National Geographic: v kraljestvu oči živali

Bližnji posnetki oči živali

"Oči živali govorijo močen in imeniten jezik," je dejal Martin Buber. Živalske oči so morda zdijo podobne človeškim, a so to samo na videz. Njihova očesa bo v svoji prihodnji številki do potankosti proučila tudi svetovno priznana poljudnoznanstvena revija National Geographic Magazine, ki je s proučevanje strukture očesa poskušala ugotoviti, kako svet vidijo živali. Mi pa si v nadaljevanju poglejmo osupljive fotografije njihovih oči, ki so ne samo ogledalo njihove duše, ampak pravi svet zase.

Živali vidijo svet povsem drugače kot ljudje, tudi njihova očesa pa so si od vrste do vrste zelo različna. Psi denimo vidijo dvobarvno in imajo zaradi odsevnega sloja, ki je v ozadju očesa za mrežnico, tudi dober nočni vid. Ptiči imajo najnaprednejši vid med živalmi. Je štiribarven, razteza pa se tudi v ultravijolični spekter, medtem ko olje v čepnicah skrbi za dodatno strino slike.

PREBERITE ŠE: National Geographic: najbolj priljubljene fotografije leta 2015


Kače imajo podoben vid kot mi, s to razliko, da jim poseben organ pri nosu omogoča, da vidijo tudi toploto. Podgane pa praktično ne ločijo barv, so pa zato toliko odzivnejše na svetlobo.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Fotografija, ki je razdvojila internet: uganeš, katera zebra je spredaj, leva ali desna?