Tot de vele fruitdelicatessen met Kerstmis behoort het kerstfruitbrood, dat ooit het hoofddessert was tijdens de feestdagen. Tweederde van de ingrediënten bestaat uit fruit. Je kunt het aanbieden met een kopje thee of glühwein.
Noben Kerstmis ne sme miniti brez piškotov in sadnega kruha. Božični sadni kruh je od nekdaj simbol prazničnega časa in brez njega ni božične mize.
LEES VERDER: Fourneau Broodoven - draagbare broodoven voor het bakken van brood en pizza in de oven
Hieronder stellen wij u voor eenvoudig recept za božični sadni kruh, ki se ga lahko brez zadržkov lotite tudi vsi nevešči peke kruha. Poskrbite, da bodo letos prazniki še bolj dišali!
Recept – božični sadni kruh na preprost način:
Sestavine za božični sadni kruh na preprost način:
- 4 eieren
- 280 g meel
- 250 gram suiker
- 1 bakpoeder
- 2,5 dl melk
- 50 g kakava (ali čokolade v prahu)
- kaneel
- nastrgana lupina limone
- 100 g rozijnen
- 100 g suhih sliv
- 100 g suhih fig
- 100 g suhih marelic
- 100 g dateljnov
- 100 g kandiranega sadja (po želji)
- 100 g eetbare chocolade
- 50 g lešnikov
- 50 g amandelen
- 50 g walnoten
Postopek priprave božičnega sadnega kruha:
Oreščke in sadje zdrobimo oz. narežemo ter potresemo z nekaj malega moke, da se ne sprijemajo. Penasto umešamo jajca in sladkor ter dodamo kakav, lupino limone, cimet, mleko in za konec moko in pecilni prašek. Vmešamo še sadje in oreščke. Dobro pregnetemo. Preden v pekač zlijemo maso, ga premažemo z maslom in potresemo z moko. Pečemo okoli ene uri pri 200 stopinjah Celzija. Pa dober tek!