fbpx

Nostalgični in posebni: 10 najlepših ljubezenskih filmov iz 90. let prejšnjega stoletja

V 90. letih prejšnjega stoletja je bilo posnetih nekaj naših najlepših ljubezenskih filmov, ki si jih z veseljem ponovno ogledamo. To je bila zlata doba romantičnih komedij in dram ter čas, ko so odraščali nekateri najbolj znani igralci, kot so Julia Roberts, Meg Ryan, Cameron Diaz, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt in mnogi drugi.

Ustvarili so modne trende v segmentih oblačil, ličena in pričesk, imeli pa so tudi “tisto nekaj”, kar jih je ločilo od množice drugih filmov in kar nas vedno znova vrne k njim, ne glede na to, koliko let je že minilo od izdaje filma.

Spodaj vam predstavljamo nekaj najboljših in najlepših filmov 90. let prejšnjega stoletja.

Romanca v Seattlu (Sleepless in Seattle, 1993)

Sam (Tom Hanks) se bori z žalovanjem po ženini smrti. Njegov osemletni sin si želi, da bi bil njegov oče spet srečen, zato prosi za pomoč v radijski oddaji, ki jo lahko poslušajo po skoraj celi Ameriki. Na stotine žensk posluša Samov glas in njegovo zgodbo, vključno z Annie Reed (Meg Ryan), ki se namerava kmalu poročiti s svojim zaročencem Walterjem. Kljub temu jo v njunem razmerju nekaj moti, zato se odloči ugotoviti, ali je Sam prava oseba zanjo.

Film je bil razglašen za eno najboljših ljubezenskih dram vseh časov, prejel je številne nominacije za oskarja in zlati globus ter kariero glavnih igralcev katapultiral med zvezde.

Čedno dekle (Pretty Woman, 1990)

Ljubezenska zgodba, ki je združila dva človeka iz dveh povsem različnih svetov, je še vedno ena izmed najljubših, kemije, ki jo imata igralca Julia Robert in Richard Gere, pa ni mogoče zanikati.

Film sledi Edwardu, ki si ne želi več biti prizadet in zlomljenega srca, zato se odloči, da bo našel damo za eno noč in nato še spremljevalko, ki bo šla z njim na prestižne prireditve. Po naključju naleti na Vivian, in to, kar sledi, film uvršča na seznam najbolj priljubljenih in najboljših ljubezenskih filmov vseh časov.

Pred zoro (Before Sunrise, 1995)

Film, namenjen tistim, ki imajo radi umetnost, dolge debate in hkrati preprostost in surovost življenja.

Mladi Američan Jesse (Ethan Hawke) na vlaku po Evropi potuje z mlado Francozinjo Céline (Julie Delpy). Takoj se vzljubita ter se tako odločita, da bosta izstopila z vlaka na Dunaju in preživela en dan skupaj. Zgovorna in odprta Jesse in Céline se dotikata številnih tem, od ljubezni in prvih čustev do reinkarnacije in umetnosti. Seveda se pri tem poskušata drug drugemu predstaviti v najboljši luči …

Leta 2004 je bilo posneto nadaljevanje Pred sončnim zahodom (Before Sunset), leta 2013 pa Pred polnočjo (Before Midnight), ki razkrivata, kaj se čez leta dogaja z liki.

Človek na luni (The Man in the Moon, 1991)

Do kakšne mere lahko ljubezen lahko uniči sestrske odnose ter hkrati prinese srečo in bolečino, najbolje vidimo v filmu, v katerem je eno izmed njenih prvih vlog odigrala Reese Witherspoon. Pooseblja 14-letno Dani, ki ima 17-letno sestro Maureeen.

V vročih poletnih nočeh se pogovarjata o romancah, prihodnosti in smislu življenja. Ko se v sosednjo hišo naseli 17-letni fant, gre poletje v povsem drugo smer, kot sta sestri pričakovali. Dani z njim doživi svojo prvo, pravo popolno ljubezen, potem pa spozna Maureen …

Titanik (Titanic, 1997)

Ko je Titanik leta 1997 prišel v kinematografe, so robčki postali nujen rekvizit pri ogledu filma. Film, ki temelji na resničnem dogodku potopitve Titanika, nam prinaša nepozabno ljubezensko zgodbo revnega Jacka (DiCaprio) in Rose (Kate Winslet), ki jo mati sili, da se poroči z bogatim, a pokvarjenim moškim, ki bi jih moral rešiti pred finančnim propad.

Vse drugo je zgodovina, citati iz filma pa so postali del sodobne kulture.

