fbpx

Ne abstiniraj: če ne seksaš, se ti namreč lahko zgodi tole

Kaj se ti lahko zgodi, če kar naenkrat odsekaš spolne odnose?

Vsak posameznik se vsaj enkrat v življenju sooči s “sušnimi obdobji” zaradi različnih razlogov, a če je ta abstinenca predloga, lahko to resno vpliva na vaše telo in na življenje.

Znanstveniki so namreč več let raziskovali celibat pri 600 nunah in ugotovili so, da so osebe, ki so nekoč imele spolne odnose in jih zdaj nimajo, nagnjene k depresiji in razočaranju. Drugače je pri osebah, ki nikoli niso imele odnosov – te imajo namreč povsem drugačen pogled na spolnost.

A abstinenca ne vpliva zgolj na duševno stanje, temveč ima  učinke tudi na telo. Večina vplivov ni dobrih, vendar vas nobena stvar ne bo ubila.

Kaj vse se lahko zgodi, če abstinirate od spolnih odnosov?
Kaj vse se lahko zgodi, če abstinirate od spolnih odnosov?

To se bo zgodilo, če prenehate seksati:

Vpliv na spolne organe

MOŠKI
študiji iz leta 2008 so znanstveniki ugotovili, da se je pri moških, ki so prenehali imeti spolne odnose, razvila erektilna disfunkcija – gre namreč za nezmožnost doseganja in vzdrževanja erekcije, kar posledično pomeni, da moški ne more imeti spolnih odnosov.

ŽENSKE
Ljudje verjamemo, da se bo vagina ob manku spolnih odnosov zožila. Strokovnjaki pravijo, da je to urbani mit. Tudi himen ne bo ponovno zrastel. Spremeni se lahko le način, na katerega se ženska vzburi.

Vpliv na razmišljanje

Zveni neverjetno, vendar manko spolnih odnosov lahko vpliva tudi na vaše mentalne funkcije. Dve študiji iz leta 2014 sta dokazali, da redni spolni odnosi spodbujajo proizvodnjo nevronov v možganih in tako izboljšujejo njihovo delovanje. Pomanjkanje spolnih odnosov povzroči ravno nasprotno, kar se najbolj opazi v starosti, ko se proizvodnja nevronov še dodatno zmanjša.

Vpliv na počutje

Tisti, ki pravijo, da vas lahko spolni odnos spravi v boljšo voljo, imajo prav. Znanstveniki so dokazali, da se med spolnim odnosom sproščajo hormoni sreče, ki povečajo občutek zadovoljstva, ki je podoben občutku, ki se pojavi, ko zaključite s telovabo. Če boste dalj časa živeli v celibatu, je povsem mogoče, da boste utesnjeni, pod stresom ali celo depresivni, pravijo strokovnjaki.

Kje so prednosti abstiniranja?
Kje so prednosti abstiniranja?

Četudi ima abstinenca svoje slabosti, pa se najde tudi nekaj pozitivnih stvari. Pa poglejmo, katere.

  • Nimate skrbi, da bi postali noseči. Četudi obstaja kontracepcija, je edina 100 % zanesljiva zaščita abstiniranje.
  • Spoznate svoje telo v drugačni luči. Nekateri ljudje se težko osredotočijo na svoj užitek med spolnim odnosom, zato je lahko samostojno uživanje blagodejno. Spoznate lahko, kaj vam ustreza, česa se bojite in tako izboljšate svoje spolno življenje.
  • Abstiniranje je lahko čas za spoznavanje svoje osebnosti, grajenje samozavesti in ljubezni do samega sebe. Verjetno se bo zgodilo, da boste začutili potrebo po spolnem odnosu, vendar boste kasneje videli, da vam znanje, ki ste ga dobili v času celibata, lahko koristi v vseh naslednjih razmerjih.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!