Rett ved enden av Gorizia-åsene, rett før grensen, finner vi den pittoreske landsbyen Medana. Den er kjent for alle for sin poesi og vin, men den skjuler også kulinariske spesialiteter. Men vi skal ikke kjøre over halve Slovenia for en rask lunsj eller middag, så de tryller frem et stykke medana til oss på Medana Inn i Ljubljana. for Brda-kjøkken...
Cesta v Mestni log 3
Ljubljana
Prav na koncu Goriških brd, malce pred mejo, najdemo slikovito vas Medana. Vsem je znana po poeziji in vinu, skriva pa tudi kulinarične posebnosti. A vendarle se na hitro kosilce ali večerjo le ne bomo vozili čez pol Slovenije, zato nam košček Medane pričarajo kar v ljubljanski Gostilni Medana. Za briško kuhinjo velja, da je preprosta, a pestra, zanimiva in okusna. Brda so kulinarično stičišče furlanske in italijanske kuhinje, mednje pa se z ravno pravšnjo mero skuša vriniti pridih Mediterana. V Gostilni Medana ohranjajo briško izročilo, zato bomo predse vedno dobili sezonsko obarvane jedi iz odličnih domačih sestavin, ki jih zaznamujejo naravni in polni okusi. Letni čas je kralj v Medani, zato nikakor ne pričakujmo enakega jedilnika pozimi ali poleti, jeseni ali spomladi. Glede na trenutne kulinarične poudarke nam bodo v Gostilni Medana znali svetovati tudi o primernem vinu, ki se bo kar najbolje skladal s hrano. Privoščili si bomo lahko lahke testenine, rižote ter njoke, mesne in brezmesne jedi s skrajšanega jedilnika, kuharji pa nas bodo vedno presenetili s kakšno novo kulinarično domislico iz zakladnice jedi, ki so jih kuhale briške none. Za urbane ljudi, ki imajo malo časa, imajo v Medani pripravljena tri dnevna kosila ali hitri dopoldanski obrok, sladkosnede pa bodo presenetili s pestrimi dnevnimi sladicami ali pa s katero iz železne ponudbe, kot sta tiramisu z marelicami ali panakota.