fbpx

Nenavadna vedenja psov: kaj pomeni določeno obnašanje psa?

Foto: Tamara Bellis / Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Ste prepričan, da vas je vaš pes prav tako vesel, ko vas vidi, kot vi? Kaj v resnici pomisli, ko odprete vhodna vrata in se vajina pogleda srečata? Je preprosto navdušen zaradi hrane, ki jo bo dobil, ali imata resnično vez?

Julie Hecht je raziskovalka pasjega vedenja in avtorica knjige o pasjem vedenju Pasji genij, poglejmo si nekaj izvlečkov iz njene knjige.

Zakaj je moj pes navdušen, ko izgovorim besedo sprehod?

Psi, se kot delfini, opice in papige, lahko učijo z glasovnimi ukazi ali besedami. Pes, pasme border collie, imenovan Chaser, se je naučil več kot 1000 besed. Znanstveniki pravijo, da je Chaser uporabil postopek hitrega preslikavanja ali sklepanja, ki je zelo podoben načinu, kako se otroci učijo jezikovnih veščin.

Vključuje ugibanje pomena besede na podlagi predmeta, uporabljenega v povezavi s to besedo. Če torej ves čas govorite o sprehodu, potem pa vzamete povodec in psa odpeljete ven, bo lahko besedo sprehod povezal z nečim, kar je povezano z dejanjem odhoda na sprehod.

Pes je naš najboljši prijatelj. Foto: Michael Hardy / Unspalsh

Zakaj moj pes zeha vsakič, ko zazeham?

Tako kot ljudje je tudi zehanje za pse “nalezljivo”. Študija, objavljena v reviji Biology Letters, pravi, da je “čustvena okužba” povsem normalna. Še pomembneje pa so zapisali, da ko se zehanje »širi« na vašega psa, pomeni, da sočustvuje z vami.

Ali psi res sočustvujejo z nami

Študija izvedena na Univerzi v Helsinkih, navaja, da psi čutijo, ko so njihovi lastniki jezni, in so se celo razvili, da se temu primerno ravnajo. Druga študija je pokazala, da psi reagirajo na podoben način, psihološko in vedenjsko, kot ljudje, ko slišijo jok majhnega otroka.

Zakaj se psi obrnejo stran od nas, ko jih poskušamo objeti?

Psihologinja, je na podlagi 250 fotografij ljudi, ki objemajo pse, odkrila moteč trend – psi tega niso bili veseli. Obstajajo trije osnovni znaki stresa pri psih:
1. obrnejo glavo stran od tega, kar jih moti,
2. pokažejo zobe in
3. spustijo ali vlečejo ušesa nazaj. Večina psov na fotografijah je kazala te znake.

Čuti našo žalost. Foto: Jamie Street / Unsplash

Kljub temu lahko nekateri psi prenesejo objem, še posebej, če prihaja od nekoga, ki mu je znan in ljub. Z drugimi besedami, psi imajo veliko načinov za izkazovanje ljubezni, vendar objemi morda niso eden izmed njih. Če se pes izvleče iz vašega objema, ga raje poskusite božati po glavi ali ga popraskati po trebuhu.

Zakaj moj pes nenehno voha moje prijatelje?

Tako kot druge živali tudi psi dobijo veliko informacij o svojem okolju na podlagi vonja. Poleg tega nekatere študije kažejo, da psi res uživajo v vonju ljudi, ki jih poznajo, pa tudi njihovih lastnikov.

Za študijo so raziskovalci slikali možgane psov, ko so bili izpostavljeni različnim vonjavam: vonj samih sebe, znanega in neznanega človeka, znanega psa in neznanega psa. Ko so psi zavohali vonj znane osebe, je del njihovih možganov, povezan s procesom razumevanja nagrad, pokazal povečano aktivnost, še bolj kot takrat, ko so zavohali vonj znanega psa.

Zakaj se psi skrivajo za nogami ljudi?

Če se vaš pes nenadoma, je velika verjetnost, da ga je strah.

Vedenjske raziskave kažejo, da so psi edine domače živali, ki komunicirajo z ljudmi na podoben način kot dojenčki s starši. Za razliko od mačke ali konja bodo psi, ki so prestrašeni ali zaskrbljeni, poiskali pomoč in tolažbo pri svojih lastnikih.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!