Elsker du høytiden og smultringer, men har alltid dårlig samvittighet for at du har spist for mye? Vel, du trenger ikke å frykte det med disse fullkornssjokoladebollene. Smultringer er den "sunnere varianten", siden de ikke er stekt, men bakt i ovnen.
Razvajate se lahko tudi, če pazite na prehrano. S temi polnozrnatimi čokoladnimi krofi boste naredili ‘manj škode’, saj jih poleg polnozrnate moke med bolj zdrave uvršča tudi dejstvo, da jih ne cvremo, ampak pečemo v pečici.
LES MER: Smultringer som kan nytes uten snev av dårlig samvittighet
Sestavine za polnozrnate čokoladne krofe (za okoli 20 krofov):
Deig:
- 2 kopper fullkornshvetemel
- 1 kopp brunt sukker
- 2/3 kopp usøtet kakaopulver
- 1 ts natron
- en halv teskje salt
- 1 kopp kjernemelk
- en halv kopp kjølt svart kaffe
- 2 egg
- 6 ss smør
- 2 ts eplecidereddik
- 1 ts vaniljeekstrakt
- ¾ kopp avkjølt smeltet sjokolade
Glasur:
- ½ kopp smør
- 1/3 kopp kremfløte
- 1 ½ ss maissirup (du kan erstatte den med sukkersirup, 100 ml vann per 100 g sukker)
- 1 ts vaniljeekstrakt
- 142 gram hakket mørk sjokolade
- 2 kopper siktet melis
Priprava polnozrnatih čokoladnih krofov:
Pečico predhodno ogrejte na 180 stopinj Celzija. Moko, sladkor, kakav v prahu, jedilno sodo bikarbono in sol dajte v večjo skledo in dobro premešajte. Postavite na stran. Pinjenec, kavo, rahlo stepena jajca, maslo, jabolčni kis in vaniljev ekstrakt dajte v drugo skledo in prav tako dobro premešajte. V to maso primešajte suho maso in mešajte tako dolgo, da nastane homogeno testo. Primešajte še stopljeno čokolado. Pekač obložite s papirjem za peko in nanj v obliki večjih kupčkov nanesite testo (če imate pekač za ameriške krofe, tega namastite in z maso napolnite do ¾). Krofe pecite od 18 do 20 minut (ali so krofi pečeni, lahko preverite tudi z zobotrebcem). Odstranite jih iz pekača in pustite, da se popolnoma ohladijo.
Glazuro pripravite tako, da vse sestavine, razen sladkorja v prahu, položite v manjšo kozico in postavite na srednje vroč ogenj. Mešajte tako dolgo, da se stopita maslo in čokolada ter da nastane gladka masa. Postopoma vmešajte sladkor v prahu. Mešanico prelijte v drugo kozico (oziroma na vročino odporno posodo) in to namestite nad drugo kozico, v kateri naj bo okoli 5 centimetrov vrele vode. Vrh vsakega krofa pomočite v glazuro in ga nekoliko odcedite, da se znebite odvečne glazure. Potresete jih lahko s čokoladnimi mrvicami. Preden jih postrežete, jih pustite stati vsaj od 10 do 15 minut. Pa dober tek!