Jaffa cookies, hvem kjenner ikke disse deilige kjeksene med appelsingele og sjokolade fra Jaffa Crvenka? Vil du vite hvordan du forbereder dem selv? Ingenting enklere! Å lage hjemmelagde jaffa-kjeks er ingen kunst, men de blir like gode som de er kjøpt i butikken!
Å være berømt piškoti Jaffa iz srbske tovarne Crvenka so eni najbolj prepoznavnih piškotov tudi pri nas in so razvajali že številne generacije. Nič čudnega, ko pa je kombinacija biskvita in pomarančnega nadeva, oblita s čokolado, naravnost božanska. A zakaj ne bi enkrat za spremembo gostom postregli piškote jaffa, ki ne bodo prišli iz embalaže, ampak se boste pod njih podpisali vi?
LES MER: Oppskrift: Hjemmelagde Oreo-kjeks
V nadaljevanju vam izdamo recept za domače piškote jaffa, s katerim boste izdelali najboljši približek originalu!
Recept za domače jaffa piškote:
Sestavine za domače jaffa piškote:
Nadev za domače jaffa piškote:
- pol žličke pomarančne želatine
- 2 žlički pomarančne marmelade
- 120 ml vann
Preliv za domače jaffa piškote:
- 200 g mørk sjokolade
- 4 ss smør
Testo za domače jaffa piškote:
- 2 egg
- 50 g mel
- 50 g brunt sukker
Postopek priprave domačih jaffa piškotov:
Pečico nastavimo na 180 stopinj Celzija. Model za mafine namastimo z maslom in pripravimo vodno kopel. V skledi na posodi nato ubijemo jajca in dodamo sladkor. Stepamo toliko časa, da jajca ”prebledijo” in postanejo puhasta. Pritresemo moko in nadaljujemo z mešanjem, dokler ne dobimo goste kremaste mase. To potem zlijemo v modelčke za mafine (vsako vdolbinico napolnimo s cca pol centimetra zmesi). Postavimo v pečico za 10 minut in pustimo, da se ohladi. Medtem v skledi z metlico zmešamo marmelado, želatino in vrelo vodo in mešamo, vse dokler ne nastane gladka mešanica. Vlijemo v plitev pekač, da nastane nekje centimetrski sloj, in postavimo v hladilnik, dokler se ne strdi. Iz mase izrežemo manjše kroge in jih polagamo na testo v modelčkih. Ponovimo vajo iz prvega dela, ko na kuhalnik pristavimo posodo za vodno kopel in nanjo položimo skledo, v kateri na zmernem ognju stopimo nadrobljeno/naribano čokolado in maslo. Mešamo, dokler ni rezultat tekoča kremasta zmes. Takoj ko smo dobili želeno, prelijemo po želeju in testu. Pustimo, da se piškoti ohladijo, potem pa jih odstranimo iz modelčka. In to je to! Pa dober tek!
P. S.:.Jaffa piškoti smo ime dobili po izraelskih pomarančah sorte jaffa.