ limone
- 1 žlica gorčice
- 3 žlice olivnega olja
- 1 strok mletega česna
- 1 žlica medu
- svež peteršilj
- ½ žlice morske sole in popra
- 450 g feta sira
Priprava
Očiščene šparglje narežite na tretjine. V vrelo vodo jih potopite za nekaj minut, nato jih prelijte z mrzlo vodo. Dobro jih osušite s papirnatimi brisačami. Medtem ko se šparglji sušijo, v posodi združite limonin sok, gorčico, olivno olje, česen, med in nekaj feta sira. Sestavine dobro premešajte in jim dodajte šparglje, čebulo in peteršilj. Vse sestavine ponovno dobro premešajte, po njih posujte poper in sol ter dodajte preostanek feta sira.