fbpx

Oppskrift: Flotte fullkornssjokoladedonuts

Elsker du høytiden og smultringer, men har alltid dårlig samvittighet for at du har spist for mye? Vel, du trenger ikke å frykte det med disse fullkornssjokoladebollene. Smultringer er den "sunnere varianten", siden de ikke er stekt, men bakt i ovnen.

Razvajate se lahko tudi, če pazite na prehrano. S temi polnozrnatimi čokoladnimi krofi boste naredili ‘manj škode’, saj jih poleg polnozrnate moke med bolj zdrave uvršča tudi dejstvo, da jih ne cvremo, ampak pečemo v pečici.

LES MER: Smultringer som kan nytes uten snev av dårlig samvittighet

V polnozrnati čokoladni krof lahko ugriznete brez slabe vesti.
V polnozrnati čokoladni krof lahko ugriznete brez slabe vesti.

Sestavine za polnozrnate čokoladne krofe (za okoli 20 krofov):

Deig:

  • 2 kopper fullkornshvetemel
  • 1 kopp brunt sukker
  • 2/3 kopp usøtet kakaopulver
  • 1 ts natron
  • en halv teskje salt
  • 1 kopp kjernemelk
  • en halv kopp kjølt svart kaffe
  • 2 egg
  • 6 ss smør
  • 2 ts eplecidereddik
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • ¾ kopp avkjølt smeltet sjokolade

Glasur:

  • ½ kopp smør
  • 1/3 kopp kremfløte
  • 1 ½ ss maissirup (du kan erstatte den med sukkersirup, 100 ml vann per 100 g sukker)
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 142 gram hakket mørk sjokolade
  • 2 kopper siktet melis

Priprava polnozrnatih čokoladnih krofov:

Pečico predhodno ogrejte na 180 stopinj Celzija. Moko, sladkor, kakav v prahu, jedilno sodo bikarbono in sol dajte v večjo skledo in dobro premešajte. Postavite na stran. Pinjenec, kavo, rahlo stepena jajca, maslo, jabolčni kis in vaniljev ekstrakt dajte v drugo skledo in prav tako dobro premešajte. V to maso primešajte suho maso in mešajte tako dolgo, da nastane homogeno testo. Primešajte še stopljeno čokolado. Pekač obložite s papirjem za peko in nanj v obliki večjih kupčkov nanesite testo (če imate pekač za ameriške krofe, tega namastite in z maso napolnite do ¾). Krofe pecite od 18 do 20 minut (ali so krofi pečeni, lahko preverite tudi z zobotrebcem). Odstranite jih iz pekača in pustite, da se popolnoma ohladijo.
Glazuro pripravite tako, da vse sestavine, razen sladkorja v prahu, položite v manjšo kozico in postavite na srednje vroč ogenj. Mešajte tako dolgo, da se stopita maslo in čokolada ter da nastane gladka masa. Postopoma vmešajte sladkor v prahu. Mešanico prelijte v drugo kozico (oziroma na vročino odporno posodo) in to namestite nad drugo kozico, v kateri naj bo okoli 5 centimetrov vrele vode. Vrh vsakega krofa pomočite v glazuro in ga nekoliko odcedite, da se znebite odvečne glazure. Potresete jih lahko s čokoladnimi mrvicami. Preden jih postrežete, jih pustite stati vsaj od 10 do 15 minut. Pa dober tek!

Med deg siden 2004

Fra år 2004 vi undersøker urbane trender og informerer vårt fellesskap av følgere daglig om det siste innen livsstil, reiser, stil og produkter som inspirerer med lidenskap. Fra 2023 tilbyr vi innhold på store globale språk.