Nimaš klime? 12 trikov, s katerimi preživiš in prespiš vroče poletne noči!

Preživeti poletje brez klime dandanes zdi nemogoče, ampak če je to vsako poletje uspelo našim babicam in dedkom, ni vrag, da ne bo tudi nam.

Ti so se pred pojavom klime naučili kar nekaj trikov, s katerimi so si lajšali življenje na vroče poletne dni in ko so bile tudi noči peklensko vroče. Nekaj najboljših trikov, ki nam bodo pomagali preživeti vroče poletne noči brez klime, spoznajte nadaljevanju.

Kako najlažje preživeti vroče poletne noči, če nimaš klime?

Izberite bombažno posteljnino

Prihranite satenasto, svileno in sintetično posteljnino za hladnejše dni. Raje izberite bombažno, ki diha in je podobno kot bambusova dovolj zračna.

Dajte rjuhe v hladilnik

Pred spanjem za nekaj minut rjuhe postavite v hladilnik, priporočamo pa, da jih pred tem zavijete v kakšno plastiko, razen če ne želite, da imajo vonj po hladilniku.

Bodite kreativni

Če mislite, da ventilatorji zgolj ustvarjajo kroženje toplega zraka se motite. Usmerite jih proti oknu, da ga potiskajo ven. Če imate tudi stropne, naj se ti vrtijo v obratni smeri urinega kazalca, da vlečejo topel zrak gor in ga pošiljajo ven, da ne le kroži po prostoru.

Spite kot Egipčani

Egipčanska metoda spanja pomeni, da rjuho ali brisačo ovlažite in jo uporabite kot odejo.

Izberite bombažno posteljnino.
Izberite bombažno posteljnino.

Imejte čim manj na sebi

Manj je več. V tem primeru več hladu. Ali pač? Če že morate imeti kaj na sebi, naj to ne bo nič oprijetega in naj bo iz bombaža. A če mislite, da je golota najboljša rešitev, se boste morda morali ugrizniti v jezik. Pri nudističnem spancu namreč pot ostaja na telesu, namesto da bi ga popilo blago. Zdaj pa sami presodite, kaj je bolje.

Ne spite v dvoje

Se opravičujemo vsem ljubiteljem stiskanja, a v vročih poletnih nočeh je bolje spati sam oziroma ločeno. Stiskanje namreč dviguje telesno temperaturo, rjuha pa hitro postane lepljiva.

Zavrtite čas nazaj, ko še ni bilo klime

Naredite si improvizirano klimo. Potrebujete sobni ventilator in kocke ledu. Te položite na plitev krožnik ali posodo in jih postavite pred ventilator. Taljenje bo ustvarjalo hlad, ki ga bo ventilator raznašal naokoli in vas hladil s hladnim vetrčkom.

Imejte čim manj na sebi.
Imejte čim manj na sebi.

Sprostite Tarzana v sebi

Namesto postelje prenočite v spalni mreži, ki je precej bolj zračna.

Hidrirajte se

Pred spanjem spijte kozarec vode. Obračanje in potenje v postelji lahko povzroči dehidracijo, zato se prehodno hidrirajte. En deciliter bo dovolj, razen če ne želite nočnih izletov na stranišče.

Stuširajte se

Pred spanjem se stuširajte, saj boste s tem drastično znižali telesno temperaturo, in se v posteljo odpravite prijetno ohlajeni.

Stuširajte se.
Stuširajte se.

Spite čim bolj pri tleh

Topel zrak se zaradi manjše gostote dviguje proti stropu, zato izberite ležišče, ki je čim bolj pri tleh. V enonadstropnem stanovanju to pomeni, da jogi prestavite na tla, v večnadstropnem pa spite v pritličju ali celo v kleti.

Ohladite si stopala

Pred spancem potopite noge v lavor z mrzlo vodo. Še bolje, imejte lavor blizu postelje in vanj potopite noge vsakič, ko vam postane prevroče.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!