Avokado markerte definitivt årets kulinariske sesong. Vi fant det i smørbrød, kaker, smoothies, iskrem, pasta og andre steder. Når vi brukte det, tok vi aldri hensyn til en veldig viktig ting - vask. Vasker du det alltid før du åpner det? Hvis ikke, anbefales det at du starter.
Avokado je zelo popularna zelenjava v naših kuhinjah, a verjetno nihče ni bil pozoren na to, da ga moramo pred uporabo tudi oprati. Zveni selvinnlysende, a mnogi ljudje mislijo, da ga zaradi trde skorje ni potrebno umivati.
Selv om det er det skorja avokada zelo trda, da zaščiti njegovo interiør, je ta tudi leglo številnih škodljivih bakterij, som for eksempel listerija in salmonela, ugotavljajo v poročilu Uprave ZDA za hrano in zdravila (FDA). Tako kot operete drugo sadje in zelenjavo pred uporabo, bi bilo pametno, da operete tudi avokado!
Vzorčenje, ki je obsegalo 1615 avokadov, se je začelo i 2014. Po pregledu in analizi so ugotovili, da sta na skorji tega sadja prisotni salmonela in listerija. 17 % skorij avokadov je bilo pozitivnih na listerijo. V interiør sadja pa so bili le trije avokadi od 1254 pozitivni na listerijo. Pri testiranju avokadov na salmonelo, so ugotovili, da je bil le en odstotek skorij pozitiven na to bakterijo (12 od 1615).
Kljub temu da je to število majhno, z Uprave ZDA za hrano in zdravila svetujejo, da temeljito operete skorjo avokada, preden ga pojeste, saj lahko pri rezanju prenesete bakterije na zelenjavo. Priporočajo, da si umijete roke 20 sekund pred rezanjem in nato avokado operete z vodo.
Mer informasjon:
fda.gov