Najlepša manjša evropska mesta, ki so jeseni še posebej očarljiva

Česky Krumlov, Češka

Poletje se koledarsko sicer še ni poslovilo, a temperature počasi že nakazujejo, da nas jesen pozdravlja in da je čas za jesensko pohajkovanje po Evropi. Kam gremo tokrat? V najlepša manjša evropska mesta, ki so prav jeseni še posebej očarljiva!

Če so še dolgo let nazaj bile izjemno priljubljene metropole, so v zadnjih nekaj letih svet obnorela majhna mesteca – samo poglejte Ljubljano, v kateri iz dneva v dan število turistov narašča. Glavni razlog, zakaj imamo tako radi manjša mesta, je prav njihova majhnost, ljubkost in praktičnost.

In katera najlepša manjša evropska mesta, ki so jeseni še posebej očarljiva, morate obiskati letos?

Najlepša manjša evropska mesta, ki so jeseni še posebej očarljiva:

Santa Maddalena (Dolomiti), Italija

Santa Maddalena (Dolomiti), Italija
Santa Maddalena (Dolomiti), Italija

Lahko bi rekli, da je Italija država močne zgodovine, dobre hrane in arhitekturnih presežkov. Če ste umetniška duša, ki uživa v zgodovini naši prednikov, si potem morate vzeti čas za odkrivanje italijanskih mest.

Popolna za jesenski oddih je vasica Santa Maddalena, v kateri živi le 334 ljudi – ta gorska vasica se nahaja ob meji z nazobčanimi, zasneženimi gorami in zelenimi griči – z eno besedo bi lahko rekli, da boste tam doživeli alpske sanje. Zaradi lokacije ima vas močan zgodovinski kontekst, zato se boste tam sporazumevali v nemščini, italijanščini in lokalnem jeziku, imenovanem ladin. Vasica je izjemno slikovita in je tudi zimski raj za smučarje. Če nimate radi žuranja in mestnega vrveža, je to potem kraj, kjer se boste sprostili.

Hallstatt, Avstrija

Hallstatt, Avstrija
Hallstatt, Avstrija

Kdor je že obiskal sosednjo Avstrijo, potem z gotovostjo lahko potrdi, da je ta prav tako zelena in obdana z naravnimi lepotami kot Slovenija, le, jasno, v večjih razsežnosti.

Popoln za jesenski pobeg je Hallstatt – kraj, v katerem živi okoli 1000 prebivalcev, je dobilo ime po rudniku soli, ki so ga izkoriščali v prazgovodini. Na poti do romantičnega mesteca se lahko ustavite tudi v različnih zdraviliških mestih, ki so odličen kraj za sproščanje. Ko prispete na cilj, vam priporočamo, da se odpravite na pohajkovanje po kraju, kjer boste zagledali ljubke lesene hiše in čolne, ki plujejo po vodi in nudijo čaroben pogled na Alpe.

Èze, Francija

Èze, Francija
Èze, Francija

Francija, mesto večno zaljubljenih duš, romantike in sproščenega načina življenja. Četudi vsi občudujejo Pariz, je v tej državi še veliko drugih krajev, vrednih vaše pozornosti.

Ramislite o tem, da bi letošnjo jesen skočili do kraja Èze, ki se razteza med Nico in Monakom, v njem pa živi 3000 ljudi. Tukaj boste lahko občudovali srednjeveško vasico, vklesano v 1400 metrov visoko goro, na vijugastih cestah pa zgodovinske kipe. Izleta v Èze si ne moremo predstavljati brez obiska botaničnega vrta (Jardin Exotique d’Eze), ki nudi izjemen pogled na Azurno obalo in francosko riviero ter vam zagotovi občutek izpolnjenosti.

Česky Krumlov, Češka

Česky Krumlov, Češka
Česky Krumlov, Češka

Češka je raj za tiste, ki imate omejen “budžet”, ker naj bi veljala za eno bolj ugodnih držav v Evropi za žuranje. Kot zanimivost naj navedemo, da je to tudi država, ki sodi med 10 najboljših za življenje in delo za ženske – te potrjujejo, da so tam zadovoljne z delom, z lahkoto napredujejo na delovnem mestu in brez težav usklajujejo med delom in zasebnim življenjem.

Mesto, ki ga morate obiskati na Češkem, je Česky Krumlov, katerega populacija sesestoji iz 14.146 ljudi. Mestece je nameščeno tik ob reki Vltavi na jugu Češke – četudi se ga na zemljevidu težko najde, se je v zgodovini zapisalo kot najbolj idilično mesto, v katerem lahko občudujete renesančne, gotske in baročne arhitekturne sloge, grad, ulice in stavbe, obarvane v rumeno, zeleno in roza barvo.

St. Ives, Cornwall, Združeno kraljestvo

St. Ives, Cornwall, Združeno kraljestvo
St. Ives, Cornwall, Združeno kraljestvo

Združeno kraljestvo je destinacija, pisana na kožo ljudem, ki imajo radi kombinacijo modernosti in tradicije, ki je v tamkajšnjih krajih nikakor ne primanjkuje.

Letošnjo jesen vam priporočamo, da obiščete ribiško vasico St. Ives v grofiji Cornwall, ki je naseljena z 11.226 ljudmi. Nekoč je veljala za pomembno ribiško vas, kasneje je svoj sloves dosegla s septembrskimi umetniškimi festivali in galerijo Tate. Ne smemo pozabiti niti na štiri peščene plaže s turkizno vodo. Pristaniška soseska je kot očarljiv labirint visokih koč, butičnih obrtnih trgovin in umetniških ateljejev. Kot naročeno za ljubitelje umetnosti.

Imate tudi v svojo najljubšo jesensko destinacijo, v Evropi ali drugje po svetu? Zapišite v komentarju!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!