fbpx

Niste zadovoljni s hrano? Kako v restavraciji zavrniti hrano, ne da bi bili nesramni

Foto: envato

Se sprašujete, kako v restavraciji zavrniti hrano, brez da bi delovali arogantno.

Kako v restavraciji zavrniti hrano, brez da bi izpadli nevljudno? Kuhinje v restavraciji so okolje, v katerem se pridni kuharji vsako minuto trudijo ustreči okusu in željam gostov. Tega se povečini vsi dobro zavedamo. A vsi smo le ljudje in vsi delamo napake. Zato ni nič narobe, če hrane na krožniku ne želite pojesti temveč prosite natakarja, naj jo pošlje nazaj v kuhinjo. Pri tem pa je pomembno, da upoštevate bonton.

Pošiljanje hrane nazaj v kuhinjo, kadar z naročilom niste zadovoljni, ni nesprejemljivo. A poznati morate vljuden način, na katerega izrazite svoje nezadovoljstvo. Kot pri vseh stvareh je prijaznost ključna.

Foto: envato

Kdaj je prav, da hrano pošljete nazaj?

Vaša hrana je hladna

Povsem sprejemljivo je, da hrano pošljete nazaj v kuhinjo, v kolikor je ta prišla na mizo že hladna. Pa ne bi smela biti. Vaš natakar naj jo nese nazaj v kuhinjo, kjer jo bo kuhar primerno segrel in poskrbel, da vam bo postrežena na primerni temperaturi.

Vaša hrana je kuhana na napačni temperaturi

Ne glede na to, ali je vaša zelenjava še surova ali vaše meso ni pečeno, kot ste zahtevali, je pošiljanje hrane nazaj upravičeno. Če ste na primer zahtevali, da je vaš zrezek srednje pečen, potem pa se ves cedi od krvi, je povsem smiselno, da zahtevate, da ga še bolj popečejo. Tudi če je vaša hrana prekuhana namesto premalo kuhana, je sprejemljivo, da vljudno povprašate, ali je vaš obrok mogoče popraviti. Dokler ste spoštljivi, bodo kuharji z veseljem odpravili težavo.

Foto: envato

Če je prišlo do napake pri pripravi

Pošiljanje hrane nazaj je sprejemljivo tudi, če posebna zahteva ni bila upoštevana. Zlasti če gre za alergijo na hrano. Naloga kuharja je, da vsakič skuha hrano na enak način, zato lahko v vrtincu dogajanja v kuhinji pozabi na vašo željo, da ne uporabi jajc, peteršilja itd. Če vaša hrana ni pripravljena, kot ste naročili, ali če je na vaši jedi sestavina, ki je ne bi smelo biti, takoj opozorite svojega natakarja.

In kako v restavraciji vljudno zavrniti hrano?

Takoj, ko dobite krožnik na mizo, opozorite svojega natakarja, da ni v skladu z naročilom oz. dogovorom. Lahko počakate grižljaj ali dva, nikar pa ne pojejte polovice krožnika in se nato razburjajte. Pomembno je, da ste pri tem vljudni. Dokler ste prijazni, spoštljivi in se jim ne pozabite zahvaliti za pogovor ali pomoč pri pripravi nove jedi, vas nihče ne bo gledal grdo. In pa seveda, za pripravo novega obroka bo potreben čas, zato bodite potrpežljivi. Motiti se je človeško.

 

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.