Ljubezen na drsalkah (The Cutting Edge, 1992)

Da ljubezen pogosto vstopi v naše življenje povsem nepričakovano, potrjuje film, ki sledi življenju profesionalnega hokejista in olimpijca Douga, ki zaradi poškodbe ne more igrati tako aktivno kot včasih.

Na drugi strani zgodbe je Kate, nadarjena športnica v umetnostnem drsanju, ki si želi osvojiti medaljo na olimpijskih igrah, resna poškodba pa jo vrže iz tekme za tisto leto. Povsem po naključju morata trenirati skupaj in okrevati po poškodbah, zaradi številnih prepirov in nesoglasij, pa se rodi ljubezen epskih razsežnosti. Ta priznani film je idealen za ogled v zimskih dneh.

Romeo + Julija (Romeo + Juliet, 1996)

Shakespearjevo klasiko na sodoben način sta nam prinesla Leonardo DiCaprio in Claire Danes. Gre za reinterpretacijo ikoničnega ljubezenskega dela in mnogi se strinjajo, da je režiserju Luhrmannu uspelo posneti eno najizvirnejših in najboljših različic. Čeprav je zgodbo postavil v sodobno ameriško mesto, je Luhrmann celoten film zgradil okoli izvirnih Shakespearjevih dialogov, ki v kombinaciji z izjemno lucidno vizualno identiteto filma gledalcu še danes zagotavljajo neprimerljivo, ekstatično filmsko izkušnjo.

Zgodba seveda sledi dobro znani prepovedani ljubezenski zgodbi Romea in Julije, katerih družini sta se sprli, in kljub tragičnemu koncu film daje povsem nov pogled na literarno klasiko in prepričanje, da resnična ljubezen obstaja, ne glede na to, kako kratko je živela.

Notting Hill (1999)

William (Hugh Grant) je nekoliko zmedem lastnik majhne londonske knjigarne. Ko ne dela, preživlja čas s svojo živahno sestro Honey, najboljšim prijateljem Maxom in ženo Bello ter s sostanovalcem Spikom. Nato nekega dne v njegovo knjigarno in življenje vstopi svetovna zvezda, ameriška igralka Anna Scott (Julia Roberts), ki v Londonu predstavlja svoj najnovejši film.

Ko se čez nekaj trenutkov spet srečata na ulici, William po njej nenamerno polije pomarančni sok, zato se Anna strinja, da se ustavi v njegovem stanovanju čez cesto, da se preobleče … In tako se rodi še ena edinstvena ljubezenska zgodba.

Forrest Gump (1994)

Še en hit Toma Hanksa je film Forrest Gump, v katerem je pokazal celo paleto svojih igralskih sposobnosti.

“Neumen je, kdor neumnosti počne,” pravi Forrest Gump, ko se med čakanjem na avtobus z neznancem pogovarja o njegovi relativni ravni inteligence. Kljub podpovprečnemu IQ-ju, ima Forrest resnično čarobno življenje in se tako znajde v ospredju številnih največjih dogodkov v drugi polovici 20. stoletja.

Tako Elvisa Presleyja uči plesa, postane zvezda ameriškega nogometa, spozna Johna F. Kennedyja, v Vietnamu dobi medaljo za pogum, spozna Lyndona Johnsona, govori na protivojnem shodu pri Washingtonovem spomeniku, itd. Toda tisto, kar mu resnično napolni srce, je Jenny, deklica, ki jo je spoznal in ljubil, ko je bil še deček, in ki je nikoli ne more pozabiti. Mnogo let kasneje se njuni življenji spet prepleteta.

Ko Pride Joe Black (Meet Joe Black, 1998)

Seznam filmov iz 90. let prejšnjega stoletja ne more biti popoln brez Brada Pitta, eden njegovih najboljših pa je zagotovo Ko pride Joe Black.
William Parish (A. Hopkins) je bogat in vpliven poslovnež, ki po smrti ljubljene žene svoje življenje posveti delu in oboževanima hčerkama Allison in Susan.

Na predvečer praznovanja svojega 65. rojstnega dne doživi srčni napad, med katerim zasliši neznan glas, ki naznanja njegov skorajšnji odhod s tega sveta. Kmalu ga obišče skrivnostni neznanec po imenu Joe Black (Brad Pitt). Gre za angela smrti, ki je prišel po njegovo dušo. Toda angel začne čutiti nekaj, česar angeli nikoli ne bi smeli, in to je ljubezen do čudovite Parishove hčerke Susan.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!