fbpx

Kam za 8. februar 2021, Prešernov dan, slovenski praznik kulture?

Slovenski kulturni praznik 2021

Pred vrati je 8. februar 2021, ko bodo svoja vrata znova odprli hrami kulture, ki bodo ponujali brezplačne oglede predvsem na spletu. Kam za Prešernov dan, slovenski praznik kulture, letos?

Kam za 8. februar 2021? Letos praznik zagotovo ne bo tak, kot smo ga vajeni. Pričakujemo lahko veliko več spletnih dogodkov in precej manj dogodkov v fizični obliki, kot so brezplačni ogledi razstav po naših kulturnih ustanovah.

8. februar, dan, ko se je leta 1849 od nas poslovil dr. France Prešeren, je že tradicionalno rezerviran za kulturo, zato se ga drži ime slovenski kulturni (in državni) praznik. Prešernov dan sicer praznujemo že od leta 1945, dela prost dan pa je postal šele po osamosvojitvi. In 8. februar v letu 2021 pade prav na ponedeljek, česar se nihče ne brani, kajne? Poglejte si, kako lahko v 2021 od praznika slovenske kulture in spomina na Franceta Prešerna odnesete največ.

Prešernov smenj 2021

6. – 8. februar 2021, Kranj

Prešernov smenj v Kranju, ki obudi spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, je ena najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku. Letos se bo odvijal od 6. do 8. februarja in vas vabi na virtualne dogodke, ulično galerijo in sejemsko ponudbo.

Kulturno dogajanje bo zaživelo na spletnih straneh in družbenih omrežjih. Prisluhnite recitaciji Zdravljice v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in predavanju ddr. Verene Vidrih Perko o arheoloških najdbah, ki so potrdile poetično zrenje slovenske preteklosti Franceta Prešerna. Poklice in osebe, ki se skrivajo za letošnjimi Prešernovimi nagrajenci, bo mladim predstavil Nik Škrlec. Na kulturni praznik vas Prešernovo gledališče Kranj vabi na ogled predstav Dr. Prešeren ter Rajzefiber. Na ogled bo tudi virtualna razstava različnih upodobitev Franceta Prešerna, kot so ga po njegovi smrti poskušali upodobiti številni slikarji, kiparji, ilustratorji, karikaturisti in celo ustvarjalci stripov.

Ulice Kranja bodo postale galerija kranjskih kulturnih hramov, ki žal ne morejo na široko odpreti svojih vrat. Ulično razstavo v spomin na Franceta Prešerna, ki bo na ogled v centru mesta, soustvarjajo Prešernovo gledališče Kranj, Mestna knjižnica Kranj, Gorenjski muzej, Layerjeva hiša in Zavod za turizem in kulturo Kranj. Umetniški projekt Kultura na čakanju, na katerem bodo predstavljene kulturne vsebine, ki so nastajale v času zaprtih institucij, pa si boste lahko ogledali na oglasih površinah v Kranju in okolici vse do marca.

Kulturni praznik v Kranju vsako leto spremlja prestižna prireditev Shod muz na kranjskem Parnasi oz. srečanje s Prešernovimi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada. Portreti nagrajencev, kot jih je v fotografski objektiv ujel Tone Stojko, bodo predstavljeni na ulični galeriji Galerija na mestu pred Mestno Knjižnico Kranj ter v Galeriji Prešernovih nagrajencev. Na iskriv pogovor s Prešernovimi nagrajenci, ki ga vsako leto vodi Patricija Maličev, vas tokrat vabijo prek malih zaslonov.

Med ogledom kulturnih vsebin po mestu se ustavite tudi ob sejemski ponudbi, ki bo vse dni prireditve od 9. do 15. ure v zmanjšanem obsegu. Po mestu se bo iz zvočnikov slišala glasba ter recitacije pesmi, mesto pa bo do kulturnega praznika še praznično osvetljeno in okrašeno.

visitkranj.com

Vlado Kreslin POjEZIJE z akustično zasedbo Mali bogovi

8. februar, domači naslonjač

Foto: Mija Koprivc

Letošnji kulturni dan prinaša koncert Vlada Kreslina, kakršnega še niste doživeli. Tokrat boste še posebej prišli na svoj račun vsi, ki sta vam blizu tako naš najbolj sloveči pesnik, kot tudi poetični rocker prekmurskih ravnic, saj bo rdeča nit večera iskanje sorodnih sporočil v opusu velikana romantike in sodobnega barda, ki sta vsak na svoj način zaznamovala slovensko kulturo in Slovence.

