Hvorfor čemažev pesto? Fordi det er universelt nyttig og helbredende. Den kan brukes som saus, pålegg eller krydder. Čemaž er vårbebuderen, siden det er den første ville planten som er egnet for konsum om våren, ved siden av løvetann. Hvor får man tak i kremen? Inn i skogen, men pass på å ikke forveksle det med liljekonvallblader, da dette er giftig, i motsetning til platanen.
Čemažev pesto je eno najbolj vsestranskih živil, saj ga lahko uporabimo kot začimbo za solate ali juhe, Sausen za testenine ali ga vmešamo v rižoto, lahko pa kot spre na svežem ali popečenem kruhu.
LES MER: Oppskrift: deilig løvetannsuppe
Čemažev pesto je nekaj, kar ne sme manjkati na spomladanskem jedilniku. Zato brž ponj v naravo, kjer vas skoraj zagotovo že čaka v vašem najljubšem gozdičku. Čemaž je namreč ena tistih rastlin, ki med prvimi zeleno obarva gozdnata tla in mu zato upravičeno pravimo znanilec pomladi.
Recept za čemažev pesto:
Sestavine za čemažev pesto:
- 100 g čemaža
- salt
- 1 dl olivnega olja
Postopek priprave čemaževega pesta:
Sveže nabrane ali nakupljene liste čemaža operemo in (p)osušimo. V mešalniku jih nasekljamo in po okusu dodamo sol. Dodamo olivno olje in premešamo. Mešanico prestavimo v kozarček in hermetično zapremo. Voilà! Čemažev pesto hranimo v temnem in sorazmerno hladnem prostoru.