Vil du ha noe sunt og smakfullt som vil få deg i bedre humør uten dårlig samvittighet, skjemme deg bort på kalde dager og fylle deg med energi? Jeg blir ofte spurt om dette av klientene til Klub Breza, hvor jeg gir råd om sunt kosthold og passende trening. De er interessert i hva de har råd til etter trening eller rett og slett når de vil ha noe søtt, men likevel sunt, og jeg hjelper dem med spesifikke oppskrifter – jeg deler noen av dem i linjene under.
Kot svetovalka za zdravo prehrano v Savna klubu Breza sem se tokrat za vas poigrala z malo bolj nenavadnimi sestavinami. Izbrala sem ješprenj in kamutovo moko. Seveda v kombinaciji z zelo okusnimi in mamljivimi sestavinami.
Ješprenjčkova kaša s cimetom in kokosovim čipsom
Ješprenj namočimo čez noč in ga kuhamo 30 do 40 minut. Za 2 porciji zadošča 1 skodelica nekuhanega ješprenja. Ko je kuhan, vmešamo žlico kokosovega olja, žlico cimeta (cejlonskega), ščepec mlete bourbonske vanilije in kokosov čips. Postrežemo in okrasimo še s kokosovim čipsom.
Ješprenjeva krema z banano, chia semeni in kakijem
Že pripravljeni ješprenjčkovi kaši dodamo še banano, žličko chia semen in približno 1 dcl sojinega ali riževega napitka. Del kaše pustimo za okrasitev. Vse skupaj zmešamo do gladke kreme. Narežemo še kaki. Kremo postrežemo v kozarcu. Okrasimo jo s preostalo kašo in kakijem.
Kamutove palačinke z banano, jabolki in limoninim sokom z medom
Ingredienser:
- 3/4 skodelice ovsenih kosmičev
- 3 jedilne žlice kamutove moke
- 2 žlički pecilnega praška z vinskim kamnom
- klype salt
- 3 žlice kokosove moke ali kokosovega čipsa
- 1 banana – 3/4 za maso in 1/2 za preliv
- 1 eple
- kanel
- 1/2 sitron
- honning
- 1 jajce ali 2-3 beljaki
- sojin napitek/drug rastlinski napitek/navadno mleko po občutku – pb. 1-2 dcl
Zmešamo moko, kosmiče, kokosovo moko, jajce, sol, sojin napitek, pecilni prašek in 3/4 banane v blenderju ali z mikserjem. Jabolko olupimo, narežemo na tanke trakove in dodamo cimet, limonin sok ter 1 žlico medu. Nato narezano jabolko vmešamo v maso. Segrejemo ponev in na kokosovem olju spečemo manjše in debelejše palačinke. Pripravimo preliv iz limoninega soka, medu in na tanko narezane banane. 3 manjše debele palačinke položimo eno na drugo, jih prelijemo s prelivom in okrasimo s kokosovim čipsom.
Ta mešanica okusov in arom je res neverjetna. Dober tek!
Mer informasjon:
www.savnabreza.com