Glasbeno-literarni nastop POjEZIJE Vlada Kreslina bo avtorja predstavil v najbližjem kadru doslej. V intimnem večeru se bodo ponarodele uspešnice izmenjavale s starimi komadi, ki jih niste slišali že celo večnost, glasbo pa bo prekinjal izzivalen preplet Prešernove in Kreslinove poezije. Tako blizu Kreslinu še niste bili – in če zamudite ta večer, tudi ne boste!

tretjioder.si

Virtualni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica

8. februar, domači naslonjač

Tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki ga ob slovenskem kulturnem prazniku organizirajo v rojstnih krajih pesnika Prešerna, se bo letos odvijal virtualno. Na pohod po eni najstarejših slovenskih tematskih poti se boste 8. februarja 2021 lahko podali kar iz udobja domačega naslonjača. S ključnikom #kulturadialoga pa vas v Žirovnici vabijo k solidarnosti in prijaznemu kulturnemu dialogu s katerim bi radi počastili spomin na največjega slovenskega pesnika.

Po poti vas bo vodil sam dr. France Prešeren – v podobi animiranega lika. Ste za potep iz Vrbe v vasi pod Stolom; v kraje, kjer se je poleg velikega poeta rodila še cela vrsta pomembnih Slovencev? Odkrijte, kdo vse je bil v družbi Franceta Prešerna in kdo ve, morda vas vzdolž poti preseneti tudi kakšna lepa slovenska pesem.

Prešernega dogajanja vsekakor ne bo manjkalo, saj je France v domače kraje povabil uveljavljene umetnike, ki so za nas pripravili pester kulturni program. Z vami bodo Aleksander Mežek, Boštjan Gorenc-Pižama, Rok Terkaj-Trkaj, Irena in Leon Leskovšek in Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren Žirovnica.

visitzirovnica.si

Prešernov dan v Narodni galeriji

8. februar od 10.00 do 18.00, Narodna galerija v Ljubljani

Foto: Narodna galerija

Na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, v Narodni galeriji nudijo prost vstop na razstavi Stalna zbirka Umetnost na Slovenskem in Stalna razstava Zoran Mušič (1909–2005). 

Vabijo vas, da si razstavo ogledate v lastnem ritmu. V galerijski trgovini si izposodite avdiovodnik ali pa do opisov umetnin dostopajte preko čitalca črtnih oznak na mobilnem telefonu. Novost v ponudbi so avdiovodniki in QR kode s predstavitvijo življenja in dela Zorana Mušiča in njegovih izbranih umetnin.

Prav tako vas vabijo, da pridete v Narodno galerijo s Prešernovimi Poezijami in pred svojo najljubšo umetnino preberete ali recitirate izbrano Prešernovo pesem, se s svojim telefonom posnamete ter delite na družbenih omrežjih s #narodnagalerija.

ng-slo.si

Spletno Mladinsko gledališče: Republika Slovenija

8. februarja, domači naslonjač

Foto: Iztok Dimc

Na kulturni praznik, 8. februarja, bo spletno Mladinsko predvajalo posnetek predstave Republika Slovenija, za katero še vedno vlada izjemno zanimanje. Kot so zapisali na spletni strani gledališča: “Naša državljanska dolžnost je ozreti se na poosamosvojitveno obdobje; na čas, ko sanje niso bile več dovolj(ene).”

mladinsko.com

Prešernov dan v UGM

8. februar od 10.00 do 18.00, Maribor in domači naslonjač

Ivana Kobilca, Orientalec

Umetnostna galerija Maribor ob Prešernovem dnevu široko odpira svoja virtualna vrata in vabi nemirne duše, ljubitelje umetnosti pa tudi vse druge obiskovalce, v zavetje vizualne umetnosti.

Obiskovalci boste lahko med 10.00 in 18.00 brezplačno obiskali vse aktualne razstave. Ob vstopu v razstavišče bo še naprej veljal galerijski bonton in naslednji varnostni ukrepi: nošenje maske, razkuževanje rok, držanje 2 m razdalje ter higiena kihanja in kašlja.

Na ogled je razstava 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM v UGM ter razstavi Saša Bezjak / Vezenke in Poštna umetnost v UGM Šopu. Obiščete lahko tudi muzejsko trgovino, kjer lahko izbirate med razglednicami, zloženkami, katalogi in UGM publikacijami.

Vse dogodke pa bomo na ta dan še vedno izvajali prek spleta. Ob Prešernovem dnevu so tako tudi pripravili pester spletni kulturni program, ki mu boste lahko sledili v copatih iz udobnega domačega naslonjača. Več o programu na tej povezavi.

ugm.si

Večer posvečen slovenskemu kulturnemu prazniku: Nuška Drašček z bendom

8. februar ob 20.00, domači naslonjač

Foto: izola.si

8. februarja na slovenski praznik kulture, bodo v studiu Kulturnega centra Izola gostili odlično pevko Nuško Drašček z bendom. Nuška Drašček je širši slovenski javnosti je postala znana po zmagi v drugi sezoni televizijskega pevskega tekmovanja Bodi idol (2004), do danes pa je nastopila na mnogih slovenskih pa tudi tujih festivalih, na katerih je bila kar nekajkrat nagrajena. V slovenski sinhronizirani različici animiranega filma Frozen (Ledeno kraljestvo) je posodila glas glavni junakinji Elzi in v slovenščini zapela pesem Let It Go (Zaživim).

