fbpx

Šokantno: kremo za sončenje že celo življenje nanašate popolnoma napačno

Foto: Envato

Zaščita pred soncem je še kako pomembna, in zato ne gre zanemarjati dejstva, da smo sončno kremo že celo življenje nanašali napačno. Raziskovalci iz Liverpoola so to tudi dokazali in zdaj nas opozarjajo, da moramo biti previdnejši, še posebej na območju obraza.

Raziskovalci na univerzi v Liverpoolu so nedavno prosili 57 udeležencev, naj si nanesejo sončno kremo kot običajno. Nato so posneli fotografije z na UV-žarke občutljivo kamero, da bi videli, kje so zgrešili. In izkazalo se je, da ljudje v tem res nismo dobri.

Izpustimo velika področja kože

“V povprečju ljudje zgrešimo 9,5 odstotka kože na obrazu, najpogosteje zgrešeno območje so veke (13,5 odstotka) in območje med notranjostjo oči ter nosom (77 odstotkov),” so dejali raziskovalci z univerze v Liverpoolu.

Raziskovalci so na to pozvali udeležence, naj poskus ponovijo, tokrat so jim dali nekaj več informacij o kožnem raku na območju vek. Oboroženi s temi informacijami so udeleženci kremo za sončenje bolje nanesli, pri čemer je 7,7 odstotka obraza še vedno ostalo nezaščitenega.

Tako površni smo pri nanašanju kreme za sončenje.
Tako površni smo pri nanašanju kreme za sončenje.

Kevin Hamill, doktor z oddelka za preučevanje oči in vida, je ob tem dejal: “Zaskrbljujoče je, da ljudje tako površno uporabljajo kremo za sončenje na območju obraza, ki je zaradi izpostavljenosti soncu še posebej izpostavljena tveganju za kožnega raka. Morda so najpomembnejša stvar v tej raziskavi prav sončna očala. Večina ljudi meni, da sončna očala zaščitijo oči, zlasti roženico, pred UV-poškodbami in da z njimi lažje gledamo pri močni sončni svetlobi. Vendar pa sončna očala naredijo veliko več: zaščitijo tudi kožo vek.”
Zdaj veste, da  so dobra sončna očala nuja, prav tako tudi pravilno nanašanje kreme za sončenje, še posebej na občutljivi koži obraza.

via GIPHY

Dodatne Informacije

Več informacij:
news.liverpool.ac.uk

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!