fbpx

Noro! Na teh 6 krajih na svetu gravitacija ne deluje

Zlata skala v Myanmarju

Na teh 6 krajih na svetu gravitacija na deluje – oziroma, tako je videti na prvi pogled. Naši čuti nas pogosto varajo, še pogosteje pa sem nam zgodi, da pojavom priprišemo napačne razloge, še posebej, če gre za kompleksne pojave, o katerih ne vemo veliko. Kakšni so razlogi za te nenavadne pojave, presega namen tega članka. Vabimo vas, da si ogledate te nenavadne fenomene, ki vas bodo povsem prevzeli.

Vse je videti, kot da na teh 6 krajih na svetu gravitacija ne deluje! O teh nenavadnih fenomenih, ki na videz kljubujejo gravitaciji, si lahko preberete v tem članku. Kaj je razlog za to nenavadno vedenje narave? Gotovo imajo fiziki relativno jasne razlage za te pojave.

Na teh 6 krajih na svetu gravitacija ne deluje …

1. »Obratni« slap v Veliki Britaniji


Ta slap v bližini Hayfielda teče v smeri neba, zaradi česar je videti kot da gre za fontano. Skrivnostni razlog za ta nenavadni pojav pa ni pokvarjena gravitacija, temveč izjemno močen veter, ki vodo obrne v napačno smer.

2. Hiša skrivnosti v Oregonu

View this post on Instagram

Bottle rolling "uphill" 😲😬

A post shared by Kal•Link🌱 (@skatewithlink182) on


V Oregonu v ZDA stoji osamljena hišica, ki se je mnogi izogibajo. Ljudje, ki so jo obiskali, poročajo, da se v njej počutijo čudno. Najbolj pogosto opisujejo, da so se počutili, kot da v hiši ne morejo hoditi, ne da bi se držali za steno ali ograjo.

3. Cesta, po kateri se avti sami od sebe peljejo navzgor.


Na meji med Turčijo in Armenijo je cesta, ki popolnoma zmede vse, ki na njej ustavijo avtomobil. Če namreč ustavite vozilo na tej cesti (in ga ne ustavite z ročno zavoro), se bo avto začel premikati po klancu navzgor.

4. Hooverjev kanal v Nevadi


V Nevadi se nahaja kanal, ki se poigrava z našo zaznavo gravitacije. Kdor notri zlije tekočino, ugotovi, da začne ta tekočina leteti proti nebu, namesto, da bi padla v vodo. Razlog za tem seveda niso težave z gravitacijo, temveč močan pretok zraka.

5. Zlata skala v Myanmarju

Zlata skala v Myanmarju
Zlata skala v Myanmarju

Ta skala je popolnoma obdana z zlatom in je videti, kot da bo vsak čas padla iz svojega postavka. V resnici pa čepi na ozkemu postavku že več kot 2500 let! Glede na legendo, naj bi takšno ravnotežje omogočili lasje Buddhe, ki se naj bi skrivali v tej skali. Glede na legendo naj bi bile edino ženske sposobne premakniti skalo, zato jim ni dovoljeno, da se je dotaknejo.

6. Lebdeča skala v Argentini


Ta skala je leta 1912 izgubila svojo bitko z gravitacijo, pred tem pa je po vsej verjetnosti nekaj tisoč let stala popolnoma na robu gore. 95 let kasneje so naredili plastično repliko te lebdeče skale.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!