Dogodek se bo predvajal tudi preko FB strani Občina Izola, Art kino Odeon Izola, Kulturni dom Izola, Studio Parametrik.

facebook.com

Ob kulturnem prazniku – Kaj bi rekel F. P.?

8. februar od 12.00 do 00.00, domači naslonjač

Bik
Foto: Slovenski filmski center

Slovenski filmski center vam bo ob kulturnem prazniku na posebni spletni povezavi Baze slovenskih filmov na ogled ponudil dva filma iz leta 2019: Bik režiserja Bojana Laboviča (2019), Lovka režiserke Urške Djukić (2019), ter dva filma, ki sta nastala v prejšnjem desetletju: Che Sara, študijski film režiserja in letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Matjaža Ivanišina (2002) in Made in Slovenia režiserja Mirana Zupaniča (2007).

Zakaj ravno ti filmi? Ker vsak na svoj način prikazujejo duh današnjega časa v naši bližnji okolici, na katerega pa vplivajo tudi globalni fenomeni. Pred nami zaživijo kot polnokrvni liki, vse pa povezuje skupna želja, da bi bili od okolice sprejeti taki kot so.

Filmi bodo na kulturni praznik dostopni od poldneva ter vse do polnoči.

bsf.si

Prešernov dan v Prešernovem gledališču Kranj

8. februar, domači naslonjač

Dr. Prešeren
Foto: Nada Žgank

Kulturni dan, 8. februarja 2021, bodo slavnostno odprli ob 11.00 z recitacijo Zdravljice v izvedbi hišnega igralskega ansambla, ki jo bodo posneli prek Zooma. Prek spleta si boste lahko ob 17.00 ogledali tudi pogovore s Prešernovimi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada.

Ob 19.00 bodo predvajali posnetek predstave Nede R. Bric Dr. Prešeren, ki je bila premierno uprizorjena decembra 2019 in nam približa Franceta Prešerna skozi oči bližnjih mu žensk. Ob 21.00 pa sledi še posnetek sodobne drame Gorana Vojnovića Rajzefiber, ki je bila premierno uprizorjena septembra 2019 in je nastala v koprodukciji med Prešernovim gledališčem Kranj in Slovenskim ljudskim gledališčem Celje. Posnetka bosta na voljo na kanalu YouTube Prešernovo gledališče Kranj samo v času trajanja predstave.

pgk.si

Dan odprtih vrat na Ljubljanskem gradu

8. februar od 10.00 do 18.00, Ljubljanski grad

Ilustracija: Ančka Gošnik Godec

Ob 8. februarju, slovenskem kulturnem prazniku, bodo na široko odprli grajska vrata in tega dne, med 10. in 18. uro brezplačno ponudili grajske vsebine: Lutkovni muzej, stalne postavitve Slovenska zgodovina, Kaznilnica, Grajsko orožje. Prav tako bo tega dne brezplačno na ogled tematska razstava o slovenskem pripovednem izročilu Za devetimi gorami, še zadnji dan bo na ogled razstava plakatov Laibach: svoboda vodi ljudstvo. Med sprehodom po gradu pa se lahko odpravite še k ogledu razstave Marije Prelog z naslovom Živi seznam ali se povzpnete na Razgledni stolp.

ljubljanskigrad.si

Spletna premiera predstave Elvis Škorc, genialni štor

8. februar od 11.00 do 17.00, domači naslonjač

Foto: Damjan Švarc

SNG Maribor za kulturni praznik pripravlja spletno premiero uprizoritve Elvis Škorc, genialni štor. Uprizoritev je nastala po najnovejšem romanu ene najprepoznavnejših in najbolj branih slovenskih mladinskih pisateljic, Janje Vidmar.

Dramatizacija romana je nastala po idejnem konceptu dramaturginje in soavtorice dramatizacije Maje Borin. Uprizoritev skozi sodobne gledališke prakse najstnikom na duhovit način predstavi “zamotan” svet trinajstletnika. Uprizoritev, ki jo podpisuje mlada mariborska režiserka Mateja Kokol, bo skozi številne dramske, komične, romantične, sanjske, eksperimentalne, glasbene in gibalne elemente najstnikom predstavila, da je v svetu kompleksnih problemov najrazličnejših najstniških zagat marsikaj svetlega in pozitivnega.

Spletna premiera Elvisa Škorca, genialnega štora bo na ogled na Facebook straneh Drame SNG Maribor, premiera na Malem odru pa bo takoj, ko bodo v dvorane spet lahko vstopili gledalke in gledalci.

facebook.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!