En burger, pommes frites og en halvliter sukkerholdig drikke – hvis du følger de moderne reglene for hva du må og ikke må, er kombinasjonen av disse tre synonymt med kolesterol, diabetes og sannsynligvis død. Men eksperter sier at du ikke bør være så pessimistisk og at en burger ikke vil legge deg i graven.
Verjetno ste že slišali, da z burgerjem in krompirčkom ne boste dobili hranila, ki jih vaše telo potrebuje. Niti ni čudno, saj ob vseh informacijah, ki jih prejmete glede tega, kako se morate prehranjevati, niti ne veste več, kaj je pravilno in kaj ne. Na pomoč prihaja nutricionistka Emily Field, ki razkriva, kako razmišljati o dolgoročnih vplivih hrane na vaše telo. In ključ je v ravnotežju!
Kot pravi, pomembno je, da ljudje lahko sprejmejo odgovorno odločitev, ki je smotrna za njihova telesa. Vprašajte se, kako se boste počutili dve uri po tem, ko boste določeno stvar pojedli. Burger in krompirček vsebujeta enako količino kalorij. A bolj kot štetje kalorij so pomembne druge stvari – kakšna so hranila v hrani, ki jo jeste.
Medtem ko burger vsebuje maščobe, proteine in ogljikove hidrate, v krompirčku vsega tega ni mogoče najti. Kar pomeni, da sta dva burgerja boljša izbira kot krompir in burger, ker poskrbita za vzdrževanje iste ravni sladkorja v krvi, pravi Fieldova.
Hrana, ki ima veliko maščob, a malo proteinov, hitro poviša raven sladkorja v krvi, nato pa ga naglo zniža, kar vpliva na to, da ste hitro ponovno lačni. Zato raje naročite še en burger. Saj veste, za vsak slučaj! 🙂