fbpx

Lastnosti pametnih ljudi: inteligence se kaže skozi te osebnostne lastnosti

Foto: Mateus Campos / Unsplash

Verjetno ste pametnejši, kot mislite, da ste, če le redko mislite, da ste pametni. V bistvu inteligentni ljudje niso tisti, ki najhitreje najdejo odgovore in imajo največjo samozavest.

Zdi se, da je modrost bolj povezana z zmožnostjo racionalnega razmišljanja o problemu, ne pa za domnevo, da lahko takoj pridete do odgovora.

Tukaj je nekaj netipičnih lastnosti, ki jih imajo zares pametni ljudje…

Negotovost

Nikoli niso popolnoma prepričani, kaj mislijo in ali so njihove ideje veljavne ali ne. Negotovost povzroča možnost. Zaradi negotovosti pametni ljudje iščejo dodatne dokaze, boljše odgovore, več idej – in pri tem se razvijajo. Zavedajo se, da ne vedo, kaj je tisto, česar še ne vedo.

Ne popravljajo ljudi

Le ponujajo drugačne poglede. Inteligentni ljudje ne domnevajo, da je njihov odgovor nujno pravilen, ampak kot eno od možnosti za premislek ponujajo svoje ideje.

Spoštujejo druge. Foto: Alireza Esmaeeli / Unsplash

Pogovor dopolnjujejo, ne končajo

To, kar pravijo, ni konec pogovora, ker ne poskušajo imeti vedno prav in se ne počutijo ogrožene, če kdo ponudi zanimivo idejo. Želijo jih slišati in se morda kaj naučiti.

Si vzamejo čas za razmislek

Po navadi si vzamejo nekaj trenutkov za premislek, preden odgovorijo na vprašanje. Na nič se ne odzovejo hitro, saj razmišljajo o svojem odgovoru, namesto da bi le dovolili, da prva misel prevzame vodstvo. Ne prepirajo se z iracionalnimi ljudmi in ne poskušajo dokazati, da je nekdo nekaj naredil narobe, raje jim pomagajo.

Niso impulzivni

Ne dovolijo, da bi njihovi impulzi premagali njihove nagone. Morda jih žene strast, a jim ne vlada. Sposobni so prezreti željo po takojšnjem zadovoljevanju, zavoljo večjega cilja. Razlikujejo med kratkoročnimi in dolgoročnimi željami in potrebami.

So tihi in znajo poslušati

Ne vključijo se v pogovor, če nimajo kaj prispevati. Neradi javno komentirajo (na družbenih omrežjih), ker imajo raje dialog v živo in znajo zelo dobro poslušati. Nepreverjenih informacij in svojih osebnih prepričanj ne uporabljajo kot argumente.

Ne obsojajo. Foto: Marina Piano / Unspalsh

Verjamejo vase

Ne dovolijo, da bi ideje drugih ljudi ustvarile njihov način življenja, ne verjamejo slepo in zavračajo dogme, v kateri ne vidijo ničesar razumnega, ali ne čutijo, da odmeva z nečim v njih.

Vedno so pripravljeni pomagati

So mojstri pri reševanju problemov in ljudje se pogosto zatečejo k njim po nasvet. Včasih so tako navdušeni nad svojo ljubeznijo do izboljšanja stvari, iskanja novih idej, iskanja boljših rešitev, da ne uživajo v trenutku.

Priznajo napake

Pripravljeni so priznati napake.

Se ne prepirajo za vsako malenkost. Foto: Jonas Svidras / Unsplash

So mirni

Redko so agresivni, se ne spopadajo, saj vedo, da so takoj, ko izgubijo mirnost, izgubili argumente (torej ne morejo več verodostojno povedati, kaj so želeli). Vedo, da če se počutijo napadene, bo druga stran dvignila svojo obrambo in zaprla misli.

Ne obsojajo

Svoje interese uresničujejo brez obsojanja. Ne sramujejo se tega, kar imajo radi in za kar se zavzemajo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!