fbpx

Arhitekt ekskluzivnih lokacij

Na arhitekturni sceni deluješ že kar nekaj časa, a šele v zadnjih letih tvoje delo vidno oblikuje videz prestolnice in preostalih mest: je takšna pot tipična za arhitekta, ko obrodi javnosti vidne sadove šele po letih dela?   V tem ...

Na arhitekturni sceni deluješ že kar nekaj časa, a šele v zadnjih letih tvoje delo vidno oblikuje videz prestolnice in preostalih mest: je takšna pot tipična za arhitekta, ko obrodi javnosti vidne sadove šele po letih dela?

 

V tem je vsekakor del resnice, a je za to še en vzrok. Po študiju arhitekture v Ljubljani sem začel delati na Ljubljanskem urbanističnem zavodu, kjer sem se ukvarjal z urbanizmom. Pri tem je čas do uresničitve še veliko daljši kot pri sami arhitekturi, pa tudi avtorska zasnova lahko do uresničitve popolnoma zvodeni. Kljub temu sem sorazmerno hitro prišel do “svoje” soseske, ko je naša ekipa prejela prvo nagrado za ureditev Poslovno-stanovanjske četrti Zupančičeva jama. Tu smo želeli poudariti urbani, in ne samo spalni značaj. Sledil je magisterij na ameriški univerzi UCLA in specializacija na Švedskem v organizaciji Royal Academy. Prava arhitekturna pot se je tako začela šele z zmago moje ekipe na natečaju za World Trade Center v Ljubljani. Takrat je nastalo Genius Loci delo tudi v arhitekturi.

 

Si avtor ali soavtor nekoliko večjih in zanimivejših stanovanjskih objektov, kot so R5 ob Severnem ljubljanskem parku, Trnovska vrata, Kapitelj … Kateri elementi so najpomembnejši pri stanovanjskih objektih, da ta postane iskan oz. zaželen med kupci?

 

Naše področje so predvsem urbana središča, saj imamo nekaj znanja in prakse iz urbanizma, česar veliko arhitektov nima. Naše stavbe so tako organsko vtkane v strnjene dele mesta, vendar hkrati ustvarjajo nov, glede na kontekst in prostorski potencial dobro premišljen genius loci oziroma značaj določene lokacije, ki daje mestu in javnim prostorom novo kakovost. Mesto je stalna rekonstrukcija in delni posegi morajo poleg zahtev, ki izhajajo iz projekta, slediti tudi širšim, dostikrat nenapisanim konceptom. Poleg dobrih stanovanj je zelo pomembno njihovo neposredno okolje, kjer po eni strani želimo, da imajo stanovalci neposreden stik z urbanim življenjem, s trgovinami, z lokali, javnim prometom, s pešpotmi …, po drugi strani pa da se lahko vsak trenutek umaknejo v mirno in ozelenjeno okolje, varno za majhne otroke in varno pred vandalizmom.  

 

V prihodnosti bo iz Geniusa Loci prišlo še nekaj zanimivih rešitev stanovanjskih ali stanovanjsko-poslovnih stavb, kot so Kokra na območju stare Save v Kranju, center Bellevue ob Celovški v Ljubljani, vile Aero v Celju … Ste se specializirali za nekoliko prestižnejše gradnje?

 

Mislim, da je prišel čas, ko moramo zainteresiranim ponuditi več, bolj ekskluzivne lokacije, zanimivejša stanovanjska okolja, ki ohranjajo prednosti kolektivne gradnje, kjer na primer ni treba skrbeti za vzdrževanje, dobivajo pa iskane elemente oziroma prednosti individualne zazidave: večji prostorski standard, udobnejše kopalnice, delovni kotički, večje zunanje površine, skupne, vendar interne parkovne ureditve, možnost dostopa in shranjevanja koles ter vozičkov ob stanovanju … V projektu Center Bellevue smo tako predvideli večji interni park na strehi poslovno-trgovskega pritličja, iz katerega so dostopna stanovanja: vrstne hiše in stanovanja v dveh vertikalah z velikimi razglednimi terasami. Nekatera stanovanja imajo med obema vertikalama tudi odprta dvorišča, kamor pripeljemo kolo, kjer lahko živi naš hišni ljubljenček, kjer lahko kaj postoriš, gojiš manjša drevesa ali se skriješ pred letno vročino. V zadnjem nadstropju je klub z veliko sobo in s še večjo teraso, ki se uporablja na temelju time-sharinga za dogodke posameznih stanovalcev, ko želijo povabiti večje število prijateljev.

 

Kaj je v slovenskih mestih najprivlačnejše za bivanje?

 

Najprivlačnejše je seveda urbano življenje, ki ima primerno merilo, zato je varno in ga lahko obvladujemo peš. Gostota zazidave ni previsoka in omogoča dobro osončenost in razgled. Zdaj, ko se avtomobili selijo pod zemljo, je tudi več prostora za kulturne in ozelenjene površine za pešce.

 

V kateri obstoječi ali načrtovani stanovanjski soseski bi najraje živeli?

 

Če bo projekt uresničen tako, kot je zamišljen, je to gotovo Center Bellevue, ki bo poleg nove generacije stanovanj s prej omenjenimi kvalitetami ponudil tudi minimalne stroške vzdrževanja. Zasnovan je namreč kot pasivna stavba. Moja želja je bila tudi terasno stanovanje v trikotnem objektu R5 s prekrasnim pogledom na Grad in mesto. Če pa bi živel v Kranju, je to šele nastajajoči projekt Kokra, kjer se bo mogoče z avtom pripeljati do vrat osončenega terasnega stanovanja z razgledom na kanjon Kokre, od tam pa se peš odpraviti po opravkih v center, na sprehod v staro mestno jedro ali na rekreacijo v krajinski park ob reki.

Mer informasjon

Andrej černigoj

www.genius-loci.si

Neste
Silfida

Med deg siden 2004

Fra år 2004 vi undersøker urbane trender og informerer vårt fellesskap av følgere daglig om det siste innen livsstil, reiser, stil og produkter som inspirerer med lidenskap. Fra 2023 tilbyr vi innhold på store globale språk.